Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2022;

12:52 8/3/2022 - Πηγή: iPop

Πού βρίσκονται και τι κάνουν οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2022; Στην πραγματικότητα; Είναι ακόμα φοβισμένες για την ασφάλειά τους, ανήσυχες για το οικονομικό τους μέλλον και αναρωτιούνται εάν κινδυνεύουν όλα όσα κέρδισαν με τόσο κόπο και αφορούν την ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, εκατομμύρια γυναίκες χάνουν κάθε δικαίωμά τους, αυτή την φορά, όμως, είναι ακόμα πιο δυνατές, αντιστέκονται και απαιτούν αλλαγή.

Τα πλήγματα που δέχθηκαν τα δικαιώματα

των γυναικών το 2021 και τις αρχές του 2022

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι σημαίνει ο πόλεμος για τις γυναίκες;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε δει επίσημες αναφορές για βία λόγω φύλου κατά των γυναικών στην Ουκρανία τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος, αν και προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπράξει βιασμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη χώρα. Το σημαντικότερο, όμως, από όλα για τις γυναίκες σε περίοδο πολέμου, είναι να ακούγονται οι γυναικείες οργανώσεις στην Ουκρανία και οι φωνές τους, οι οποίες αυτή τη στιγμή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ζητούν ειρήνη.

Ο τρόπος με τον οποίο η βία κατά των γυναικών γίνεται ακόμα πιο έντονη σε περίοδο συγκρούσεων, αποδεικνύει γιατί είναι ακόμα σημαντική και ξεχωριστή η συγκεκριμένα μέρα. Μπορεί να υπάρξει σεξουαλική βία από ένοπλους άντρες, βία από άτομα γνωστά στις γυναίκες, ακόμα και ενδοοικογενειακή βία. Όμως, τα γεγονότα εξελίσσονται τόσο γρήγορα που ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τις γυναίκες που ζουν αυτή τη στιγμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι γυναίκες δεν έχουν σταματήσει να αγωνίζονται και ούτε πρόκειται να σταματήσουν ποτέ μέχρι να αποκτήσουν όλα όσα αξίζουν. Τις προηγούμενες ημέρες ένα βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου και μας υπενθύμισε όλα όσα αξίζουμε και όλα όσα στερούνται οι γυναίκες αυτή τη στιγμή.

Οι γυναίκες στην Ουκρανία έχουν χάσει την καριέρα τους και αναγκάζονται να περνούν τα σύνορα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Παίρνουν την «ταμπέλα» πρόσφυγας και ξαφνικά όλα χάνονται.

4 δικαιώματα που απέκτησαν οι Ελληνίδες μέσα στο πρόσφατο παρελθόν και εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα

Μια Ουκρανή στρατιώτης έγινε viral. Ντυμένη με στρατιωτικό εξοπλισμό, ακούγεται να λέει με ένα χαμόγελο στα χείλη: «Είμαι ακόμα ζωντανή, ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά τραγουδούν, όλα θα πάνε καλά. Ζήτω η Ουκρανία!»

Η ταυτότητά της και η πηγή του βίντεο παραμένουν άγνωστα, αλλά φέρνει την προσοχή σε χιλιάδες Ουκρανές που αγωνίζονται στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Η χώρα έχει επικεντρωθεί στη στρατολόγηση γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις της από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Η Ουκρανία διαθέτει τώρα περισσότερες από 30.000 γυναίκες στρατιώτες, δηλαδή το 15% του στρατιωτικού της προσωπικού.

The enthusiasm of women in the #UkrainianArmedForces is also on the rise and currently 36,000 women are performing their duties in the #UkraineRussiaWar.
According to a recent report, the #Ukrainian Army and the people have shattered to Russian forces & Putin's dream۔#Ukraine pic.twitter.com/s2AV7ZPIIp

— Mian Mujeeb UR Rehman (@Mujeebtalks) February 28, 2022 Στο πλευρό των Αφγανών γυναικών την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι παραβιάσεις των Ταλιμπάν υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως.

«Αν και φαίνεται ότι ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τις Αφγανές γυναίκες, εμείς δεν το έχουμε παρατήσει…Το έχουμε ανάγκη να σταθείτε δίπλα μας», δήλωσε η Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Mahbouba Seraj, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, 26 ​​Ιανουαρίου 2022

Φέτος, τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα πρέπει να θυμηθούμε το Αφγανιστάν και να σκεφτούμε τι σημαίνει η κατάσταση που επικρατεί εκεί για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και για τον αγώνα για την ισότητα των φύλων παγκοσμίως.

Οι Ταλιμπάν ήταν διαβόητοι για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών όταν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001. Έτσι, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά τον έλεγχο του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου πέρυσι, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών ήταν βαθύτατα επιφυλακτικοί, παρά τις δεσμεύσεις τους να σεβαστούν τα δικαιώματά τους.

Sajjad Hussain/AFP via Getty Images

«Γιατί γεννήθηκα κορίτσι;» Όταν τα όνειρα ενός μικρού παιδιού πέθαναν στο Αφγανιστάν

Οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι οι Ταλιμπάν θα καταπατήσουν για άλλη μία φορά τα δικαιώματα των γυναικών και είχαν δίκιο.

Σε λιγότερο από επτά μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, οι Ταλιμπάν έχουν:

κλείσει τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θηλέων.δημιούργησαν εμπόδια για τις γυναίκες και τα κορίτσια που επιδιώκουν να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.απαγόρευσαν στις γυναίκες την αμειβόμενη εργασία.κατάργησαν το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων.περιόρισαν τη μετακίνηση των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού τους από το να φύγουν μόνες τους από τη χώρα.διέλυσαν το σύστημα του Αφγανιστάν που παρείχε προστασία από τη βία με βάση το φύλο.δημιούργησαν εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη.ξυλοκοπήθηκαν και απήχθησαν διαδηλωτές για τα δικαιώματα των γυναικών.φίμωσαν τις γυναίκες δημοσιογράφους.απαγόρευσαν τα γυναικεία αθλήματα καιδιόρισαν μια διοίκηση μόνο για άνδρες.

Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου είναι σιωπηλή. Αρκετές χώρες ισχυρίζονται περήφανα μια «φεμινιστική εξωτερική πολιτική». Ωστόσο, η διεθνής ανταπόκριση σε αυτές τις εξελίξεις δεν ήταν επείγουσα και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ενός αποτελεσματικού συντονισμένου σχεδίου για την προστασία των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών. 

Το Αφγανιστάν δεν είναι η μόνη χώρα όπου τα δικαιώματα των γυναικών υφίστανται επίθεση αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αλλά η ταχύτητα και η έκταση της κατάργησης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν είναι μια προειδοποίηση για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο για την ευθραυστότητα της προόδου προς την ισότητα, πόσο γρήγορα μπορεί να εξαφανιστεί και πόσο λίγοι θα την υπερασπιστούν. 

Πρέπει όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι με τις Αφγανές γυναίκες και τις γυναίκες της Ουκρανίας. Ο αγώνας τους είναι αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών παντού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2022; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
2022,