Ύπνος: Το μέσο να θυμάσαι ευκολότερα ή να ξεχάσεις γρηγορότερα

11:20 12/7/2017 - Πηγή: iPop

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εγκέφαλος λαμβάνει διαρκώς πληροφορίες. Στο τέλος της μέρας οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές που δημιουργείται η ανάγκη για ξεκούραση και προετοιμασία αποθήκευσης νέων πληροφοριών. Ένας ποιοτικός ύπνος είναι ιδανικός για να αισθανθεί το άτομο πνευματική διαύγεια και να μπορέσει να αποθηκεύσει νέες πληροφορίες.

Αλλά με ποιον τρόπο λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν κοιμόμαστε; Υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί η μνήμη

μέσω του ύπνου ή και να διαγραφούν από αυτήν πληροφορίες που είναι πιθανόν δυσάρεστες;

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε μια έρευνα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικά συγχρονισμένα εγκεφαλικά κύματα προκειμένου να επηρεάσουν την μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται έρευνα για την επιρροή της μνήμης από εγκεφαλικά κύματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας γνωστοποιήθηκαν στην εφημερίδα «Neuron» από το πανεπιστήμιο του Tüebingen.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ταχύτητα των εγκεφαλικών κυμάτων επηρεάζει τις διαδικασίες του μυαλού. Αρχικά ο ήσυχος ύπνος συμβάλλει στην διαμόρφωση της μνήμης σε αντίθεση με τον ύπνο που ταράζεται από όνειρα ή εφιάλτες. Έτσι όταν ένα άτομο κοιμάται ήρεμα οι νευρώνες εκπέμπουν εγκεφαλικά κύματα με τον τριπλάσιο ρυθμό. Αυτό κάνει ευκολότερη την αποθήκευση πληροφοριών και την διαμόρφωση της τελικής μνήμης.

Για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος οι ενέργειες του εγκεφάλου θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο σωστό χρόνο. Ο συντονισμός των ενεργειών του εγκεφάλου καθώς και η μέγιστη απόδοση αποθήκευσης πληροφοριών θα πρέπει να ενεργοποιούνται τη σωστή στιγμή, διαφορετικά τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά

Οι επιστήμονες με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων επηρέασαν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Στόχος δεν είναι μόνο η βελτίωση της μνήμης αλλά και η διαγραφή αναμνήσεων που μπορεί να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ή ψυχικά τραύματα.

The post Ύπνος: Το μέσο να θυμάσαι ευκολότερα ή να ξεχάσεις γρηγορότερα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα