Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο Siemens

08:18 24/2/2017 - Πηγή: iPop

Δέκα χρόνια αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, η δίκη μετά την επεισοδιακή αναβολή της λόγω της έλλειψης μετάφρασης του βουλεύματος.

Η δίκη αφορά τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η υπόθεση είχε πάρει επ’ αόριστον αναβολή καθώς έλειπε η μετάφραση

του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Το εν λόγω γεγονός είχε προκαλέσει σειρά αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Εισαγγελία Εφετών και τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένων θα καθίσουν συνολικά 64 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για κατά περίσταση ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ενώ είναι ακόμα αντιμέτωπα με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

Τι αφορά συγκεκριμένα η υπόθεση;

Τη σύμβαση η οποία υπεγράφη το 1997 ανάμεσα σε ΟΤΕ και Siemens απ’ τον κ. Μαντέλη, τότε υπουργό Μεταφορών της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις επεκτάσεις της για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου με την προμήθεια ψηφιακών παροχών.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, στα πλαίσια της σύμβασης έγινε τεράστια μετακίνηση παράνομων χρηματικών ποσών ως «ωφέλιμες» πληρωμές, ποσό το οποίο φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ και το οποίο φέρεται να μετακυλήθηκε στο κόστος του έργου.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο, θα είναι απών και θα τον εκπροσωπήσει ο συνήγορος υπεράσπισης του. Απών θα είναι επίσης και ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, ο οποίος καταζητείται από το 2009.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Θ. Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία και πολλά ακόμα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, συγγενείς τους και τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

The post Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο Siemens appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα