Ζιμπάμπουε: 2.500 είδη άγριας πανίδας μεταφέρονται λόγω της κλιματικής αλλαγής

15:52 2/9/2022 - Πηγή: iPop

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα συνεχώς να ακούμε διάφορες επιπτώσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μετά τις φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν που ήταν απόρροια των λιώσιμο των παγετώνων και κατ’ επέκταση της κλιματικής αλλαγής, σειρά παίρνει τώρα η μετακίνηση ζώων στη Ζιμπάμπουε, όπου 2.500 είδη άγριας πανίδας μεταφέρονται στα βόρεια τμήματα της χώρας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι λευκές Άλπεις γίνονται…πράσινες! – Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της και από το διάστημα

Η μεταφορά των ζώων

Στη Ζιμπάμπουε

ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια να μεταφερθούν περισσότερα από 2.500 είδη άγριων ζώων, από ένα καταφύγιο που βρισκόταν στα νότια, σε άλλα στον βορρά της χώρας, προκειμένου να σωθούν από την ξηρασία, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά εκείνο το τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν τα ζώα σε τέτοιο κλίμα. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή τείνει να γίνει η μεγαλύτερη απειλή, ξεπερνώντας τη λαθροθηρία.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 400 ελέφαντες, 2.000 ιμπάλα που είναι ένα είδος μεσαίου μεγέθους αντιλόπης, 70 καμηλοπαρδάλεις, 50 βουβάλια, 50 γκνου, 50 ζέβρες και 10 λιοντάρια είναι τα είδη άγριας ζωής που μεταφέρονται από το Save Valley Conservancy σε τρία καταφύγια στα βόρεια. Τα ζώα μεταφέρονται σε περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Ζαμβέζη, με σκοπό να ξαναδημιουργηθούν πληθυσμοί άγριων ζώων εκεί.

UnsplashΑπό τις μεγαλύτερες μαζικές μετακινήσεις ζώων

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια που ξεκινά μια τέτοια μετακίνηση ζώων στη Ζιμπάμπουε. Από το 1958 έως το 1964, περισσότερα από 5.000 ζώα είχαν μεταφερθεί για να τα σώσουν από την άνοδο της στάθμης του νερού. Με την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Ζαμβέζη δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, η Καρίμπα.

Έτσι, η αύξηση της ξηρασίας σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού, έκανε αναγκαία την μετακίνηση των άγριων ζώων, δήλωσε ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος των Εθνικών Πάρκων και της Διαχείρισης Άγριων Ζώων της Ζιμπάμπουε. Γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν άδειες για να πραγματοποιηθεί αυτή η τεράστια μεταφορά των ζώων και να αποτραπεί μια μεγάλη καταστροφή του οικοσυστήματος.

Παράλληλα, ο Farawo επισήμανε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πάρκα, καθώς δεν επαρκεί το νερό και η τροφή για τον υπερβολικά μεγάλο πληθυσμό ζώων που υπάρχει εκεί. Τα ζώα τείνουν να καταστρέφουν το δικό τους περιβάλλον, γίνονται κίνδυνος για τον εαυτό τους και εισβάλλουν σε γειτονικές περιοχές που κατοικούν άνθρωποι για να βρουν τροφή, με συνέπεια οι συγκρούσεις να είναι αναπόφευκτες.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και άλλες χώρες της Αφρικής

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα είδη άγριων ζώων δεν περιορίζονται μόνο στη Ζιμπάμπουε. Και στην υπόλοιπη Αφρική, εθνικά πάρκα που φιλοξενούν εκατοντάδες είδη απειλούνται εξαιτίας των ελάχιστων βροχοπτώσεων καθώς και από νέα έργα υποδομών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη ξηρασία είναι μια μεγάλη απειλή για είδη όπως οι ρινόκεροι, οι καμηλοπαρδάλεις και οι αντιλόπες, καθώς μειώνει τη διαθέσιμη τροφή.

Τέλος, μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο εθνικό πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής, συσχέτισε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την απώλεια φυτών και ζώων, που δεν μπορούσαν να αντέξουν τις νέες συνθήκες και την έλλειψη νερού, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της διαρκής ξηρασίας και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ζιμπάμπουε: 2.500 είδη άγριας πανίδας μεταφέρονται λόγω της κλιματικής αλλαγής εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα