Κβαντικός υπολογιστής! [video]

Η μέρα, που ο κβαντικός υπολογιστής θα γίνει πραγματικότητα, πλησιάζει ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της σημαντικής ανακάλυψης που έκανε η IBM στον τομέα αυτόν!

Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση, οι ερευνητές της IBM κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα κβαντικό υπολογιστικό σύστημα που “τρέχει” μια λειτουργία και δίνει αποτελέσματα με ακρίβεια 95%!

Όπως λένε αναλυτές, το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανό για να ξεκινήσει η παραγωγή, παρόλα αυτά όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά

στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται εν τη γενέσει της κβαντικής φύσης του εγχειρήματος.

Οι υπολογιστικές δυνατότητες της “νέας” γενιάς υπολογιστών αναμένονται τεράστιες μπροστά στις τωρινές, και αυτό γιατί από την αρχή της λειτουργίας τους συμπεραίνει κανείς το χάσμα μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, οι συμβατικοί υπολογιστές “αντιλαμβάνονται” τις λειτουργίες on και off, ή καλύτερα σε αριθμούς το 0 και το 1, έτσι η πληροφορία μεταφέρεται σε bits. Το μέλλον προστάζει τον υπολογιστή να λειτουργεί με qubits και συνδυασμούς τους (π.χ 01,11,10,) οπότε για την εκάστοτε πληροφορία θα χρειάζονται λιγότερα qubits κάτι που συνεπάγεται πολύ περισσότερη υπολογιστική δυνατότητα.

Η χρησιμοποίηση της κβαντικής φύσης όμως, δημιουργεί το πρόβλημα της αβεβαιότητας. Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν, αυτό που μας κρατάει σε απόσταση από αυτή την τεχνολογική επανάσταση είναι η αδυναμία μας να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε μια μηχανή που να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε φορά θα μας δίνει το σωστό αποτέλεσμα.

Βρισκόμαστε στο 95% και θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 99% ακρίβειας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραγωγής. Σε πόσο καιρό θα γίνει αυτό; Με τους ρυθμούς ανάπτυξής μας οι αναλυτές θεωρούν πως σε 10 με 15 χρόνια θα έχουμε στα χέρια μας τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή… Υπομονή!

Keywords
Τυχαία Θέματα