Πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα- Προς εκκένωση τα νησιά- Έφτασαν οι Τούρκοι παρατηρητές

10:25 21/3/2016 - Πηγή: iPop

Τους 50.000 ξεπέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται πια στην χώρα μας. Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σ΄ένα τεράστιο hot spot, ενώ παράλληλα με αργούς ρυθμούς έχει ξεκινήσει η εκκένωση των νησιών και φτάνουν οι Τούρκοι παρατηρητές οι οποίοι πιάνουν άμεσα δουλειά.

Το πρωί της Τρίτης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κυβέρνηση σημειώνεται πως πλέον στην Ελλάδα

βρίσκονται συνολικά 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 8:00 το πρωί της Τρίτης είχαν καταγραφεί στην Αττική 13.711 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.132 βρίσκονται στον Πειραιά και οι 4.287 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Επίσης, στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο μεταφέρει 1.433 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι τους θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με την συμφωνία ο μέγιστος αριθμός προσφύγων που θα μπορούσε να δεχτεί η Ελλάδα είναι 50.000. Αυτός, λοιπόν, ο αριθμός πλέον έχει ξεπεραστεί.

Την ίδια στιγμή στην κεντρική Ελλάδα υπάρχουν 2.569 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 28.593, ενώ στον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταγραφεί 13.250 πρόσφυγες.

Το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος του Πειραιά, Γ. Μώραλης τόνισε στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου πως πλέον η κατάσταση στο λιμάνι είναι ασφυκτική.

Όπως δήλωσε ο Γ. Μώραλης:

Δεν αντέχει ούτε το λιμάνι αλλά ούτε και οι πρόσφυγες τις συνθήκες που επικρατούν

Επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για το πότε θα πρέπει να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τον χώρο του λιμανιού λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα κρουαζιερόπλοια περνούν σε δεύτερη μοίρα. Προέχει η ζωή των ατόμων αυτών αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης τους».

Ο Δήμαρχος του Πειραιά τόνισε πως στόχος των προσφύγων είναι να φύγουν από την Ελλάδα και σημείωσε ότι «όλοι τους θέλουν να βρίσκονται κοντά στην Ειδομένη για να μπορέσουν να φύγουν σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα».

Ενώ επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών και σημείωσε πως αν μεγαλώσει ακόμα περισσότερα ο αριθμός όσων βρίσκονται στον Πειραιά δεν θα αντέξει άλλο ο δήμος.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.538 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στη Λέσβο (2.947).

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς έχει ξεκινήσει ήδη την εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες η Κυβέρνηση, με σκοπό να φιλοξενούνται πλέον εκεί τα άτομα που σύμφωνα με την συμφωνία, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Την Κυριακή μεταφέρθηκαν 4.000 άτομα στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα συνολικά 8.236 που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μέχρι τα μέσα στης εβδομάδας αναμένεται να μεταφερθούν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέρο προς τα λιμάνια του Βόλου, της Καβάλας, της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά και του Λαυρίου.

Από εκεί, τα άτομα θα μοιραστούν στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας σ’ όλη την χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Terra Jet που έφθασε στον Πειραιά με 1.169 άτομα, δεν έμεινε κανείς στον Πειραιά, αλλά επιβιβάστηκαν όλοι κατευθείαν σε πούλμαν.

Την Κυριακή, σημειώθηκε εμπλοκή με την μεταφορά 2.000 ατόμων από τη Λέσβο, διότι εντοπίστηκαν άτομα με πλαστά έγγραφα, τα οποία είχαν πέσει θύματα εκμετάλλευσης.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία προβλέπει ότι Τούρκοι παρατηρητές θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Έτσι, αναμένεται να καταφθάσουν την Δευτέρα στα νησιά. Στην Λέσβο το πρωί της Δευτέρας έφτασαν δέκα Τούρκοι Αξιωματούχοι οι οποίοι αναμένεται να μείνουν 10 ημέρες και θα πιάσουν άμεσα δουλειά. Το βράδυ της Κυριακής έφτασαν και Αξιωματικοί της Τουρκικής Αστυνομίας στο νησί της Χίου μέσω. Οι Τούρκοι παρατηρητές θα εγκατασταθούν στο Hotspot της Χίου στην περιοχή του Χαλκειούς με στόχο την επίβλεψη της διαδικασίας επανεισδοχής στη γείτονα χώρα.

Ωστόσο, την Κυριακή, παρά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας έφθασαν στη Λέσβο 800 άτομα.

Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών και το κατά πόσον θα τηρηθεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.

Συνεχίζεται το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι και το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών. Δέκα παιδιά βρίσκονται στο αστυνομικό τμήμα της Ειδομένης, λιγοστά φιλοξενούνται σε δομές και τα υπόλοιπα φαίνεται να είναι αφημένα στην τύχη τους.

Από τις 7:00 της 18/03/2016 έως και τις 07:00 της 21/03/2016 διεσώθησαν 1344 αλλοδαποί πρόσφυγες σε 26 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα- Προς εκκένωση τα νησιά- Έφτασαν οι Τούρκοι παρατηρητές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα