Τσίπρας: Με πρωτοβουλία μας η δίκη της Siemens στις 24/2- Videos

11:41 10/2/2017 - Πηγή: iPop

Μετά από αρκετό ήρθε ξανά η ώρα για την «ώρα του Πρωθυπουργού» με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά το πρωί της Παρασκευής σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά. Ο Πρωθυπουργός εστίασε στο σκάνδαλο της Siemens καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν θα ζητήσει την έκδοση του Χριστοφοράκη και τονίζοντας, πως η δίκη ξεκινά στις 24/2. Επίσης, δεσμεύτηκε, πως η Κυβέρνηση του θα δώσει τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά, ενώ μιλώντας για τις

απατήσεις των δανειστών με στόχο το κλείσιμο της β΄αξιολογήσης τις χαρακτήρισε «υπερβολικές».

Το λόγο πριν τον Πρωθυπουργό πήρε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης o οποίος τόνισε, ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα κατρακύλησε 11 θέσεις στη λίστα για τη διαφάνεια» και πρόσθεσε, πως η διαφθορά έχει κοστίσει μέχρι στιγμής για την Ελλάδα 11 δις ευρώ.

«Η διαφθορά μειώνει το ΑΕΠ κι είναι έμμεση μορφή φορολόγησης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να εξηγήσει ότι στη χώρα μας η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 μέρες.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε «τερατώδη» τη γραφειοκρατία και έκανε λόγο για καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, ενώ εστίασε και στην αδιαφάνεια την οποία υπάρχει στις προσλήψεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο προσφυγικό για το οποίο κατηγόρησε την Κυβέρνηση, πως δεν στάθηκε ικανή να στεγάσει μετανάστες και πρόσφυγες.

Κάνοντας λόγο για σκάνδαλα της Κυβέρνησης ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε:

Ή εχετε πολύ χιούμορ ή δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει διαφθορά και διαπλοκή. Βάζετε παντού ταμπέλες κατά της διαφθοράς πιστεύοντας ότι έτσι την εμποδίζετε. Προτείνουμε εθνικό συντονιστή κατά της διιαφθοράς, μια ανεξάρτητη Αρχή. Ζητάμε τη δημιουργία «Τειρεσία» διαφθοράς. Έλεγχο του Πόθεν Έσχες

Ξεκαθαρίζοντας, πως «Όλα αυτά θέλουν διάθεση για σύγκρουση και σχέδιο και όρεξη για δουλειά».

«Είπατε ότι προσπαθείτε. Θέλετε να συζητήσουμε για όσα είχατε υποσχεθεί;» είπε ο Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τονίζοντας:

«Τον Γενάρη του ’15 είχατε μιλήσει για 2,5 δις απ’ την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσα σε 6 μήνες. Τώρα λέτε για εκατομμύρια, πού είναι τα δις; Γιατί δεν προχωράει η εκδίκαση της υπόθεσης Siemens;».

Ο Θεοδωράκης παρέθεσε στη Βουλή μερικά από τα πόθεν έσχες υπουργών για τους οποίους είπε:

Έχουν κότερα, κάνουν διακοπές σε ακριβά σαλέ, ενώ δηλώνουν 5.000-.6000 ευρώ. Με ωτοστόπ πάνε στην Αυστρία; Ο κ. Τσίπρας ξέρει για ποιον μιλάω, αλλά δεν θέλω να τον φέρω σε δύσκολη θέση

‘Εστρεψε τα πυρά του κατά του Π. Καμμένου και ρώτησε τον Πρωθυπουργό αν η δήλωση πόθεν έσχες του τιμάει την Κυβέρνησή.

Δήλωσε, πως το δικό του πόθεν έσχες είναι πολύ ξεκάθαρο και υπογράμμισε:

Σημασία έχει με πόσα λεφτά βγαίνεις απ’ την πολιτική

Ο Στ. Θεοδωράκης απηύθυνε έκκληση να σωθούν οι εφημερίδες λέγοντας:

Πρέπει να σώσουμε τις ανεξάρτητες εφημερίδες και τις ανεξάρτητες φωνές. Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι η λύση. Δεν γίνεται να λέμε: «Ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας». Δεν πρέπει το μέτρο και ο πήχης να είναι οι χειρότεροι του παρελθόντος

Οι προτάσεις του Θεοδωράκη:«Εθνικό Συντονιστή κατά της ΔιαφθοράςΑνεξάρτητη Αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων.Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους.Ενιαία Αρχή Προμηθειών,
Με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες
Χωρίς παραθυράκια.Δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
Απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου, να κατέχουν τηλεοπτική συχνότηταΈλεγχος του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος»Η απάντηση του Τσίπρα:

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας:

Η διαφθορά δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, είναι συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία της χώρας

«Αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών ήταν η μη συγκρότηση του πλαισίου για αντιμετώπιση της διαφθοράς» εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ώρας του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε αναφερόμενος στη γιγάντωση της διαφθοράς, πως «σχετίζεται με την πολυνομία και το πελατειακό κράτος».

Ο Πρωθυπουργός διατύπωσε την άποψη, πως «Η Κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η διαφθορά αποτέλεσε κύρια αιτία που η κρίση χτύπησε την χώρα μας σφοδρά» και πρόσθεσε:

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι προτεραιότητα κι ας υπάρχει πολιτικό κόστος

Για την κατάταξη της Ελλάδας:

«Η ΜΚΟ που επικαλείστε δημοσιεύει μια κατάταξη με υποκειμενικά κριτήρια» είπε και έκανε λόγο για «Όργιο διαφθοράς στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά» .

«Η επίθεση στην Κυβέρνηση από τα ισχυρά συμφέροντα αποτελεί και έναν δείκτη ότι κάτι κάνουμε καλά» εξήγησε.

Για τη λίστα Μπόργιανς:

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά σημείωσε ότι «έχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς» και δήλωσε ότι θα γίνει ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και δεσμεύτηκε, πως η λίστα θα ελεγχθεί εξονυχιστικά.

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στα ισχυρά πλήγματα στο λαθρεμπόριο καπνικών και καυσίμων, ενώ υπογράμμισε:

Από την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις λίστες φοροφυγάδων υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ

Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός εστίασε στην θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και δεσμεύτηκε για απλούστευση των διαδικασιών για δημόσιες συμβάσεις.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Κυβέρνηση απλοποίησε τη διαδικασία σύστασης επιχείρησης και εστίασε στο «Πάρτι» διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο της Υγείας και τόνισε:

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Novartis, είναι δύο κορυφαίες περιπτώσεις σκανδάλων στον χώρο της υγεία

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ:

«Το σκάνδαλο επί των ημερών μας οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι, όμως, τελείωσε» είπε.

Για τη Novartis:

«Το σκάνδαλο είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων. Οδήγησε σε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Σοβαρά στοιχεία παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα. Τότε με υπουργικές διατάξεις αυξήθηκαν οι τιμές ορισμένων φαρμάκων» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

Ο τρόπος με τον οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημίωναν φαρμακεία, προμηθευτές δεν είχε καμία σχέση με ότι συνέβαινε με την Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε, ότι υπάρχει ένα πέπλο σιωπής γι’ αυτά τα σκάνδαλα από πολιτικούς και ΜΜΕ τονίζοντας ότι

Εκμαυλίστηκαν συνειδήσεις στη χώρα από το τρίγωνο της διαπλοκής

Διερωτήθηκε μάλιστα «Πού ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Πού ήταν η Δικαιοσύνη;» και πρόσθεσε:

Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις. Πολιτικοί χαρακτήρες δολοφονήθηκαν επειδή δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς

«Η Κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια έκανε περισσότερα απ’όσα έκαναν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε 40» είπε και συμπλήρωσε:

Έχουμε πολιτική βούληση να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την τηρήσουμε στο ακέραιο

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, πως η Κυβέρνηση δεν έχει μαγικό ραβδί για να μπορέσει να προσφέρει μαγικές λύσεις και τόνισε, πως χρειάζεται χρόνος για προσθέσει:

Αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιη της διαφθοράς και της διαπλοκής

«Οι πρωτοβουλίες που πήρε αυτή η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η μέρα με τη νύχτα. «Σπάσαμε» το έργο Πάτρα- Πύργος για να λάβουν οι εργολάβοι περισσότερες εργολαβίες. Τα βεβαιωμένα έσοδα από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα δεκαπλασιάστηκαν» είπε.

Για το σκάνδαλο της Siemens:

«Ξαφνικά δεν υπήρχε δυνατότητα για μετάφραση του βουλεύματος. Υπάρχει ένα αόρατο χέρι που δημιουργεί καθυστερήσεις» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και δήλωσε:

Με δικές μας προσπάθειες η δίκη δεν αναβάλλεται αλλά ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στον κ. Χριστοφοράκο ο οποίος δεν θα κάτσει στο εδώλιο για τη Siemens λόγω των χειρισμών προηγούμενων κυβερνήσεων και διερωτήθηκε: «Ο κ.Μητσοτάκης θα θέσει στη Merkel θέμα να εκδοθεί στην Ελλάδα ο κ.Χριστοφοράκος για το θέμα της Siemens;», ενώ είπε:

Το πρόβλημα με το πόθεν έσχες είναι πως γνωρίζουμε το έσχες αλλά αγνοούμε το πόθεν

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε, πως η Κυβέρνηση του θα βγάλει τη χώρα από την κρίση εκτιμώντας, πως το μεγάλο φαγοπότι τελείωσε.

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση υπογράμμισε, πως όσα ζητούν οι δανειστές είναι «θέατρο του παραλόγου» και εξήγησε «Δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά ο δότης».

Θα βγάλουμε την χώρα απ’ την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η εθελοντική αποκάλυψη εισοδήματων αποδίδει -Μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου είχαν γίνει 13.000 δηλώσεις. Για πρώτη φορά βεβαιώθηκαν οφειλές, πήραμε χρήματα από ιδιοκτήτες καναλιών

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας απαντά για τη διαφθορά στην «ώρα του Πρωθυπουργού»

photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Τσίπρας: Με πρωτοβουλία μας η δίκη της Siemens στις 24/2- Videos appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα