Τα Χριστούγεννα δεν παίρνουν μακριά τον πόνο.. Τι να κάνεις εάν βιώνεις κάτι πολύ δύσκολο τις γιορτινές μέρες;

16:01 24/12/2022 - Πηγή: iPop

Χριστούγεννα — μια ιδανική περίοδος για να είμαστε όλοι χαρούμενοι καθώς γιορτάζουμε τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν στη ζωή, περιτριγυρισμένοι από φίλους και οικογένεια. Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζουμε πως θα έπρεπε να είναι. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ρόδινα. Ο καθένας βιώνει τις δικές του δυσκολίες μέσα στο χρόνο και όταν έρχονται οι μέρες που υποτίθεται πως πρέπει να είναι χαρούμενος, τα δύσκολα συναισθήματα, γίνονται δυσκολότερα. Τι θα γινόταν όμως αν φέτος αποχαιρετούσαμε όλες αυτές τις προσδοκίες και τις παραδόσεις, και αντ’ αυτού, μπορούσαμε να αφεθούμε;

Γιατί

μπορεί να νιώθουμε θλίψη τα Χριστούγεννα;

Αρνητικά συναισθήματα στις γιορτές: Πώς να διαχειριστείς ψυχολογικά τις δύσκολες καταστάσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων;Αν θρηνείς…

Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι δύσκολη για σένα γιατί ένα σημαντικό και αγαπημένο σου πρόσωπο δεν είναι εκεί. Όλες οι χαρές, οι συνήθειες και τα αρώματα συχνά πυροδοτούν αναμνήσεις, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες. Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται να πιεστείς για τίποτα. Αν λοιπόν δεν έχεις όρεξη να γιορτάσεις φέτος, δεν χρειάζεται να γιορτάσεις. Είναι απόλυτα σεβαστό να θέλεις να περάσεις χρόνο μακριά από την παραδοσιακή χαρούμενη και φωτεινή ατμόσφαιρα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε το να αναζητάς τη μοναξιά της φύσης, να μένεις μόνη στο σπίτι ή να περνάς χρόνο με άλλα πρόσωπα που περνούν παρόμοιες καταστάσεις. Αν ωστόσο θέλεις να γιορτάσεις, το να περνάς χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να αποδειχθεί παρήγορο. Ωστόσο, να είσαι συμπονετική με τον εαυτό σου και να γνωρίζεις πως μπορεί να μην πάνε όλα όπως τα έχεις σχεδιάσει. Αν θέλεις να ακυρώσεις μια πρόσκληση την τελευταία στιγμή, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να το κάνει χωρίς τύψεις. Όλες οι στιγμές (είτε θετικές, είτε αρνητικές) στη ζωή μας είναι πολύτιμες και οφείλουμε να τις προστατεύουμε!

PexelsΑν είσαι αποξενωμένος από την οικογένειά σου…

Η αποξένωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη στις γιορτές λόγω των κλασικών προτύπων για το πώς πρέπει να είναι μια οικογένεια. Αυτές οι εικόνες ωστόσο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους, γεγονός που κάνει τους ήδη ευάλωτους να νιώθουν ακόμη πιο περιθωριοποιημένοι και μόνοι. Η πιο σημαντική συμβουλή για σένα που νιώθεις απογοήτευση και απόρριψη από την οικογένειά σου είναι να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που αντικατοπτρίζουν τις αξίες σου και εκτιμούν τη μοναδικότητά σου.

Περνάς μόνος σου τις γιορτές των Χριστουγέννων; Τα tips που σου χρειάζονται για να μην σε πάρει από κάτω

Αν είσαι άρρωστος…

Όταν κάποιος πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια, ο στόχος είναι να κάνει την κάθε μέρα μοναδική και να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες ημέρες. Απλά σκέψου τι θα σε έκανε να αισθανθείς καλύτερα δεδομένων των συνθηκών και κάνε το πράξη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να απουσιάζεις από οτιδήποτε σου φαίνεται σαν αγγαρεία— Πχ. ορισμένες οικογενειακές παραδόσεις, το να πρέπει να συναντήσεις συναδέλφους ή μακρινά μέλη της οικογένειας ή ακόμα και να φας ή να προετοιμάσεις το συνηθισμένο γεύμα—και αντ’ αυτού αφέσου σε αυτά που έχουν πραγματικά νόημα για σένα.

Εάν ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι άρρωστο…

Όταν ένα κοντινό σου πρόσωπο είναι άρρωστο, το μόνο σίγουρο είναι πως η διάθεσή σου για γιορτές, γέλια και χαρές θα είναι πεσμένη. Ωστόσο, ένας καλός τρόπος για να ξεπεράσεις αυτή τη δυσφορία είναι να κατευθύνεις τις προσπάθειές σου για να συμπαρασταθείς στο άτομο αυτό. Με ποιον τρόπο;

Να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να πεις ή να κάνεις πολλά – η παρουσία σου τα λέει όλα. Αν η φετινή χρονιά μπορεί να σηματοδοτεί τις «τελευταίες» σας διακοπές μαζί ως οικογένεια ή φίλοι, κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου για να έχει ένα ξεχωριστό νόημα τόσο για εκείνον όσο και για σένα.

Οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές: Πώς να θέσω τα όριά μου και να μην πιεστώ;

Αν έχασες τη δουλειά σου…

Ενώ η οικονομική ανασφάλεια δεν είναι ποτέ εύκολη, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη σε περιόδους γιορτών. Όταν κάποιος χάνει τη εργασία του, χάνει κάτι πολλά περισσότερα από τα εισοδήματα που αυτή του απέφερε. Χάνει την επαγγελματική του ταυτότητα. Όσο επώδυνη όμως και αν είναι η πραγματικότητα που βιώνεις δεν θα πρέπει να την αφήσεις να σε καταστρέψει. Να μιλάς σε ανθρώπους και να μοιράζεσαι ειλικρινά για το πώς νιώθεις και να ζητήσεις βοήθεια αν τη χρειάζεσαι από συγγενείς και φίλους.

PexelsΑν χωρίζεις…

Ένα διαζύγιο είναι τραυματικό και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που σχετίζονται με τη θλίψη, ενώ οι εικόνες ερωτευμένων ζευγαριών κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί πραγματικά να είναι βασανιστήριο για κάποιους. Το κλειδί για να το ξεπεράσεις είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια ρουτίνα αυτοφροντίδας (όπως το να κάνεις μια καθημερινή βόλτα, να κάνεις εβδομαδιαία ρουτίνα προσώπου ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο, για παράδειγμα) και να την τηρήσεις. Η αγάπη προς τον εαυτό, ακόμη και με μικρούς τρόπους, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα Χριστούγεννα δεν παίρνουν μακριά τον πόνο.. Τι να κάνεις εάν βιώνεις κάτι πολύ δύσκολο τις γιορτινές μέρες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστούγεννα,christougenna