Τελικά είναι τα παιδιά χειριστικά;

20:42 6/12/2022 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν χειριστικά παιδιά; Αυτή η ατάκα ακούγεται πολύ συχνά στους γονεϊκούς κύκλους. «Το παιδί μου είναι χειριστικό», «Με κάνει ό,τι θέλει», «Ξέρει ότι του έχω αδυναμία και με χειρίζεται». Τι σημαίνει χειριστικός αρχικά; Πριν πεις μια ταμπέλα, έναν χαρακτηρισμό θα πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει αυτό.

Τα χειριστικά παιδιά

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χειριστικότητα είναι ένα από τα πιο τοξικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα άτομο.

Από ένα σημείο και μετά μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε τους χειριστικούς ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν έχεις καταλάβει ότι και το παιδί σου είναι χειριστικό; Τι σημαίνει όμως χειριστικό; Πώς το ορίζεις και ποια συμπτώματα είναι αυτά που παρουσιάζει; Πώς είναι ένας άνθρωπος που με χειρίζεται;

Σε κάνει ό,τι θέλει, δεν έχει κανένα όριο, θέλει να γίνεται το δικό του πάντα. Υπάρχουν παιδιά που είναι σωστοί τύραννοι. Γονείς πραγματικά υποφέρουν επειδή δεν έβαλαν κανέναν όριο. Και μη μου πεις ότι έτσι είναι τα παιδιά. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι.

Θα σου δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που, μόλις το άκουσα, με βοήθησε πολύ να καταλάβω κάποια πράγματα και να μην βάζω όλα τα παιδιά σε ένα τσουβάλι. Ίσως έχεις επισκεφθεί μαιευτήριο. Αν όχι θα σου περιγράψω λίγο την εικόνα. Υπάρχει ένας θάλαμος που είναι εκεί όλα τα μωράκια μέσα στα «πυρεξάκια» τους ευτυχισμένα μες τη ζεστασιά. Ξαφνικά ένα ξεκινά να κλαίει και σαν ντόμινο αρχίζουν όλα μαζί. Αν είσαι σε αυτό το δωμάτιο νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μελίσσι.

Pexels

Κάποτε είχα μιλήσει με μια μαία που δούλευε σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκεί λοιπόν τα μωράκια τα είχαν χωριστά σε διαφορετικούς ορόφους. Στον ένα ήταν εκείνα που θύμιζαν το μελίσσι όπως κάθε άλλο μαιευτήριο και στο άλλο όροφο ήταν εκείνα που δεν ακουγόντουσαν ποτέ.

Όταν άκουσα αυτό μου φάνηκε πολύ περίεργο. Τη ρώτησα πώς είναι δυνατόν να μην ακούγονται τα μωρά, αφού όλα τα μωρά κλαίνε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Μου είπε λοιπόν ότι: Τα μωρά αυτά ήταν είτε εγκαταλελειμμένα, είτε μαμάδων που έπαιρναν ουσίες και γνωρίζουν ότι οι ανάγκες τους δεν θα ικανοποιηθούν οπότε γι’ αυτό δεν κλαίνε όπως τα άλλα. Ο όροφος εκείνος, όπως είπε είναι πολύ ήσυχος. Δεν το έψαξα ποτέ παραπάνω για να να δω αν ισχύει αυτό που μου είπε τότε, όμως δεν έχω κανέναν λόγο να την αμφισβητήσω.

Αυτή η πληροφορία έγραψε μέσα μου και η αλήθεια είναι ότι μου λέει πολλά για την ανθρώπινη συμπεριφορά από τη μέρα 1 της ζωής μας.

Όρια

Η παντοδυναμία των παιδιών είναι ένας λόγος που μπορεί να τρελάνει ακόμα και ένα μοναχό ζεν στο μακρινό Θιβέτ. Είμαι κάθετα αντίθετη με αυτό το κομμάτι, του να κάνει ένα παιδί ό,τι θέλει. Για πολλούς λόγους. Αν δεις παιδιά που έχουν μεγαλώσει σωστά (μεγάλη κουβέντα, αλήθεια ποιο είναι το σωστό) έδειχναν πραγματικά την ανάγκη να έχουν στη ζωή τους ένα πρόγραμμα. Να κοιμούνται σε φυσιολογική ώρα, να τρέφονται σωστά, να μην ξεφεύγουν.

Οι γονείς που λένε ότι δεν μπορούν με τίποτα να βάλουν τα παιδιά για ύπνο και βρίσκουν απίστευτα τεχνάσματα όπως αγκαλιές, κουνήματα σε κούνιες και πορτμπεμπέ κλάματα και λοιπά, απλά δεν έχουν τη δύναμη να βάλουν ένα τέλος σε αυτό και συνεχίζουν να μένουν άυπνοι για πάντα ή μέχρι να πάει το παιδί φαντάρος. Καταλαβαίνω πώς είναι να είσαι άυπνος και σίγουρα δεν είναι καθόλου ωραία περίοδος αυτή για σένα. Το παιδί πάντως δεν φταίει! Το όριο είναι δικό σου και δεν στο λέω για να σου κουνήσω το δάχτυλο. Υπάρχει ένα ορατό πρόβλημα που θέλει λύση και όχι να το κρύβεις κάτω από το χαλί και να δίνεις την ταμπέλα του χειριστικού παιδιού σε ένα παιδί που δεν είναι οριοθετημένο.Φυσικά υπάρχουν εκεί έξω χειριστικά παιδιά που κάνουν κόλαση τη ζωή γονιών, δασκάλων, παππούδων και νταντάδων. Αν βιώνεις κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο το να πεις ένα ή δύο παραδείγματα του πώς , με ποιους τρόπους παρουσιάζεται η χειριστική συμπεριφορά του παιδιού σου προς τα εσένα.Ποιος άλλος είναι αποδεκτής της χειριστικής του συμπεριφορά εκτός από εσένα; Το κάνει και στον μπαμπά του και στους άλλους που είναι κοντά του;Αντιμετώπιση

Πάμε στη λύση του προβλήματος που απασχολεί τόσους ανθρώπους εκεί έξω. Αν έχεις διακρίνει το πρόβλημα και όντως το παιδί σου αναπτύσσει χειριστική συμπεριφορά (καλό είναι να μην προσδίδουμε ταμπέλες στα παιδιά και γενικά στους ανθρώπους), ονόμασε ποιες συμπεριφορές δεν σου αρέσουν και θα ήθελες να τις διορθώσεις.

Βάλε όρια ( Είναι δύσκολο το ξέρω όμως όσο το αφήνεις διαινίζονται καταστάσεις και δείχνεις και ποιος κρατά το τιμόνι του δικού σου καραβιού. Φαντάσου όταν ήσουν παιδί να μην σου έβαζαν όρια οι δικοί σου πώς θα ήσουν σήμερα, ήταν δύσκολο σε εκείνη τη φάση όμως σίγουρα ήταν πολύ βοηθητικό όταν μεγαλώσαμε).Επιλεκτική κώφωση και τύφλωση. Βοηθά κάποιες φορές χωρίς όμως να γίνει συνήθεια, είναι όμως αρκετό για να ταρακουνήσει λίγο το παιδί.Ξεκαθάρισε μέχρι πού έχεις σκοπό να δώσεις. Πες ΟΧΙ. Ένα όχι δυνατό χωρίς πολλά πολλά περιφερειακά. Το όχι στέκεται μόνο του και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από κοντά για να σταθει.

Το γεγονός ότι είδες αυτή τη συμπεριφορά που σε ενοχλεί είναι το καλύτερο γιατί ορίζει την αρχή, από πού αρχίζει λοιπόν. Από τη στιγμή που το βλέπεις μπορείς να επέμβεις, να κάνεις τις δράσεις σου και αν δεις αποτελέσματα.

Πόσο αλλάζει η ανατροφή των παιδιών ανάλογα με τα ηλικιακά στάδια. Πότε γίνεται ευκολότερο;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τελικά είναι τα παιδιά χειριστικά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα