Το work it είναι η απόδειξη της καινοτομίας των ελληνικών startups

19:45 2/5/2016 - Πηγή: iPop

Η άνθιση των ελληνικών startups τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ορισμένες ιδέες που άλλαξαν τις ζωές μας προς το καλύτερο και απέδειξαν ότι οι νέοι της Ελλάδας έχουν πραγματικά φρέσκες ιδέες. Ένα ολοζώντανο παράδειγμα είναι το work it, η πλατφόρμα πίσω από την οποία κρύβονται ο Γιάννης Φρόντζος, ο Μιχάλης Κορκάρης και Θεόδωρος Ντίλος, και αποτελεί το πρώτο εργαλείο δικτύωσης και επιβράβευσης του προσωπικού στον κλάδο της εστίασης.

Το iPop.gr συνάντησε τον Γιάννη

και το Μιχάλη, δύο από τα μέλη της ομάδας που σκοπεύει να αναδείξει τον επαγγελματισμό του κλάδου, ο οποίος συχνά υποτιμάται.

Πότε ξεκίνησε το work it και τι ακριβώς είναι;Γ.Φ.: Το work it ξεκίνησε σαν σκέψη εδώ και ένα χρόνο. Live είναι από τέλη Οκτώβρη- αρχές Νοέμβρη. Τo work it είναι μια πλατφόρμα η οποία έχει έρθει για να δικτυώσει και να επιβραβεύσει το προσωπικό του κλάδου της εστίασης. Ουσιαστικά φέρνει σ’ επαφή εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά πλέον μπορεί και ο κάθε πελάτης να δώσει feedback για την εξυπηρέτηση που έλαβε σε ένα μαγαζί. Η πλατφόρμα είναι καθαρά προσωποκεντρική, έχει ως στόχο να αναδείξει το προσωπικό του κάθε μαγαζιού.Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα για το work it;Μ.Κ.: Το τρίτο μέλος της ομάδας εργαζόταν σεζόν σ’ ένα νησί και είδε ότι ζητούν άτομα αλλά δεν υπήρχε αποτελεσματικός τρόπος να βρουν, μόνο από στόμα σε στόμα. Τότε βρήκε το Γιάννη και ο Γιάννης εμένα, δέσαμε σαν ομάδα και εξελίξαμε την ιδέα μας σ’ αυτό που είναι σήμερα. Ουσιαστικά η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την αδυναμία του κλάδου να βρει άμεσα άτομα.Ποιο είναι το κενό που καλύπτει η πλατφόρμα;Γ.Φ.:Αυτό που λείπει πολύ στον κλάδο είναι το προσωπικό να έχει ένα επαγγελματικό βιογραφικό. Αν εγώ, για παράδειγμα, θέλω να προβάλλω τη δουλειά μου είτε θα το κάνω μέσω social media, είτε θα πηγαινοφέρνω το γραπτό βιογραφικό μου. Εμείς στον εργαζόμενο προσφέρουμε έναν χώρο να δείξει ποιος είναι. Το όφελος για την επιχείρηση είναι ότι μπορεί να δημοσιεύσει τη θέση εργασίας που έχει ανοιχτή σε έναν χώρο, όπου περιλαμβάνει μόνο άτομα του χώρου.
Μ.Κ.: Πολύ σημαντικό είναι το feedback του κοινού για τον εργαζόμενο. Μπορεί να καταλάβει πόσο μετράει στην εξυπηρέτηση. Αυτό παράλληλα βοηθάει και την επιχείρηση να αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον εργαζόμενο, διότι βλέπει τις αξιολογήσεις. Τα «tip» των πελατών στο προσωπικό ανεβάζουν την ίδια στιγμή και την επιχείρηση, διότι μην ξεχνάμε πως αυτό που μετράει σ’ ένα μαγαζί είναι η εξυπηρέτηση.Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει μέλος του work it;Γ.Φ.: Με το που εισέρχεσαι στην πλατφόρμα επιλέγεις εάν θα φτιάξεις προφίλ επιχειρηματία ή εργαζόμενου και το μόνο που χρειάζεται είναι ονοματεπώνυμο και email.Ποια η διαφορά της πλατφόρμας με το Tippy (την εφαρμογή του work it για κινητές συσκευές);Γ.Φ.: Το Tippy είναι εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Απευθύνεται στους πελάτες του κλάδου και τους δίνει τη δυνατότητα να πουν τη γνώμη τους για το προσωπικό. Ο πελάτης δίνει δηλαδή ένα εικονικό tip σ’ αυτόν που τον εξυπηρέτησε. Το tip μπαίνει δυναμικά στο προφίλ του εργαζομένου στο work it και αυτομάτως χτίζεται ο κύκλος επιβράβευσης.
Μ.Κ.: Να σημειώσουμε ότι στο Tippy δεν μπορείς ν’ αφήσεις αρνητική κριτική, ούτε να γράψεις κείμενο. Θέλουμε να αποφύγουμε την κακεντρέχεια του κοινού και να προστατεύσουμε πιο πολύ τον εργαζόμενο και ν’ αναδείξουμε τις δυνατότητές του, παρά να τον τιμωρήσουμε για κάτι που έκανε.Θεωρείτε ότι ο κόσμος συνεχίζει να εργάζεται στην εστίαση μόνο λόγω ανάγκης για κάποιο εισόδημα ή έχει αρχίσει να γίνεται λίγο πιο επαγγελματικό;Μ.Κ.: Όχι πλέον έχει γίνει καριέρα. Υπάρχουν για παράδειγμα barman που θα σου συστήσουν τον κατάλογο με τα κοκτέιλς, θα σου φέρουν την ποικιλία του καφέ. Είναι μια δουλειά που έχει prestige πλέον. Έχει εξέλιξη, εάν φυσικά το επιθυμεί και ο ίδιος ο εργαζόμενος.Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στήνοντας το work it;Γ.Φ.: Σίγουρα οικονομικές. Είναι πολύ δύσκολο απ’ όλες τις απόψεις να στήσεις μια νέα επιχείρηση στην Ελλάδα. Από την άλλη, όντας ένα νέο προϊόν πρέπει να το δείξουμε στην αγορά. Έτσι χρειάζεται και budget, αλλά και να μάθεις τον τρόπο να το παρουσιάζεις. Γι’ αυτό είμαστε κιόλας τρία άτομα αλλά καλύπτουμε όλες τις θέσεις!Να σημειώσουμε ότι έχουμε κερδίσει το διαγωνισμό του ΣΕΒ Ekinisi Lab που ήταν για startups. Τώρα είμαστε στο διαγωνισμό του ΜΙΤ Enterprise Forum όπου βρισκόμαστε στους 25 φιναλίστ και στόχος είναι να περάσουμε στους επόμενους 10. Έχουμε μια ενεργή συνεργασία με το Bar Academy, οι οποίοι μας έχουν προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

Άλλα σχέδια για να εξελίξετε το work it;Μ.Κ. Θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα να μην γίνεται γνωστό ότι μια εταιρεία βάζει αγγελία, εάν δεν το επιθυμεί η ίδια. Ακόμα στόχος είναι να προσφέρουμε οργάνωση του προσωπικού με τις βάρδιες, να γίνει δηλαδή το work it ένα εσωτερικό εργαλείο επικοινωνίας. Επιπλέον, θέλουμε να εισάγουμε ένα εργαλείο οργάνωσης και αξιολόγησης των βιογραφικών για να γίνει πιο αξιοκρατικός ο κλάδος. Αυτό που θέλει να αναδείξει εν τέλει το work it είναι ο επαγγελματισμός του κλάδου της εστίασης.Πόσα μέλη έχει η πλατφόρμα;Γ.Φ.: Μόλις πρόσφατα περάσαμε τα 1.000 εγγεγραμμένα μέλη. Γύρω στους 700 εργαζομένους και περίπου 400 επιχειρήσεις πανελληνίως. Ειδικά τώρα με τη σεζόν έχουμε πολλές θέσεις εργασίας για τα νησιά.Γιατί να μπω στο work it και όχι σε κάποιο site αγγελιών;Γ.Φ.: Αρχικά γιατί είναι το μοναδικό που ειδικεύεται στον κλάδο. Είναι αξιοκρατικό, δεν περιλαμβάνει κρυφές πληροφορίες. Είναι μια νέα προσπάθεια.
Μ.Κ.: Επιπλέον έχουμε αλγόριθμο κατηγοριοποίησης ανάλογα με την προϋπηρεσία σου και τα χαρακτηριστικά σου σε κατατάσσει σε κατηγορία και μπορείς να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους εργαζόμενους, ενώ στο μέλλον σκοπεύουμε στο πλαίσιο της επιβράβευσης να βγει εργαζόμενος ο υπάλληλος του μήνα στο μαγαζί ή ο καλύτερος bartender στην Αθήνα, κάτι το οποίο επιθυμούμε να εμπλουτίσουμε και με σχετικά σεμινάρια.

The post Το work it είναι η απόδειξη της καινοτομίας των ελληνικών startups appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα