Debate 2023: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα ζητήματα που αφορούν τη Νέα Γενιά

23:51 10/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ολοκληρώθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η τηλεμαχία έλαβε χώρα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Το debate συντόνισε ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ ερωτήσεις έθεσαν δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Οι

πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να τοποθετηθούν στις εξής ενότητες: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Αναφορικά με την ενότητα «Νέα Γενιά» οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν τα εξής:

Γιάνης Βαρουφάκης: Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα για να διδάξω στο ΕΚΠΑ, για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια. Ακριβώς όμως γιατί έχω διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια, και ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια, δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως και ΜΑΤ. Σημαίνει σεβασμός στο άσυλο, τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν ασφάλεια τα ίδια στους φοιτητές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νέοι έχουν κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε εξουσία και θα κρίνουν και αυτοί αυστηρά την κάθε κυβέρνηση. Η απάντηση θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου, δεν είπα ποτέ ότι δεν έχω κάνει λάθη αλλά θα ήθελα να κάνω μια παρότρυνση στους νέους: κι εσείς να αξιολογήσετε τα κόμματα αυστηρά, να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία, ψηφίζετε για το δικό σας μέλλον. Κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να καταθέσουμε μετά τα οικονομικά προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο να δούμε πόσο κοστίζουν πραγματικά.

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μειώνει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων, εμμέσως, για να αυξήσει έτσι την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αν έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσουν τον Σεπτέμβριο 20.000 περισσότερα παιδιά στα πανεπιστήμια και θα βοηθηθεί η ελληνική επαρχία. Από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς, οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα.

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι νέοι έχουν πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες, για αυτό οδηγούνται στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερες δουλειές με αξιοπρέπεια. Ο κόσμος χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας, αυτή η ανάπτυξη είναι αναιμική, δείτε τι γίνεται με το real estate. Σοβαρές επενδύσεις, κοινωνικές κατοικίες όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με στήριξη της καθημερινότητας και των πολιτών. Κινούμαι στο πλαίσιο της δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών και έχω πάει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, παραβιάστηκαν δικαιώματα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, τι ζητάει, έχει γνώση και πείρα αρκετή. Έζησαν την πανδημία, βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν όλους. Η αποχή δεν είναι αντισυστημική, να πάνε οι νέοι να ψηφίσουν γιατί κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Καταθέσαμε πρόταση νόμου στη Βουλή για να βοηθήσουμε τα παιδιά που είναι για παράδειγμα στα νησιά, σε σεζόν, να ψηφίσουν εκεί που δουλεύουν. Η Πανσπουδαστική είναι ξανά πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια.

Κυριάκος Βελόπουλος: Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά, τα αγγελούδια που χάσαμε στα Τέμπη, εκεί όπου έχασα κι εγώ έναν φίλο μου. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι ξεπεράσαμε το πολιτικό κόστος για τα Τέμπη και έφριξα, επίσης συγγνώμη από τα παιδιά που τα στέλνουμε να δουλέψουν σε απαίσιες δουλειές με 600 ευρώ. Κομματικός σωλήνας, το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα, τι όραμα να έχουν οι νέοι όταν 700.000 Ελληνόπουλα σπρώχτηκαν στο εξωτερικό από τις πολιτικές των κομμάτων. Υπάρχει ελπίδα για τους νέους και η Ελληνική Λύση θα βοηθήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα