Τη στάση που κρατάει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ εκτιμά ο Λαβρόφ- Όσα είπε για τις σχέσεις με τη Ρωσία

14:36 2/11/2016 - Πηγή: iPop

Για τις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας που, όπως είπε αναπτύσσονται, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ευρώπη μίλησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας την Τετάρτη συναντήθηκε με τους Προκόπη Παυλόπουλο, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά ενώ πραγματοποίησε και ομιλία στο «4ο Ελληνορωσικό Φόρουμ».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον ομολόγο του ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε:

Σε μια χρονική συγκυρία που το ΝΑΤΟ μοιάζει διχασμένο ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν για πιθανή έξαρση της ρωσικής προκλητικότητας και στις παλαιότερες χώρες-μέλη της συμμαχίας που υιοθετούν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση».

Video από τη συνάντηση Κοτζιά- Λαβρόφ:


Ο Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και δήλωσε:

«Το θεμέλιο είναι ότι πρέπει να βρούμε δρόμο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και για αυτό προτείναμε να ενεργοποιηθεί ξανα το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι τα κανάλια συνεννόησης των δύο πλευρών πρέπει να είναι ανοιχτά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές σε έναν τέτοιο οργανισμό όσον αφορά τις προτεραιότητες. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΝΑΤΟ που βίωσαν τον ρωσικό στρατό μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δύναμη κατοχής και άλλοι που αντιλήφθηκαν την πορεία του ρωσικού στρατού ως απελευθερωτικού. Έχουμε διαφορετική ιστορική ανάμνηση και ερμηνεία μέσα στο ΝΑΤΟ»

Ενώ τόνισε «Υπάρχουν δυνάμεις που εκφράζουν μια αμφιβολία για το αν πρέπει στο ΝΑΤΟ να έχει θέση η Ρωσία. Πιστεύω ότι ο πραγματισμός θα κερδίσει πόντους στη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, το ίδιο δείχνει και η αμερικανική πλευρά. Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία θέλουν συνεννόηση με Ρωσία. Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία. Τα σύνορα της καρδιάς μας συμπεριλαμβάνουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας και την Κύπρο».

Και πρόσθεσε:

Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή και να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όπως είναι στην πραγματικότητα, όχι με μία εκ των υστέρων μυθολογία

Τον λόγο πήρε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ ο οποίος δήλωσε: «Έχουμε πολύ ενεργό διάλογο μεταξύ των δύο υπουργείων, έχουμε τριετές πρόγραμμα διαβουλεύσεων και αυτό είναι ένδειξη ότι δεν συζητάμε μόνο τα τρέχοντα ζητήματα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ροή τουριστών από τη Ρωσία που έχει αυξηθεί και εκτίμησε ότι και στο μέλλον όλο και πιο πολλοί Ρώσοι θα επιλέγουν την Ελλάδα.

Παράλληλα ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε:

«Στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ εκτιμούμε πολύ ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και επιθυμεί τον περαιτέρω διάλογο σε σχέση με το ουκρανικό».

Ενώ στην αφορά του στην κρίση στη Συρία και τη Λιβύη, έκανε λόγο για κοινή θέση και την ανάγκη να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Αμερικανοί δεν θα ανακαλέσουν τη συμφωνία τους για τη Συρία»

«Συζητήσαμε το Κυπριακό και εδώ πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ ώστε να έχουμε μία βιώσιμη λύση» σημείωσε.

Το μήνυμα του προς την Τουρκία:

Και για το Κυπριακό πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Λαβρόφ ανέφερε:

Παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, η ελληνορωσικές σχέσεις αναπτύσσονται

Και τόνισε «η εγγύτητα των δύο λαών παίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς ταλαντώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή».

Το λόγο πήρε και ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος εστίασε στην παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ στην εκδήλωση, δηλώνοντας πως «αυτή συνιστά ανεπιφύλακτη δήλωση φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς».

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις ενεργειακές σχέσεις των δυο χωρών, δηλώνοντας «η Ρωσία αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ελλάδας, με μία πολυετή συμφωνία που παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια» και συμπλήρωσε:

Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν παρόν και μέλλον και τόνισε «όσο και αν σεβόμαστε το παρελθόν, όσο κι αν δεσμευόμαστε από το παρόν, εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον. Χτίζοντας αυτό το μέλλον, μπορούμε να αποτυπώσουμε τη νέα δυναμική ανάπτυξης των μεταξύ μας σχέσεων

O Ρώσος Υπουργός μίλησε και με το Νίκο Κοτζιά για το προσφυγικό επισημαίνοντας:

Στο Κυπριακό έχουμε ενιαία στάση με την ελληνική πλευρά

Διαβάστε όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση Λαβρόφ- Τσίπρα:

Τσίπρας σε Λαβρόφ: Ισχυρή βούληση για συνέχιση της στενής συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας-Video

photo:INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

The post Τη στάση που κρατάει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ εκτιμά ο Λαβρόφ- Όσα είπε για τις σχέσεις με τη Ρωσία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα