Ξεκινούν οι δωρεάν μαστογραφίες για 1,3 εκατομμύρια γυναίκες – Μάθε πώς μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου

15:43 18/3/2022 - Πηγή: iPop

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν από το τέλος Μαρτίου όλοι οι πολίτες της χώρας χάρη στο νέο πρόγραμμα πρόληψης που ξεκινά το Υπουργείο Υγείας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι δωρεάν μαστογραφίες για 1,3 εκατομμύρια γυναίκες. Πού μπορείς να κάνεις τις δωρεάν μαστογραφίες και πώς θα κλείσεις το ραντεβού σου; Εδώ θα σου λύσουμε όλες τις απορίες!

Το νέο πρόγραμμα πρόληψης θα ξεκινήσει με τις δωρεάν μαστογραφίες, τις οποίες θα μπορούν να κάνουν από τέλος Μαρτίου

οι γυναίκες με βάση την ηλικιακή ομάδα που θα ορισθεί. Οι δωρεάν εξετάσεις θα καλύψουν όλο τον πληθυσμό σταδιακά ενώ θα πραγματοποιούνται κυρίως σε ιδιωτικές μονάδες υγείας με τις οποίες θα συνάψει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρω για να κάνω αυτοεξέταση στο στήθος μου. Το πιο σημαντικό ραντεβού που δεν πρέπει να αμελούμε κάθε μήνα

«Ήδη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, είναι το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός που θα φέρει και το όνομα της Φώφης Γεννηματά, όπου για πρώτη φορά εκμεταλλευόμενοι την άρτια λειτουργία της εμβολιαστικής κάλυψης και του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού θα αποστέλλεται SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist.

Κεφάλαιο μαστογραφία: Κάθε πότε πρέπει να κάνει έλεγχο μία γυναίκα;

H μαστογραφία αποτελεί την πιο διαδεδομένη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Είναι «ακτινογραφία» του μαστού, που καταγράφει αλλοιώσεις του παρεγχύματος του μαστού όπως όγκους που μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις). Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει κακοήθη όγκο (καρκίνο) έως και δύο χρόνια προτού αυτός μεγαλώσει και γίνει αντιληπτός με την ψηλάφηση, την εκδήλωση συμπτωμάτων ή ενοχλήσεων. Η δυνατότητα πρόωρης διάγνωσης που προσφέρει η μαστογραφία αποτελεί το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό όπλο στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Η μαστογραφία  συστήνεται να γίνεται μία φορά το χρόνο, προληπτικά, σε γυναίκες 40 ετών και άνω. Σε μερικές χώρες, η σύσταση σε υγιείς γυναίκες είναι ανά δύο χρόνια εφόσον συνδυάζεται με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η μαστογραφία συνιστάται να ξεκινά μία δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης της νόσου στο συγγενή (αν αυτό αντιστοιχεί σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών). Επίσης, η μαστογραφία πραγματοποιείται σε γυναίκες που εμφανίζουν εκκρίσεις από τη θηλή, πόνο ή ψηλάφηση εξογκώματος στο μαστό.

PexelsΠώς μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου για δωρεάν μαστογραφία;

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, στις ηλικιακές ομάδες που θα επιλέγονται κάθε φορά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, θα αποστέλλεται sms στο κινητό προκειμένου να ενημερώνεται ο πολίτης ότι δικαιούται δωρεάν εξέταση. Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει μία διαγνωστική μονάδα που θα βρίσκεται κοντά του ώστε να κλείσει το ραντεβού.

Τα διαθέσιμα ραντεβού θα είναι προσβάσιμα και μέσω της εφαρμογής MyHealth του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, ενώ εξετάζεται να γίνεται και απ΄ ευθείας κλείσιμο ραντεβού μέσω των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ξεκινούν οι δωρεάν μαστογραφίες για 1,3 εκατομμύρια γυναίκες – Μάθε πώς μπορείς να κλείσεις το ραντεβού σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα