Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό (Live)

13:02 6/11/2016 - Πηγή: iPop

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό έλαβε χώρα στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε τις κατευθύνσεις της νέας Κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στα εργασιακά, τις τηλεοπτικές άδειες, τους στόχους της νέας κυβέρνησης αλλά και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Να θυμίσουμε ότι οι τελετές παράδοσης – παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό

στα υπουργεία.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου, στη τελική ευθεία για να βγουμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μία δύσκολη και επίπονη πορέια. βρισκόμαστε πολύκοντά στον τερματισμό μιας μακρας περιοδου αποφάσεων» είπε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του.

Για το ασφαλιστικό σύστημα σχολίασε: «Δώσαμε μία μάχη εξαιρετικά δύσκολη για τη διάσωση του ασφαλιστικού μας συστήματος το οποίο βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση εξαιτίας των προηγούμενων πολιτικών, γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα σώθηκε, ωστόσο η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αλλά αποφύγαμε τα χειρότερα».

Ήρθε ο καιρός να γυρίσουμε σελίδα, από την προσπάθεια να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν περνάμε σε νέ απερίοδο όπου η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη όχι μόνο τα βάρη αλά τα οφέλη!

Διαβάστε τις πρώτες δηλώσεις των υπουργών κατά την άφιξή τους στη Βουλή.

Θετικές ειδήσεις έχουμε και στα δημοσιονομικά, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως για 2η συνεχόμενη χρονιά πιάσαμε τους στόχους του προγράμματος. Ταυτόχρονα η ανεργία, είπε, παρά το γεγονός ότι παραμένει απαράδεκτα υψηλή, αποκλιμακώνεται σταθερά. «Κατά τη θητεία μας αποκλιμακώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες». Στόχος να μειώσουμε την ανεργία στο 10% σε βάθος 4-5 χρόνων, δήλωσε ο ίδιος.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση, και πιο συγκεκριμένα για τα εργασιακά είπε ότι «έχουμε έναν μεγάλο σύμμαχο σ αυτή τη διαπραγμάτευση, το ευρωπαικό κεκτημένο».

Το βάρος των εργασιακών θα αναλάβει μία νέα αλλά εξαιρετική συνάδελφος η οποία θα έχει τη στήριξη όλων μας. Από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στα εργασιακά θα κριθεί η επιτυχία της Κυβέρνησης μας.

«Στις επόμενες εβδομάδες οφείλουμε να εργαστούμε με συνείδηση και στόχο, να κλείσει η αξιολόγηση εντός των χρονικών πλαισίων και με συνείδηση ότι οι παλιοί και νέοι υπουργοί έχουν συνευθύνη για την διαπραγμάτευση και τις αποφάσεις» είπε και συμπλήρωσε: «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα αλλά κοινόχρηστα δωμάτια ενός σπιτιού. Οι αποφάσεις του ενός επηρεάζουν όλους τους υπόλοιπους».

Να εργαστούμε με κλίμα συνευθύνης και αλληλεγγύης

Είναι ιστορικό γεγονός η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Ομπάμα λίγο πριν κλείσει την 8ετή θητεία του στην Προεδρία των ΗΠΑ, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα έσπασε την απομόνωση, σήκωσε το κεφάλι και πλέον διεκδικεί τη θέση που της αξίζει στη περιοχή. Η Ελλάδα τον τελευταίο 1,5 χρόνο μετατράπηκε από μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων

Ο Πρωθυπουργός, έδωσε το στίγμα του τρόπου εργασίας των επόμενων μηνών λέγοντας: «Κλείνουμε έγκαιρα και χωρίς εκπτώσεις την 2η αξιολόγηση, ξεκινά στην ώρα της στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η συζήτηση για το χρέος. Εντός του α τριμήνου του 2017 εντάσσονται τα ελληνικά ομόλογα στην ποσωτική χαλάρωση. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος 10ετίας για να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η εμπιστοσύνη είναι η αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά δεν είναι και η ικανή συνθήκη».

Για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα γίνει ποτέ αρεστή και ανεκτή από το παλαιό σύστημα. Τα παλιό σύστημα δεν θα δεθχεί έτσι εύκολα την ήττα του. Η μάχη για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου το αποδεικνύει αυτό καθώς αποτέλεσε ακόμα ενα επεισόδιο αυτού του πολέμου. εμείς δνε πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δώσαμε μάχη για τον διαγωνισμό για της τηλεοπτικές άδειες. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί επισήμως, δηλώσαμε ότι θα γίνει σεβαστή και ότι μας δεσμεύει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

Ο νόμος όμως ισχύει ακόμα, εκτός από το σκέλος της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων. Τον νόμο αυτόν δεν τον ψηφίσαμε μόνοι μας. Πολλά από τα άρθρα του τα ψηφίσανε και κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απόφαση για να μεταβιβάσουμε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη καθώς δνε υπήρχε το ΕΣΡ από επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

«Πλέον, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός ή ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα για τις άδειες, καθώς αποδείξαμε και ότι λεφτά μπορούν να εισπραχθούν και ότι διαγωνισμός μπορεί να γίνει! » συμπλήρωσε.

Η πρόθεση και η δέσμευση μας είναι δεδομένη, κανένας δεν θα συνεχίσει να εκμπέμπει ως καταληψίας συχνοτήτων όσα και αν είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεράσουμε

Ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι τα έσοδα από το διαγωνισμό ήτνα μεγάλα και ξεκαθάρισε πως οι δεσμεύσεις για τις ευπαθεις ομάδες θα υλοποιηθούν ανεξάρτητα από το μέλλον των τηλεοπτικών αδειών. «Προχωρούν οι προσλήψεις σε σταθμούς και νοσοκομεία ανεξάρτητα από το διαγωνισμό για τις άδειες».

Για το νέο ρόλο του υπ. Επικρατείας:«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο χαρτοφυλακιο για θέματα καθημερινότητας. Για πρώτη φορά ένας υπουργός επικρατείας θα επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση των παραπόνων των πολιτών και θα πρέπει να βρεθεί ο μηχανισμός για την επίλυση τους, για να καταλάβει ο λαός ότι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι οι πολίτες».Ο στόχος της Κυβέρνησης«Σε κανενός την καρέκλα δεν γράφει το όνομα του, το όνομα του καθενός από εμάς όμως μπορεί να συνδιαστεί με θετικές μεταρρυθμίσεις» είπε και συνέχισε: «Ας βάλουμε ένα στόχο, ποια είναι η φιλοδοξία μας, να είμαστε μία καόμα κυβέρνηση που με καλύτερο τρόπο και εντιμότερο τρόπο διαχειρίστηκε την κρίση ή η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τη κρίση; Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, να κάνουμε τη διαφορά!».

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ευκαιρία για να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση προκειμένου η χώρα να βγει από την πολυετή κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης, καλώντας τους υπουργούς να διορθώσουν δυσλειτουργίες και να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο.

Photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό (Live) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα