Debate 2023: Οι τελικές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

00:18 11/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ολοκληρώθηκε το ένα και μοναδικό debate των πολιτικών αρχηγών πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κ.κ. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης παρουσίασαν τις θέσεις τους, απαντώντας σε ερωτήσεις, οι οποίες είχαν χωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες.

Η τηλεμαχία έλαβε χώρα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ενώ τον συντονισμό πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος

Γιώργος Κουβαράς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί δέχθηκαν ερωτήσεις από τους εξής δημοσιογράφους: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Από την άλλη, οι θεματικές ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Η τηλεμαχία έκλεισε με τις τελικές τοποθετήσεις των έξι αρχηγών, οι οποίοι ανέφεραν τα εξής:

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ζητάμε από τους νέους να ψηφίσουν στα λόγια. Καταθέτουμε ξανά και ξανά τροπολογία, να μπορούν οι νέοι να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει τη γενιά των Τεμπών. Ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως όσοι δουλεύουν στα κάτεργα των νησιών.

Υπάρχει το αφήγημα των κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος μας έβγαλε από τα μνημόνια. Υπάρχει και το αφήγημά μας ότι ο κ. Τσίπρας μας έφερε το 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο απ όλα. Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν τα 3 κόμματα, θα έχει βασικό στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχεία. Από το 2017 έχουμε μόνιμη λεηλασία που βασίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, το σχέδιο Ηρακλής και το υπερταμείο».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Να ευχαριστήσω τον λαό που μας έβαλε στην Ευρωβουλή και τη Βουλή. Τα κανάλια δεν μας φιλοξένησαν ποτέ, δεν μπορέσαμε ποτέ να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Δεν μπορέσαμε ποτέ να πούμε αυτό που πιστεύουμε, ότι μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του.

Έχω το πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Όλοι λένε για διαχείριση δανεικών και όχι το τι θα κάνουν για την πατρίδα. Έχουμε το σχέδιο, αλλά θα πονέσουν οι κομματικοί. Θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους.

Να ενώσουμε το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια με το Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Έρχονται πολύ δύσκολες εποχές. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έζησε ο λαός μας αυτά τα χρόνια. Αυτό το δρόμο τον διαμόρφωσαν όλα κόμματα που υπηρέτησαν αυτό το δρόμο. Όλοι οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος και αυτό πρέπει να ξέρει ο λαός, να το θυμάται καλά.

Κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εκτιμάμε πως θα βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα, ακόμη και την 22α Μαΐου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή και ο λαός θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Θα πρέπει ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα και αντιλαϊκά που έρχονται».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η χώρα μας χρειάζεται αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών. Το θέμα είναι, τι κυβέρνηση θα έχουμε. Που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς ή που θα στηρίξει τους νέους και τους εργαζόμενους;»

Αλέξης Τσίπρας: «Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Τα πανεπιστήμια έμειναν παρατημένα, τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Χιλιάδες νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική και κοινή λογική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης. Κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε έντιμα. Αφήσαμε χρήματα στα Ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τους μνημονιακούς περιορισμούς».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πιστεύω ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πως ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Και ότι κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων. Οι πολίτες όμως ψηφίζουν με το βλέμμα στο μέλλον και έχω ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον. Θέλω μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο και τον κατώτατο μισθό, που θα μειώσει την ανεργία. Ξέρω ότι έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε. Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε.

Ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πράσινη ενέργεια. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνιστής, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά».

Keywords
σία κοσιώνη, μαΐου, τσιπρας, ΕΡΤ, σρόιτερ, νέα, μνημονιο, ηρακλης, βουλη, ελλαδα, νεα δημοκρατια, συριζα, ΠΑΣΟΚ, υπουργοι, ΚΚΕ, εκλογες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, το θεμα, σρόιτερ, βημα, δουλεια, θεμα, οικονομια, ονειρα, προγραμμα, υγεια, ψωμι, αδικια, αμυνα, ανδρουλακης, ανεργια, ανθρωπος, βελοπουλος, βλεμμα, διαστημα, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, ελευθερια, εμειναν, ενεργεια, εξι, εποχες, ερχονται, ευθυνη, ηλιακη ενεργεια, θρησκεια, κυβερνηση, λαθη, λεηλασια, λογια, μαΐου, ματια, μητσοτακης, νεα γενια, νοσοκομεια, οικογενεια, οραμα, οφελος, περιβαλλον, πρασινη, πρωταγωνιστες, σία κοσιώνη, σια, σπιτια, σχεδιο, χερι, ερωτησεις, χωρα, θεσεις
Τυχαία Θέματα