Τα ανοιχτά μέτωπα του ασφαλιστικού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

07:47 16/3/2016 - Πηγή: iPop

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά την Τετάρτη ανάμεσα στους Θεσμούς και την Κυβέρνηση, με το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό να βρίσκονται στο επίκεντρό τους. Η συνάντηση του Γ. Σταθάκη την Τρίτη με το κουαρτέτο έδειξε πως τα «κόκκινα δάνεια» εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι», έτσι ο υπουργός Οικονομίας έδωσε νέο ραντεβού με τους Θεσμούς την Πέμπτη.

Στις 19:30 το απόγευμα κληρώνει για το ασφαλιστικό, με κρίσιμα ζητήματα να τίθενται στο τραπέζι και να καθορίζουν το εάν θα υπάρξει συμφωνία ή ρήξη με τους δανειστές.

Ποια
είναι τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό;

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ο Γ. Κατρούγκαλος επιθυμεί ν’ αφήσει αυτή την συζήτηση για το τέλος, ενώ όπως όλα δείχνουν μια μείωση της τάξεως του 20% είναι αναπόφευκτη. Ο υπουργός Εργασίας έχει πει πως σε κάθε περίπτωση θα προστατευτούν οι συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ.

Το ύψος της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές ζητούν 320 ευρώ από 384, κάτι το οποίο αρνείται η Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, το επιτελείο του υπουργείου δέχεται τα 20 χρόνια ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, αντί για τα 15. Για 15 χρόνια ασφάλισης θα υπάρχει μειωμένη σύνταξη, η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.

Όσον αφορά την μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους που μετρούν λίγα χρόνια ασφάλισης, εξετάζεται μια συμβιβαστική λύση.

Ο τρόπος επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι το 2018, καθώς προκύπτει προσωπική διαφορά.

Άγνωστο παραμένει το τί θα γίνει με τις εκπτώσεις που έχει ζητήσει ο κ. Κατρούγκαλος για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέες απαιτήσεις των Θεσμών εκτός των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού.

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Τα ανοιχτά μέτωπα του ασφαλιστικού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα