PC vs Console Gaming

Goodbyte

Αρκετοί από εμάς παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο μας ή ακόμα και με παρέα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να λεγόμαστε όλοι φανατικοί gamers! Απλά ασχολούμαστε με αυτό, καθαρά για την ψυχαγωγία μας.

Όμως πέρα από εμάς υπάρχουν και οι gamers, όπου λόγω εμπειρίας τους αρέσει να σχολιάζουν και να δίνουν συμβουλές γύρω από το θέμα του gaming. Σίγουρα θα τους έχουμε ακούσει να εκφράζουν την γνώμη τους λέγοντας μερικοί από αυτούς ότι το καλύτερο gaming είναι στο PC και μερικοί

άλλοι από αυτούς ότι το καλύτερο gaming είναι στην κονσόλα και ερχόμαστε εμείς εδώ να αναλύσουμε το θέμα και να βγάλουμε άκρη.

Πριν αρχίσω, θέλω να σημειώσω πως δεν είμαι ούτε φανατικός κάποιας συγκεκριμένης κονσόλας ούτε φανατικός του pc gaming! Αντιθέτως μου αρέσουν όλα, καθώς το καθένα από αυτά έχει και τα καλά του και τα αρνητικά του. Ας αναλύσουμε το τι δυνατότητες έχει μια κονσόλα και τι δυνατότητες έχει ένα gaming PC.

Μια κονσόλα, από οποιαδήποτε κατασκευάστρια εταιρία, μπορεί να τρέξει παιχνίδια πάντα μέχρι να λανσάρει η κατασκευάστρια την επόμενή της έκδοση και αφού περάσουν μερικά χρονάκια ακόμα. Έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον χρήστη και δεν θα τον βάλει σε σκέψη στο αν το παιχνίδι που αγοράζει θα παίζει στην κονσόλα του. Τέτοιου είδους θέματα είναι απλά εκτός της κονσόλας και την καθιστά ικανή να τρέχει νέα παιχνίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτός αυτού έχει τα exclusive της όπου τέτοιου είδους games δεν βγαίνουν πουθενά αλλού, σε καμία άλλη κονσόλα και σε κανένα PC. Αυτά τα παιχνίδια συνήθως είναι καλοφτιαγμένα σε υπερβολικό βαθμό, με πολλές λεπτομέρειες και δυνατότητες ώστε να προσελκύσουν τον χρήστη να αγοράσει την κονσόλα για να μπορέσει να τα παίζει. Τέλος παρέχει στον χρήστη ένα ωραίο και εύκολο περιβάλλον που δεν δυσκολεύει τον χρήστη βάζοντας τον να εγκαταστήσει κάποιο παιχνίδι ή να περιμένει κάποια ώρα ώστε να παίξει! Αντιθέτως αγοράζει το παιχνίδι, πηγαίνει στο σπίτι του ανάβει την κονσόλα, εισάγει το cd και είναι έτοιμος να παίξει χωρίς κάποιο άλλο βήμα.

Τελειώνοντας, θέλω να προσθέσω ότι οι κονσόλες έχουν τεχνική υποστήριξη καθώς και υποστήριξη λογισμικού, αφού κάθε εβδομάδα (συνήθως) οι κατασκευάστριες εταιρίες παρέχουν ενημερώσεις ασφαλείας, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και βελτιώσεων της κονσόλας. Όλα αυτά λοιπόν μπορεί κάποιος να τα πάρει με μια τιμή σχετικά οικονομική αλλά με υψηλές τιμές ηλεκτρονικών παιχνιδιών και υλικών (όπως ένα χειριστήριο) που σου βγάζουν τα μάτια!

Τι γίνεται όμως με το PC; Ναι ωραία! Τα games του έχουν άπιαστα γραφικά, υπέροχο gameplay, θεαματικά εφέ και άλλα πολλά που σου δημιουργούν την σκέψη: Ναι φίλε μου! Αυτό είναι gaming! Είναι όμως όλα τα PCs έτσι; Όλα παίζουν όλα τα παιχνίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα; Μπορεί ο καθένας να εγκαταστήσει ένα παιχνίδι ώστε να μπορεί να το παίξει; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα όπου καθιστούν το gaming PC απαιτητικό για τον εαυτό του αλλά και απαιτητικό από τους ίδιους τους χρήστες όπου συνήθως είναι gamers ή ξέρουν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ένα PC χρειάζεται μια πάρα πολύ καλή κάρτα γραφικών έναν μεσαίο προς το καλό επεξεργαστή και ένα ικανοποιητικό μέγεθος προσωρινής μνήμης (RAM). Και μετά από αυτό τι; Μπορώ να παίξω όλα τα παιχνίδια; Αυτό ποτέ δεν είναι σίγουρο καθώς κάθε παιχνίδι απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά υπολογιστή ώστε να τρέξει. Και δεν αρκεί να τρέξει! Πρέπει να τρέξει και χωρίς προβλήματα. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, το ίδιο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια! Μπορεί τώρα ένα παιχνίδι να θέλει μια κάρτα γραφικών 1GB με μεσαίο χρονισμό, έναν επεξεργαστή διπύρηνο και 2GB RAM αλλά σε λίγο που έρχεται το next generation gaming (από τον καινούργιο χρόνο) θα θέλουν έναν υπολογιστή ο οποίος θα πρέπει να έχει τα τριπλάσια χαρακτηριστικά από αυτά που ανέφερα και αναγκάζει τον χρήστη πάλι να κάνει αναβάθμιση. Όσο για το θέμα της υποστήριξης και εκεί τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά καθώς κάθε τι έχει την δική του ενημέρωση λογισμικού και τεχνική υποστήριξη και απαιτεί μια μικρή γνώση στην χρησιμοποίηση των υπολογιστών.

Ποιο το συμπέρασμα; Μια κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι για οποιονδήποτε, για τον gamer, το παιδί, την οικογένεια, τον απλό χρήστη κλπ. όπου δεν απαιτεί αναβάθμιση ώστε να τρέξει παιχνίδια (για μερικά χρόνια) γιατί για παράδειγμα θα δεις το Grand Theft Auto να παίζει στο Microsoft Xbox 360 και στο Sony Playstation 3 με ικανοποιητικά γραφικά ίσως και πολύ καλά και όταν βγει για υπολογιστή να μην παίζει στον δικό σου! Και αναρωτιέσαι γιατί να παίζει η κονσόλα το παιχνίδι αφού είναι 4ετίας ή παραπάνω και να μην παίζει ο καλός σου υπολογιστής έστω και με χαμηλά γραφικά το παιχνίδι. Από την άλλη το PC gaming είναι για τους απαιτητικούς και γνώστες των υπολογιστών και για αυτούς που θέλουν να δώσουν αρκετά χρήματα ώστε να φτιάξουν έναν πανίσχυρο υπολογιστή που θα παίζει για μερικά έως και αρκετά χρόνια τα νέα παιχνίδια αλλιώς αν φτιάξεις ένα σχετικά οικονομικό gaming pc τότε θα χρειαστείς και μια μικρή αναβάθμιση ανά μικρά χρονικά διαστήματα.

Αυτά για το Console και PC Gaming. Θα μπορούσα να εμβαθύνω σε λεπτομέρειες αλλά για να μην γίνει μεγάλο και κουραστικό το άρθρο θα παραμείνω σε αυτά τα βασικά που έχουν μια κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ένα gaming PC.

Συντάκτης: Μακάριος Ούστα

Keywords
Τυχαία Θέματα