Το να κοιμάσαι 6 ώρες το βράδυ είναι το ίδιο με το να μην κοιμάσαι καθόλου

20:44 13/4/2021 - Πηγή: iPop

Το να κοιμάσαι 6 ώρες το βράδυ δεν είναι αρκετό για να είσαι πιο παραγωγική. Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο κακό με το να μην κοιμάσαι καθόλου!

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου είναι επιζήμια τόσο για την υγεία όσο και για την παραγωγικότητά σου. Το έχεις ξανακούσει αυτό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας μελέτης εντυπωσιάζουν με το πόσο κακή μπορεί να είναι η συσσωρευμένη έλλειψη ύπνου. Τα άτομα σε μια μελέτη που έγινε επετράπη να κοιμηθούν μόνο έξι ώρες τη νύχτα για δύο εβδομάδες. Όπως αποδείχθηκε, είχαν τις ίδιες κακές επιδόσεις με όσους αναγκάστηκαν να παραμείνουν ξύπνιοι για δύο μέρες.

Αυτή

η μελέτη για τη στέρηση ύπνου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, περιόρισε τον ύπνο σε 48 ενήλικες το πολύ σε τέσσερις, έξι ή οκτώ ώρες τη νύχτα για δύο εβδομάδες. Μια ομάδα ανθρώπων παράλληλα στερήθηκε τον ύπνο για τρεις μέρες συνεχόμενα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκιμάζονταν κάθε δύο ώρες σχετικά με τη γνωστική τους απόδοση καθώς και τον χρόνο αντίδρασης. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεσή τους και τυχόν συμπτώματα που αντιμετώπισαν.

Freepik Γιατί το να κοιμάσαι 6 ώρες δεν είναι αρκετό

Όπως μπορείς να φανταστείς, τα άτομα που είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται οκτώ ώρες είχαν την υψηλότερη απόδοση κατά μέσο όρο. Τα άτομα που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα είχαν όλο και χειρότερη επίδοση κάθε μέρα.

Αν σου συμβαίνει έστω κι ένα απ’ αυτά καθημερινά, η λύση είναι να κοιμάσαι περισσότερο

Τα άτομα που κοιμόντουσαν 6 ώρες για πολλά βράδια συνεχόμενα, διαπιστώθηκε ότι σταδιακά άρχισε να μειώνεται η γνωστική τους απόδοση και μάλιστα μετά από ημέρες έφτασε στα ίδια επίπεδα με εκείνη των ατόμων που δεν κοιμήθηκαν καθόυλου.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα από τη μελέτη είναι ότι η ομάδα που κοιμόταν 6 ώρες κάθε βράδυ δεν μπορούσε να καταλάβει συνειδητά τις επιπτώσεις του μειωμένου ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν (ή αρνούνται να το κάνουν) το πώς τους επηρεάζει ο μη επαρκής ύπνος.

Κι ακόμα κι αν σου ακούγεται μικρή η διαφορά ανάμεσα σε 8 και 6 ώρες ύπνου, όταν αυτό συμβαίνει για πολλές μέρες συνεχόμενα, στο τέλος της εβδομάδας έχεις κοιμηθεί 14 ώρες λιγότερο!

Κι αν υποφέρεις από αϋπνίες, σου έχουμε το στρατιωτικό μυστικό για να σε παίρνει ο ύπνος μέσα σε 2 λεπτά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το να κοιμάσαι 6 ώρες το βράδυ είναι το ίδιο με το να μην κοιμάσαι καθόλου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα