Ξεκινά η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

08:55 12/7/2017 - Πηγή: iPop

Ξεκινά η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, λίγες μόλις μέρες μετά το «ναυάγιο» στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία. Ειδικότερα, αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL.

Το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) θα ξεκινήσει στην πράξη στις 16 Ιουλίου 2017, όποτε και θα γίνει η έναρξη της γεώτρησης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης έφθασε στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ

το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» της Total – ENI.

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου σημείωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις 4.0000 μέτρα.

Η διάρκεια της γεώτρησης αναμένεται να είναι δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως τέθηκε ήδη σε ισχύ η Navtex της Λευκωσίας για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Μπορεί μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, η Τουρκία να μην προχώρησε σε προκλήσεις, όμως, έχει προγραμματίσει άσκηση του πολεμικού της ναυτικού εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ δέσμευσε και περιοχές του FIR Λευκωσίας.

Η Γαλλία συμβάλλει διακριτικά στα προληπτικά μέτρα εναντίον ενοχλήσεων ή παρενοχλήσεων των διαδικασιών γεώτρησης με δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας να συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχοντας αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Photo: ΑΠΕ ΜΠΕ/Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

The post Ξεκινά η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα