Τι είναι αυτό που πραγματικά μας φοβίζει;

17:01 1/12/2014 - Πηγή: iPop

Τι είναι αυτό που πραγματικά μας φοβίζει; Τι είναι πιο τρομακτικό, να εμφανιστεί ένα θανατηφόρο φίδι καθώς περπατάς στο δρόμο ή το να πέσει κατά 1000 μονάδες το χρηματιστήριο; Αν είχες να επιλέξεις ένα από τα δύο τι θα διάλεγες; Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα δύο θα σου προκαλέσουν το αίσθημα του φόβου. Οι ερευνητές διαφωνούν σχετικά με τη φύση και την αιτία αυτού του τόσο ισχυρού συναισθήματος.

«Το να δεις μία πτώση 1000 μονάδων στο χρηματιστήριο, είναι το ίδιο με το να δεις ένα φίδι», λέει ο Joseph LeDoux, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Κέντρο Νευροεπιστήμης του φόβου

και του άγχους που βασίζεται στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Ο φόβος είναι η απάντηση σε ένα άμεσο ερέθισμα. Η αίσθηση του κενού, η ταχυπαλμία, οι παλάμες που ιδρώνουν και η νευρικότητα, είναι μόνο στο μυαλό σου, το οποίο ανταποκρίνεται με ένα προγραμματισμένο τρόπο σε κάθε απειλή.»

Ο LeDoux προσθέτει: «Δεδομένου ότι οι εγκέφαλοι μας είναι προγραμματισμένοι περίπου παρόμοιοι σε δομή, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό που βιώνουμε όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε, είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που βιώνουμε.»

Ο φόβος επηρεάζει ακόμα και διαφορετικά είδη, με παρεμφερείς τρόπους. «Ερχόμαστε στον κόσμο γνωρίζοντας πώς να μην φοβόμαστε, επειδή οι εγκέφαλοι μας έχουν εξελιχθεί για να ασχοληθούν με τη φύση,» αναφέρει ο LeDoux, σημειώνοντας ότι οι εγκέφαλοι των αρουραίων και των ανθρώπων, αντιδρούν με όμοιους τρόπους σε απειλές, ακόμα και στην περίπτωση που η ίδια η απειλή είναι εντελώς διαφορετική.

Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο φόβος είναι μια απόλυτα προσωπική εμπειρία. Ενώ κάποιοι άνθρωποι τρομοκρατούνται, όταν παρακολουθούν ένα θρίλερ, άλλοι μπορεί να φοβούνται περισσότερο να πάνε μέχρι το αυτοκίνητό τους, σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ, μετά το τέλος της ταινίας.

Αν ρωτήσεις μια ομάδα από ανθρώπους, τα πράγματα που τους φοβίζουν, είναι πολύ πιθανό να πάρεις πολύ διαφορετικές απαντήσεις από τον καθένα, λέει ο Michael Lewis, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Παιδικής Ανάπτυξης του Robert Wood Johnson Medical School στη New Brunswick. Ο ίδιος σημειώνει ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας μπορεί να επηρεάζει τις αντιδράσεις μας σε απειλητικές καταστάσεις. «Μαθαίνουμε να φοβόμαστε μέσα από την εμπειρία με την εκδήλωση του φόβου, ή μαθαίνοντας από τους ανθρώπους γύρω μας, τους γονείς μας, τα αδέλφια μας, τους συναδέλφους μας. Σ’ αυτό, ο φόβος έχει ένα μεταδοτικό χαρακτηριστικό.», λέει ο Lewis.

Άλλοι ερευνητές στρέφονται στην τεχνολογία, για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόμο. «Είναι πολύ δύσκολο να ορίσει κανείς, αυτό το συναίσθημα σε σχέση με την αίσθηση που προκαλεί», λέει ο Joy Hirsch, καθηγητής της λειτουργικής Νευροακτινολογίας, νευροεπιστήμης και ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης. «Μπορείς να προσδιορίσεις τι είναι ο πόνος; Μπορείς να προσδιορίσεις τι είναι το κόκκινο χρώμα; Αυτές είναι οι βασικές αισθήσεις που αντιπροσωπεύουν τα δυσκολότερα προβλήματα στη νευρολογία.»

Ο φόβος είναι μία ανθρώπινη συνήθεια, όπως η αναπνοή και η πέψη, αλλά για τους επιστήμονες το να τον κατανοήσουν πλήρως και να τον περιγράψουν, παραμένει ακατόρθωτο. Ο Lewis τονίζει ότι παρά τις πάνω από 100 μελέτες, που έχουν γίνει, σχετικά με το πώς το σώμα αντιδρά στο φόβο, ακόμη δεν υπάρχει τρόπος να ποσοτικοποιηθεί.

The post Τι είναι αυτό που πραγματικά μας φοβίζει; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα