Τέθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά- Τι είπε ο Γ. Κατρούγκαλος;

21:45 1/11/2016 - Πηγή: iPop

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στους κ.κ. Τσακαλώτο και Κατρούγκαλο τέθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί το μοντέλο της Δανίας στην Ελλάδα, όπως ζητούν οι δανειστές, καθώς δεν είναι ίδιες οι δομές των δύο χωρών. «Αυτά περί Δανίας, είναι αρχαία ιστορία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προανήγγειλε τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τους Θεσμούς για τα εργασιακά.

Τονίζεται

ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.

Τι ζητούν οι δανειστές απ’ την Κυβέρνηση;Οι θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση του πεδίου των επιχειρησιακών συμβάσεων (μισθοί και απασχόληση), διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής. Η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμβάλλει, σύμφωνα με τους θεσμούς, στην ευελιξία των επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος, μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων.Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία της διαιτησίας, θα λαμβάνονται υπόψη οικονομικά κριτήρια που αφορούν στην εκάστοτε επιχείρηση, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία διαιτησίας. Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής, σύμφωνα με τους θεσμούς, θα συνεχίζει να υφίσταται.Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν προϊόν διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Εφεξής, όμως, θα αποφασίζεται από το κράτος και, από το 2017 και μετέπειτα, θα αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης. Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται, έτσι ώστε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.Ως προς τις ομαδικές απολύσεις, οι θεσμοί κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών (η διοικητική προέγκριση ισχύει μόνο στην Ελλάδα, ενώ ακόμα αναμένεται η απόφαση της ΑΓΕΤ Ηρακλής) και την αύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%.Για το συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή της «ανταπεργίας» («lockout»). Τέλος, επισημαίνουν ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μίας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων, που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης.Διαβάστε το ρεπορτάζ του iPop.gr για τα εργασιακά:

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Τέθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά- Τι είπε ο Γ. Κατρούγκαλος; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα