Το γοργόν και χάριν έχει- Με ταχείς ρυθμούς η σύνταξη του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση

22:41 10/5/2016 - Πηγή: iPop

Τρέχουν να συντάξουν το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα στην Κυβέρνηση, μιας και στόχος είναι να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία στη συνεδρίαση, τότε θα ξεκλειδώσει και η δόση προς την Ελλάδα.

Πόση είναι η δόση;

Το πόσο που θα εκταμιευτεί στην Ελλάδα

αναμένεται να ξεπερνά τα 5,7 δις ευρώ καθώς προορίζεται να καλύψει τόσο τις δανειακές υποχρεώσεις όσο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο;Τα εναπομείναντα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠΤα κόκκινα δάνειαΤο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας ΠεριουσίαςΟ Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η εργασία πάνω στο νομοσχέδιο ξεκίνησε ήδη σήμερα σε τεχνικό επίπεδα, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο μηχανισμός τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν θα περιέχει προληπτικά μέτρα και θα προβλέπεται παρέμβαση στον προϋπολογισμό, είτε στα έσοδα, είτε στις δαπάνες. Ωστόσο, επαναλαμβάνουν ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Η εργασία και για την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται όμως πως έχει επίσης ξεκινήσει από τεχνικά κλιμάκια.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε σχετικά με τα τρία στάδια για αναμόρφωση του χρέους:

Σε ό, τι αφορά το χρέος αποφασίστηκαν τρεις προσεγγίσεις:«Η μία είναι η βραχυπρόθεσμη και αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρέους από τον ESM ο οποίος έχει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της Ελλάδας. Μετά την συμφωνία του Ιουλίου η συγκυρία είναι πολύ καλή καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά η διάρκειά τους όσο και τα επιτόκια. Οι βραχυχρόνιες δράσεις είναι οι πιο εύκολες και εφικτές και έχουν σημαντικό αποτέλεσμα.Το μεσοπρόθεσμο στάδιο έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις που αφορούν την επιμήκυνση του χρέους και την σταθερότητα του επιτοκίου. Είναι τα μέτρα που θα συζητηθούν μέχρι τις 24 Μαΐου και θα παρθούν δεσμευτικές αποφάσεις που θα ισχύουν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο είναι αποφάσεις που έχουν χρονικό ορίζονται. Και μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, να μειώσουν το χρέος στο μισό ή και πιο πάνω σ’ αυτό το διάστημα.Το τρίτο στάδιο, το μακροπρόθεσμο είναι πιο σύνθετο και θα εξαρτάται κάθε φορά από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα προσαρμόζεται ανάλογα. Είναι μη προβλέψιμο, θα υπάρχουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Πάντως η απόφαση του Eurogroup είναι σαφής: μόνο έμμεσες μορφές απομείωσης του χρέους θα υπάρξουν και όχι κούρεμα. Και αυτό μαζί με ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Ο Γιώργος Σταθάκης απαντά ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς μέτρα. Με τα μέτρα και την συμφωνία ανοίγει ένας σημαντικός δρόμος».

Θετικά ήταν τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων για ακόμα μια μέρα, με την Κομισιόν να διατηρεί βέβαια συγκρατημένη αισιοδοξία μέχρι το Eurogroup. Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε πως ο «κόφτης» είναι προϋπόθεση για τη συμφωνία, ενώ ο Β. Σόιμπλε έδειξε μια πρωτοφανή αισιοδοξία λέγοντας πως βλέπει συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post Το γοργόν και χάριν έχει- Με ταχείς ρυθμούς η σύνταξη του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα