Τι είναι τα όνειρα; Γιατί τα βλέπεις; Τι συμβαίνει όσο κοιμάσαι;

21:48 10/3/2017 - Πηγή: iPop

Όνειρα εδώ, όνειρα εκεί, όνειρα παραπέρα! Άλλοι ονειρεύονται, άλλοι υλοποιούν τα όνειρα κι άλλοι απλώς τα βλέπουν! Τι είναι, όμως, τα όνειρα; Γιατί τα βλέπεις; Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι;

Τα όνειρα είναι μια σειρά από εικόνες, ήχους, ιδέες συναισθήματα και μερικές φορές ακόμα και αισθήσεις, τα οποία δημιουργούν μια ιστορία κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου μας. Ο ύπνος χωρίζεται σε στάδια και ο REM (Rapid Eye Movement) είναι ένα απ’ αυτά. Στο στάδιο REM

κυρίως βλέπουμε τα όνειρά μας!

Γιατί βλέπουμε όνειρα;

Δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί βλέπουμε όνειρα, αλλά υπάρχουν αμέτρητες θεωρίες και γεγονότα!

Βασική θέση του Freud, ο οποίος έγραψε και το βιβλίο «Η ερμηνεία των ονείρων», ήταν ότι το όνειρο (ακόμη και οι εφιάλτες) αποτελεί πάντοτε την εκπλήρωση μιας ασυνείδητης επιθυμίας, η έκφραση της οποίας όμως λογοκρίνεται πριν γίνει συνειδητή και παραμορφώνεται με διάφορους μηχανισμούς, όπως η μετάθεση και η χρήση συμβόλων. Μ’ άλλα λόγια, όλα όσα καταπιέζεις καθημερινά, βγαίνουν στην επιφάνεια στα όνειρά σου!

Άλλες θεωρίες για τα όνειρα, υποστηρίζουν ότι τα όνειρα αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές επιθυμείς και σκέψεις μας. Σε απασχολεί κάτι; Είσαι ερωτευμένος; Πιθανότατα θα το δεις και στον ύπνο σου!

Υπάρχουν και οι θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα όνειρα που βλέπουμε λειτουργούν σαν την προσωπική μας «ψυχοθεραπεία, καθώς ίσως στα όνειρά μας συνδέουμε σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούμε στην πραγματικότητα!

Η πιο ενδιαφέρουσα θεωρία, κατά την άποψή μας, υποστηρίζει ότι βλέπουμε όνειρα γιατί ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να επεξεργαστεί εξωτερικά ερεθίσματα κατά την διάρκεια του ύπνου.

Για παράδειγμα, σου έχει τύχει να χτυπάει το ξυπνητήρι και να βλέπεις στον ύπνο σου ότι χτυπάει το τηλέφωνο; Μην σου τύχει, αλλά συμβαίνει!

Τι άλλο συμβαίνει στα όνειρά σου και δεν το ξέρεις;

Πολλοί θεωρούν ότι τα όνειρα κρατούν για μερικά δευτερόλεπτα, όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι η διάρκειά τους αντιστοιχεί σε πραγματικό χρόνο! Δηλαδή, αν πιστεύεις ότι τ’ όνειρό σου κράτησε μισή ώρα, η επιστήμη σε επιβεβαιώνει! Δεν ήταν δευτερόλεπτα το όνειρό σου ότι έκανες διακοπές στην Καραϊβική, ήταν μισή ώρα!

Σύμφωνα μάλιστα με τα επιστημονικά στοιχεία, περνάς 6 χρόνια της ζωής σου βλέποντας όνειρα!

Γιατί ξεχνάς τα όνειρά σου;

Όσο για σένα που υποστηρίζεις ότι δεν βλέπεις όνειρα; Κι εσύ βλέπεις όνειρα, απλά δεν τα θυμάσαι ή τα ξεχνάς μόλις ξυπνήσεις!

Γιατί ξεχνάς τα όνειρά σου;

Τα κομμάτια του εγκεφάλου μας τα οποία αφορούν τη μνήμη δεν είναι ενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην θυμόμαστε τα όνειρά μας!

Άλλα επιστημονικά ευρήματα για τα όνειρα δείχνουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, βλέπουν συνήθως έγχρωμα όνειρα, ενώ όσο μεγαλώνουν αρχίζουν να τα βλέπουν ασπρόμαυρα!

Σου έχει τύχει να νιώσεις ότι μπορείς να κατευθύνεις το όνειρό σου και να γίνει αυτό που διάλεξες και ήθελες; Λέγεται ασυνείδητο όνειρο και υπάρχει! Παρόλα αυτά, για να έχεις ασυνείδητο όνειρο, βρίσκεσαι σ’ άλλο στάδιο του ύπνου, όχι στο REM, και κοντεύεις να ξυπνήσεις! Έτσι, μέρη του εγκεφάλου σου, τα οποία όταν κοιμάσαι είναι ανενεργά, ενεργοποιούνται και μπορείς να οδηγήσεις εσύ το όνειρό σου!

Και παρόλο που υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα όνειρα, το γιατί βλέπουμε όνειρα και το τι πραγματικά ισχύει είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί! Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να δώσει την δική του ερμηνεία!

The post Τι είναι τα όνειρα; Γιατί τα βλέπεις; Τι συμβαίνει όσο κοιμάσαι; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα