Τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο των Βρυξελλών με κύριο θέμα την εκλογή Προέδρου

20:42 8/3/2017 - Πηγή: iPop

Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να συζητήσουν για το ζήτημα της επανεκλογής του Donald Tusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, θα διεξαχθεί συζήτηση των «27» την Παρασκευή για το μέλλον της Ευρώπης, με αφορμή την επετειακή συνεδρίαση στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Τι πιθανότητες έχει να επανεκλεγεί ο Donald Tusk;

Όπως φαίνεται είναι αρκετές οι πιθανότητες ο Donald Tusk να επιστρέψει στην θέση του ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς αρκετοί είναι οι ηγέτες, οι οποίοι τον στηρίζουν, ακόμα και αν βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Στην Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, τις διαβουλεύσεις θα αναλάβει η μαλτέζικη Προεδρία.

Πώς θα γίνει η διαδικασία της εκλογής;

Η απόφαση της εκλογής θα γίνει με βάση την ενισχυμένη πλειοψηφία και ο κάθε πρόεδρος θα εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, έχοντας δυνατότητα για μία ανανέωση.

Η πρώτη εντολή του προέδρου Tusk στην προεδρεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θυμίζουμε, πως λήγει στις 31 Μαΐου 2017.

Ποια θέματα θα συζητηθούν;

Στην πρώτη μέρα της Συνόδου, στην οποία θα συμμετέχουν 28 ηγέτες στο επίκεντρο θα τεθούν η οικονομία και το εμπόριο, το μεταναστευτικό, καθώς και η κατάσταση η οποία επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια και τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Εμπόριο

Σχετικά με το εμπόριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρόκειται να αναφερθούν για μια ακόμα φορά στην υπόσχεσή τους για ισχυρή εμπορική πολιτική διεθνώς, στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα και στη νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Donald Trump.

Μεταναστευτικό

Στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται να αναφερθούν επίσης οι επικεφαλής ηγέτες και συγκεκριμένα με την εφαρμογή αποφάσεων για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Σχετικά με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, απώτερος σκοπός είναι να υπάρξει υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών και τη διαδικασία πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισής τους.

Brexit

Το ζήτημα εξόδου της Βρετανίας από την ευρωζώνη δεν θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς οι ηγέτες περιμένουν την απόφαση του Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 50, το οποίο θα καταστούσε δυνατή αυτήν την έξοδο.

Μηνύματα ενοποίησης παρά τις αντιδράσεις

Παρά τις αντιδράσεις κάποιων κρατών-μελών, ειδικά της ανατολικής Ευρώπης, τα κράτη – μέλη της ΕΕ εμφανίζονται σίγουρα για το επόμενο βήμα, αυτό της ενοποίησης, αφήνοντας στην άκρη όσους διαφωνούν με αυτήν την πορεία.

Photo:Politico Europe

The post Τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο των Βρυξελλών με κύριο θέμα την εκλογή Προέδρου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα