Τι μπορεί να πει το λίπος της κοιλιάς σου για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου

14:09 26/5/2017 - Πηγή: iPop

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου και η έρευνα έχει δείξει ότι όπου αποθηκεύεις αυτό το επιπλέον βάρος μπορεί να επηρεάσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει αυτή την ιδέα, υποδεικνύοντας ότι το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως και ο συνολικός δείκτης μάζας σώματος.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer, συγκέντρωσε στοιχεία

από επτά προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 43.000 ηλικιωμένων ενηλίκων.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 1.600 διαγνώστηκαν με καρκίνο ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 13 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού και του πάγκρεας.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση στην περιφέρεια της μέσης, ίση περίπου με 4,3 ίντσες, συσχετίστηκε με 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Συγκριτικά, κάθε αύξηση στον BMI συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 11%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο μετρήσεων δεν ήταν σημαντική, υποδηλώνοντας ότι και οι δύο είναι εξίσου καλοί δείκτες για την πρόβλεψη του κινδύνου του καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, και οι τέσσερις μετρήσεις του σωματικού μεγέθους που οι ερευνητές εξέτασαν δηλαδή για την περιφέρεια της μέσης, περιφέρεια του ισχίου και η σχέση μέσης-ισχίου προέβλεπαν παρόμοιες αυξήσεις κινδύνου.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τη σύγκριση αυτών των μετρήσεων, σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου, με τυποποιημένο τρόπο.

Σε μια ξεχωριστή ανάλυση του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι αυξήσεις του BMI, της περιφέρειας της μέσης και της περιφέρειας του ισχίου συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο 16%, 21% και 15% αντίστοιχα.

Με άλλα λόγια, όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η παχυσαρκία μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του καρκίνου. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα, καθώς και αύξηση των σεξουαλικών ορμονών και σχετιζόμενων με την ινσουλίνη αυξητικών ορμονών, οι οποίες συνδέονται όλες με τον καρκίνο.

Και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και πρόωρου θανάτου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Heinz Freisling, επιστήμονας του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, αναφέρει ότι η νέα μελέτη δείχνει συσχέτιση λίπους και καρκίνου.

Για κάποιους τύπους καρκίνου, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η περιφέρεια της μέσης μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική από τον BMI, αλλά ο αριθμός των ατόμων με συγκεκριμένα είδη καρκίνου ήταν μικρός, και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβει κανείς αν αυτό συμβαίνει πραγματικά.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, κυρίως επειδή ο BMI θεωρείται λιγότερο ακριβής στην πρόβλεψη του κινδύνου της ασθένειας όταν οι άνθρωποι γερνούν. Από την άλλη πλευρά η σχέση μεταξύ του λίπους της κοιλιάς και του καρκίνου πιθανότατα ισχύει και για τα νεότερα άτομα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματά της έρευνας τονίζουν τη σημασία της αποφυγής υπερβολικού σωματικού βάρους για την πρόληψη του καρκίνου, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο.

Διάβασε επίσης:

Σε τι διαφέρει το λίπος της κοιλιάς από τα άλλα λίπη;

The post Τι μπορεί να πει το λίπος της κοιλιάς σου για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα