Υπ. Συμβούλιο: Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και ξαναχτίζουμε το κοινωνικό κράτος

13:41 19/7/2017 - Πηγή: iPop

Συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης το Υπουργικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες, ρυθμίζονται εκκρεμότητες και «ξαναχτίζεται το κοινωνικό κράτος».

Εξισορροπεί αποφασιστικά, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια μνημονίων,

τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάγκη η κοινωνία όχι μόνο να μείνει όρθια, αλλά να αισθανθεί ότι βγαίνει από το σκοτάδι της κρίσης, στο φως της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια νέα μέρα για την οικονομία, δεν μπορεί να βρει την κοινωνία παρατημένη εκεί που οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού είχαν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν: στο περιθώριο

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί και παραγματοποιηθεί αφορούν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ.

Επίσης, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ, οι οποίες αναγνωρίζονται πλέον και οργανώνονται ως διαχειριστές ενός φυσικού δημόσιου αγαθού, εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα παρέχονται κίνητρα σε εργαζόμενους ορεινών και μικρών νησιωτικών ΟΤΑ, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ α’ βαθμού με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Κατατέθηκε επίσης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ ενώ μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια υγεία, αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα καταθέσει μετά την εκκίνηση των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

The post Υπ. Συμβούλιο: Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και ξαναχτίζουμε το κοινωνικό κράτος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα