Υπέρ των ανοιχτών συνόρων η Μέρκελ – Απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας

18:55 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Εναντίον των κλειστών συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως βασική επιδίωξη της απέναντι στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί, η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες,

με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, πως δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η ίδια τάσσεται υπέρ μιας ευρωτουρκικής προσέγγισης, προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στις δηλώσεις της πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο κλειστών εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει άμεσα αρνητικές συνέπειες για την ίδια την Ευρώπη.

Αναφερόμενη, στο μεγάλο διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος, τόνισε πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα ευρωτουρκικής προσέγγισης, γύρω από την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης, ενώ η ίδια υπογράμμισε πως «είναι αυτονόητο ότι θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως σχετικά με την εμπλοκή των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, η Γερμανίδα Καγελάριος, σημείωσε πως η σχετική απόφαση πάρθηκε, καθώς η ΕΕ, έκρινε πως πρέπει να βελτιωθεί η παρακολούθηση των συνόρων στο Αιγαίο. Εξηγώντας τώρα γιατί θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η κ. Μέρκελ, σημειώνει πως: «Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη».

Σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ, στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις της στο ρόλο κλειδί της Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, δηλώνοντας, πως οι όποιες προσπάθειες μπορούν να υποστηριχθούν μόνο με τη συνεργασία της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά με με την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex: «Η τουρκική μεριά έχει δηλώσει πρόθυμη να συνεργαστεί με την Frontex, έτσι ώστε τα άτομα που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την Frontex να μεταφέρονται πίσω στα τουρκικά εδάφη», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, μιλώντας για τις διαδικασίες επαναπροώθησης των προσφύγων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Γερμανίδα Καγκελάριος, υπογράμμισε πως υφίσταται ένα γραφειοκρατικό καθεστώς, το οποίο προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις, στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Υπενθυμίζουμε πως την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου, συναντώνται Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία, προκειμένου να συζητηθούν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου Αχμέτ Νταβούτογλου, οι απαραίτητες κινήσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

photo:Aris Oikonomou / SOOC

The post Υπέρ των ανοιχτών συνόρων η Μέρκελ – Απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα