Codex Gigas: Η βίβλος του Διαβόλου! [video]

Ο Codex Gigas, γνωστός και ως Βίβλος του Διαβόλου, αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο κρύβοντας άλυτα μυστήρια ως προς το ποιος το έγραψε, αλλά και το γιατί.

Έχει ύψος 92 εκατοστά, πλάτος 51 εκατοστά ενώ φαίνεται πως χρειάστηκαν 160 δέρματα γαϊδάρου για να δεθεί! Η Βίβλος του Διαβόλου είναι γραμμένη στα λατινικά, ενώ περιλαμβάνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μια νεκρολογία του μοναστηριού στο Poleridge, μια λίστα με τα μέλη της αδελφότητας του μοναστηρίου, και το αρχαιότερο Τσεχο-λατινικό χρονικό.

Ακόμα, περιέχει μυστικές ιατρικές φόρμουλες για την

ίαση της επιληψίας και του πυρετού αλλά και λύσεις για ασυνήθιστα προβλήματα όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη ενός κλέφτη. Στο τέλος του βιβλίου είναι τοποθετημένη μια λίστα με τις ημέρες που πέφτει το Πάσχα τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια σύνθεση κειμένων, η οποία δεν βρίσκεται σε κανένα άλλο βιβλίο, κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας από διακεκριμένους επιστήμονες.

Ο μύθος και το μυστήριο

Ο μύθος λέει πως το έργο γράφτηκε από έναν μοναχό, ο οποίος παραβίασε τον όρκο του μοναστηριού του και χτίστηκε ζωντανός σε έναν από τους τοίχους του. Ένα βράδυ νωρίτερα, έδωσε όρκο στους πρεσβύτερους πως θα γράψει ένα βιβλίο σε μία μόλις νύχτα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την, μέχρι τότε, γνώση του κόσμου!

Η προσπάθεια του ξεκίνησε όμως πριν προλάβει να αρχίσει καλά καλά κατάλαβε πως κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατον. Υπό τον φόβο της καταδίκης, ζήτησε βοήθεια από τον Διάβολο… οι προσευχές του εισακούστηκαν! Μέσα σε μια νύχτα ολοκλήρωσε το κολοσσιαίο έργο και έκανα όπως υποσχέθηκε το μοναστήρι του ξακουστό…

Στοιχεία για τον συγγραφέα δεν υπάρχουν, ενώ το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι ο Codex Gigas προέρχεται από ένα μοναστήρι στην Βοημία, χρονολογείται ήδη από τον Μεσαίωνα και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρων των ισχυρότερων ανθρώπων της Ευρώπης ανά τα χρόνια.

Η βίβλος του Διαβόλου βρίσκεται στην Στοκχόλμη, στην Εθνική βιβλιοθήκη της Σουηδίας και επιτρέπεται μόνο σε λίγους να την αντικρίσουν.

Ο θρύλος, το μυστήριο και μια εξαιρετική έρευνα παρουσιάζονται στο παρακάτω εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του National Geographic… απολαύστε το!

Keywords
Τυχαία Θέματα