Το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου | Τσακαλώτος: Πιθανώς τον Ιούνιο η συζήτηση για το χρέος

14:20 11/5/2017 - Πηγή: iPop

Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ μέχρι τις 18 Μαΐου θα γίνει και η ψήφισή του. Το χρονοδιάγραμμα εκδόθηκε αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και επιβεβαιώθηκε κι απ’ τα λεγόμενα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στο καθιερωμένο briefing.

Όπως έγινε γνωστό, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα θα κατατεθεί αύριο μεσημέρι προς απόγευμα στη Βουλή,

τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα εισαχθεί στις αρμόδιες Επιτροπές και την Τετάρτη ή την Πέμπτη στην Ολομέλεια. Η ψήφισή του θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως μετά την επιτυχή κατάληξη της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, «συνεχίζουμε με τα επόμενα βήματα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας».

Ο ίδιος ενημέρωσε πως κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσθέτοντας πως στη συνέχεια οι Θεσμοί θα καταθέσουν την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22/5 προκειμένου να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση.

«Στόχος ολοκλήρωσης αξιολόγησης η 22α Μαϊου. Ίσως χρειαστούν λίγες μέρες παραπάνω για ολοκληρωμένη συμφωνία».

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. «Αναμένουμε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας πολύ σύντομα, είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι παρά πολύ σύντομα θα υπάρξει μια επιτυχής έκβαση των συζητήσεων».

Υπάρχει περίπτωση επαναδιαπράγματευσης των μέτρων;

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως η δημοσιονομική πολιτική εξαρτάται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και από τη διαμόρφωση της πολιτικής συνθήκης τη στιγμή που θα συζητείται η δημοσιονομική πολιτική. «Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό που σαφές είναι πως τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους».

Ο ίδιος εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αίρεση στο εσωτερικό του κειμένου του νόμου αναφορικά με τη μη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε περίπτωση μη εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, ωστόσο, συμπλήρωσε πως η μη εφαρμογή τους συνιστά σαφή και πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Σχολιάζοντας το ίδιο ζήτημα, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος έως το 2018, δεν θα υπάρξει αντινομοσχέδιο για την άρση των μέτρων με έτος εφαρμογής το 2019 και 2020.

Ο κ. Τσακαλώτος γνωστοποίησε επίσης πως η συζήτηση για το χρέος πολύ πιθανό να μεταφερθεί για τον Ιούνιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως τα επιπλέον μέτρα τα έχει ζητήσει το ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στη συμφωνία, δεν θα υπάρξουν μέτρα. Ο ίδιος εκτίμησε πως εάν δεν οριστούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Για τις απόψεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις και τους συμβασιούχους του ΟΤΑ, τόνισε πως η Κυβέρνηση θα τις λάβει υπόψιν, όμως, δεν θα επηρεαστεί ο οδικός χάρτης που σχεδιάζει.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαρροή στον Τύπο των απόψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ τόνισε πως «δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως κανονικότητα το να γίνονται διαρροές πριν την έκδοση αποφάσεων της Δικαιοσύνης».

The post Το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου | Τσακαλώτος: Πιθανώς τον Ιούνιο η συζήτηση για το χρέος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα