«Το κορίτσι στην κούνια»: Πώς ένα κτίριο του 1914 είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν στα ύψη χάρη σ’ ένα έργο τέχνης του Banksy

17:09 2/9/2022 - Πηγή: iPop

Ένα διάσημο κτίριο στο κέντρο του Λος Άντζελες με μια μεγάλη τοιχογραφία του καλλιτέχνη Banksy βγαίνει σε δημοπρασία. Το έργο του Banksy στο 908-910 South Broadway παρουσιάζει μια κοπέλα που κάνει κούνια κρεμασμένη από το γράμμα Α σε μια προϋπάρχουσα πινακίδα «Parking». Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε στο κτίριο το 2010 λίγο πριν από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του καλλιτέχνη «Exit Through the Gift Shop» στο Λος Άντζελες.

Το έργο του Banksy

με το μικρό κορίτσι που κάνει κούνια κοσμεί τη μία πλευρά του επταώροφου κτιρίου, το οποίο αγοράστηκε από τη σχεδιάστρια Tarina Tarantino και τον Alfonso Campos του brand Tarina Tarantino έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2007. Ως μέρος της πτώχευσης τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, συμφώνησαν να πουλήσουν το κτίριο σε δημοπρασία. Η πώληση γίνεται από την εθνική εταιρεία ακινήτων Hilco, η οποία δέχεται προσφορές έως τις 20 Οκτωβρίου 2022.

Ο άνθρωπος πίσω από τον Banksy – Επιστήμονες ανακαλύπτουν το πραγματικό του όνομα

Η τοιχογραφία Banksy και η ασύλληπτη τιμή που κοστίζει!

Αλλά σε αντίθεση με τους πίνακες του Banksy που προορίζονται για την αγορά, τα δημόσια έργα τέχνης του καλλιτέχνη είναι αδιανόητα δύσκολο να πουληθούν, ή ακόμα και να εκτιμηθούν, σε μεγάλο βαθμό, επειδή ο καλλιτέχνης έχει καταγγείλει την συγκεκριμένη τακτική. «Αυτή είναι δωρεάν δημόσια τέχνη. Δεν προορίζεται να έχει εμπορική αξία και να μεταπωλείται», δήλωσε ο έμπορος Jeffrey Deitch στους New York Times. «Δεν είναι αυτή η πρόθεση του καλλιτέχνη».

Με την πτώχευσή τους τον Απρίλιο, η Tarantino και ο Campos υπολόγισαν την αξία του κτιρίου σε 16 εκατομμύρια δολάρια, αν και αποκάλυψαν στους Times ότι ελπίζουν ότι η γοητεία της ακίνητης περιουσίας στο κέντρο της πόλης που ενισχύεται με το έργο του διάσημου καλλιτέχνη θα μπορούσε να «γεννήσει» προσφορές έως και σχεδόν τα διπλάσια χρήματα.

Ο Banksy άνοιξε ξενοδοχείο. Και υπόσχεται τη χειρότερη θέα στον κόσμο | Photos- Video

Η αξία της τοιχογραφίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθεί γιατί μπορεί να είναι δύσκολο (και δαπανηρό) να απομακρυνθεί από το ίδιο το κτίριο, όπως κατέστησε σαφές ένα βιβλίο του Robin Barton που κυκλοφόρησε πέρυσι. Νωρίτερα φέτος, η τοιχογραφία του Banksy γνωστή ως «Crowbar Girl», η οποία είχε απομακρυνθεί από τον τοίχο ενός καταστήματος ηλεκτρικών στο Lowestoft, υποστηρίζουν πως έχει πουληθεί έως και 2 εκατομμύρια £. 

Και πού θέλω να καταλήξω με όλα αυτά; Στο ότι το 908-910 South Broadway έχει κάτι περισσότερο από μια τοιχογραφία του Banksy. Το κτίριο του 1914, που σχεδιάστηκε από την φημισμένη εταιρεία αρχιτεκτονικής του Hollywood Meyer & Holler, ήταν αρχικά η έδρα της Western Costume Company του LL Burns, η οποία προμήθευε τα κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν στις περισσότερες από τις ταινίες western της βωβής εποχής. 

«Αυτή η πώληση παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αποκτήσεις μια πολύτιμη τοιχογραφία του Banksy, ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας του Hollywood και μια εικόνα της κουλτούρας του Λος Άντζελες που περιέχεται σε ένα όμορφα ανακαινισμένο art nouveau», δήλωσε ο Jeff Azuse, ανώτερος αντιπρόεδρος της Hilco.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Το κορίτσι στην κούνια»: Πώς ένα κτίριο του 1914 είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν στα ύψη χάρη σ’ ένα έργο τέχνης του Banksy εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα