Ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας

09:11 20/3/2016 - Πηγή: iPop

Από σήμερα, Κυριακή 20 Μαρτίου, ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, στην οποία κατέληξαν οι «28» της Ε.Ε. και βρήκε σύμφωνο και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Συνεπώς από σήμερα, όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, θα επαναπροωθούνται στην γειτονική χώρα.

Στο κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται χαρακτηριστικά, όσον αφορά την διαδικασία:

«Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο,

το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία».

Η συμφωνία υπογραμμίζει επίσης ότι: «Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την ΕΕ».

Στα πλαίσια της έναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας, η Κυβέρνηση προχωρά στο άδειασμα των hot spots στα νησιά, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να φιλοξενήσουν αυτούς που θα καταφθάνουν από σήμερα στα ελληνικά νησιά.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε την συγκρότηση Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής Κρίσης και Μεταναστευτικής Πολιτικής για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των δράσεων.

The post Ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα