Υπέρ της μη έκδοση των δύο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

15:21 10/1/2017 - Πηγή: iPop

Την μη έκδοση των δύο από τους οκτώ Τούρκων Αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας την επόμενη της απόπειρας του πραξικοπήματος στην Τουρκία ζήτησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της την Τρίτη.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός τονίζουμε, πως συγκεκριμένα πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών το οποίο δήλωσε πως δεν είναι ούτε «συγκεκριμένο» ούτε και «σαφές».

Η κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στις κατηγορίες τις οποίες αποδίδουν οι τουρκικές Αρχές τους στρατιωτικούς επισημαίνοντας πως

«τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότητες και αοριστία».

«Ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών Αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα» δήλωσε και εστίασε στον όπως είπε «άμεσο κίνδυνο» σε περίπτωση επιστροφής τους στην Τουρκία «να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς». Ενώ παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους.

Τι ανέφεραν στις καταθέσεις τους οι αξιωματικοί;

Οι δύο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς κατά τις τοποθετήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου δήλωσαν πως τόνισαν «στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων» και συμπλήρωσαν πως γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται.

Ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων δήλωσε πως απειλούν τη σύζυγο και τον αδερφό του και πως τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Ενώ τόνισε πως «οι τραπεζικοί λογαριασμοί και η περιουσία έχει δημευθεί» ενώ τόνισε:

«Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα» και έκανε αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά και γκλοπς είπε «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν σαν έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ενώ ο δεύτερος δήλωσε: «Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».
Τονίζουμε, πως κατά τη σημερινή δίκη που ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Αρείου Πάγου έδωσαν το παρών πολλοί άνθρωποι της πνευματικής ζωής και της πολιτικής οι οποίοι τάχθηκαν κατά της έκδοσής τους και κατέθεσαν ως μάρτυρες.

Η απόφαση του δικαστηρίου, αναμένεται να εκδοθεί προσεχείς ημέρες, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται να εκδικαστούν και οι υποθέσεις των υπολοίπων εκζητούμενους από τον Άρειο Πάγο.

Ακόμα κι αν ο Άρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση, την τελευταία λέξη ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Αν πάλι πει «ναι» τότε ο Υπουργός μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους.

Στις 23 Ιανουαρίου τονίζουμε πως θα εκδοθεί η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου.

The post Υπέρ της μη έκδοση των δύο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα