Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε έναν επίμονο λόξιγκα

19:51 15/1/2016 - Πηγή: iPop

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από έναν επίμονο λόξιγκα. Υπάρχει όμως κάποιος πρακτικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές οι αμήχανες και χαριτωμένες στιγμές;

Ο λόξιγκας δημιουργείται από τις ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Την ίδια στιγμή οι συσπάσεις αυτές επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές στη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας αυτόν τον ενοχλητικό κι αστείο ήχο, ενώ παράλληλα οι συσπάσεις του διαφράγματος

επηρεάζουν την αναπνοή.

Οι γιατροί επισημαίνουν πως τα περιστατικά αυτά συνήθως σημειώνονται έπειτα από μεγάλα γεύματα, ιδιαίτερα όταν τα άτομα καταναλώνουν ποσότητα φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα ή καταναλώνουν παράλληλα ανθρακούχα αναψυκτικά. Εκτός από την υπερκατανάλωση φαγητού, στις πιθανές αιτίες πρόκλησης συμπεριλαμβάνεται επίσης και η κατανάλωση πικάντικων φαγητών, οι αιφνίδιες μετατροπές στην θερμοκρασία του σώματος, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αλλά και συναισθηματικοί παράγοντες όπως ο ξαφνικός ενθουσιασμός ή το συναισθηματικό στρες.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις λόξιγκα, οι γιατροί δηλώνουν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, όμως στην περίπτωση εκείνη που οι λόξιγκες επιμένουν πάνω από 48 ώρες, καλό θα ήταν να επισκεφθεί κανείς το γιατρό του, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, του οποίου ο λόξιγκας να αποτελεί απλά ένα σύμπτωμα.

Όσο για εκείνους που προσπαθούν να κόψουν το λόξιγκα τρομάζοντας ή κρατώντας την αναπνοή τους, δεν υπάρχει καμία ιατρική επιβεβαίωση για την άσκηση αυτών των πρακτικών για την αντιμετώπισή τους. Αντ΄αυτού, οι γιατροί συμβουλεύουν την κατανάλωση κρύου νερού και ολιγόλεπτες ασκήσεις αναπνοών με επαναλήψεις εισπνοών από τη μύτη κι εκπνοών από το στόμα.

The post Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε έναν επίμονο λόξιγκα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα