Μουζάλας: Στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές – Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα

23:32 15/3/2016 - Πηγή: iPop

Με το προσφυγικό ζήτημα να βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, ο Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του σχολιάζει όλα τα θέματα που αφορούν την προσφυγική κρίση. Την ίδια στιγμή θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί από τον άστοχο χαρακτηρισμό της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, κατά την διάρκεια της συνέντευξής του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες», είπε:

«Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτον οι άνθρωποι στην Ειδομένη φεύγουν από εκεί πολύ δύσκολα

γιατί ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Με αυτή την ελπίδα έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι είναι ΜΚΟ, αλλά καμία σχέση δεν έχουν με τις ΜΚΟ που βοηθούν και είναι αλληλέγγυοι και οργάνωσαν το πέρασμα τους στη Μακεδονία. Έχουμε την προκήρυξη τους, πνίγηκαν 3 οι άλλοι συνελήφθησαν. Η αστυνομία το ερευνά και πιστεύω ότι γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Οφείλουμε να μάθουμε ποιοι είναι».

Όσον αφορά το τί γίνεται με τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν από τα σύνορα και το πού βρίσκονται, ο αναπληρωτής Υπουργός είπε:

Αυτό που γνωρίζω μέχρι και πριν 3 ώρες, είχαν έρθει 150 όχι με την επίσημη και νόμιμη οδό. Τους αφήσανε σε κάτι χωράφια. Για τους άλλους η θέση του κράτους είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός. Δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι, κρατάω επιφύλαξη γιατί μπορούμε να πούμε ότι ήταν 1500 και να είναι 600-700 περιμένουμε την επίσημη καταμέτρηση

Σχετικά με την συμπεριφορά των αρχών της ΠΓΔΜ απέναντι στους πρόσφυγες:

«Αν δείτε τα video θα δείτε ότι οι αστυνομικές αρχές με τα ΜΑΤ προσπάθησαν ήπια να τους απωθήσουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε άσκηση βίας με αέρια και γκλομπς, είδατε είναι άνθρωποι σε καροτσάκια και οικογένειες. Όταν έγινε αυτή η προσπάθεια με τις προκηρύξεις εμείς μοιράσαμε πάλι τα φυλλάδια με την παράκληση να έρθουν στις δομές καθώς τα σύνορα είναι κλειστά».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Αν νομίζουν ότι θα τους πυροβολούμε, δεν θα τους πυροβολούμε!»

Σχετικά με τα όσα αναγράφει το φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε:

Αυτό που γράφει η προκήρυξη είναι παραπληροφόρηση. Κρύβουν ότι δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα. Ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει τοίχος υπάρχει στρατός και σκυλιά. Όσοι επιστρέφουν έρχονται δαρμένοι και δαγκωμένοι από σκυλιά

Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης; «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το camp της Ειδομένης να διαλυθεί. Εξακολουθουμε να μην θέλουμε camp στην Ειδομένη. Εξακολουθούμε να θέλουμε οι άνθρωποι να έρχονται στις δομές και να τους προσφέρουμε τα νόμιμα με την στοιχειώδη αξιοπρέπεια που μπορεί να τους προσφέρει η κυβέρνηση με τα δεδομένα που έχουμε. Θέλουμε να μεταδώσουμε ότι στην Ειδομένη όποιος πηγαίνει, πηγαίνει με δική του ευθύνη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το επόμενο πενθήμερο θα υπάρχει χώρος για όλους. «Θα ήταν λογικό με βάση την εμπειρία της Μυτιλήνης ότι το πολύ σε ένα μήνα η Ειδομένη δεν θα είναι αυτή που είναι σήμερα. Στη Μυτιλήνη η κατάσταση ήταν χειρότερη – Σε 15 μέρες εκκενώσαμε 30.000».

Όσον αφορά την τεράστια έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε: «Η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορα, δεν ήρθαν εδώ γιατί η Κυβέρνηση τους έκλεισε το μάτι» και συνέχισε σχετικά με τα προσφυγικά ρεύματα:

Εδώ υπάρχει μια κριτική που γίνεται σε όλους, κανείς δεν είδε αυτό το ρεύμα, και έχουν δίκιο έπρεπε να το έχουμε προβλέψει. Τον Μάιο είναι η πρώτη φορά που αρχίζει η Ευρώπη να υποψιάζεται και είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται συμβούλιο υπουργών και μετά αρχηγών κρατών. Μέχρι τότε υπάρχει μόνο μία αναφορά του ΝΑΤΟ που τα εκτιμάει σωστά αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. νομίζω ότι η Ελλάδα δεν συνέβαλε σε τίποτα. Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίζει το πρόβλημα, τον Ιούνιο αρχίζει να το συζητάει

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε για ακόμα μια φορά πως «δεν είναι ότι έγνεψαν και ήρθαν, μετά έγνεψαν κάποιοι, η συνομοσπονδία εργατικών ενώσεων της Γερμανίας, ο σύνδεσμος βιομηχάνων της Γερμανίας, αν υπήρξε γνέψιμο, υπήρξε από εκεί. Αν γνέψει ένας Μουζάλας δεν θα έρθουν».

Ο Υπουργός παραδέχτηκε πως «προφανώς, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, υποτιμήσαμε το πρόβλημα, ξαφνιαστήκαμε. Πρακτικά θεσμοθετήθηκε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μας έκανε να βιώνουμε τις πολύ δύσκολες συνθήκες της εισροής τους αλλά παράλληλα να υπάρχει και μία παράνομη εκροή».

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ελληνική Κυβέρνηση

«Είχαμε να διεκδικήσουμε οικονομική βοήθεια η οποία ήρθε μεν αλλά η εκταμίευση είναι πολύ μεγάλο βάσανο. Είχαμε να εκπαιδεύσουμε αστυνομικούς. Είχαμε τα μισά από όσα ζητούσαμε. Ζητήσαμε 100 καράβια και μας έστειλαν 8. Τρέχαμε. Ήταν δύσκολα τα πράγματα, και τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Για την Σύνοδο Κορυφής:

Ο Γιάννης Μουζάλας είπε πως «η εκτίμηση για τη Σύνοδο Αρχηγών είναι πως δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα, θα είμαστε ευχαριστημένοι όμως αν μπουν κάποιες βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Εφικτός ο στόχος για 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα όπως είπε και ο Αβραμόπουλος από την Ειδομένη. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος 5-6 μηνών θα βρουν τον δρόμο τους αυτοί οι άνθρωποι».

Ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις, δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση τη νοοτροπία

Είναι ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία;

Σχετικά με το αν είναι η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα, ο Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε: «η Τουρκία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα. Έχει κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές στο νόμο για το άσυλο, δίνει το δικαίωμα στους πρόσφυγες να εργάζονται, έχει camp που με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ λειτουργούν με αξιοπρέπεια».

Εγώ λέω να συμφωνήσουμε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι η Tουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα, αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι στη Τουρκία πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να παίζουμε υποκριτικά

«Πώς επιστρέφουμε ανθρώπους στην Τουρκία; Υπάρχει συμφωνία από το 2002, αν δεν είναι ασφαλής πώς τους επιστρέφουμε;», διερωτήθηκε ο Γ. Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμπλήρωσε: « Ξέρετε ποιες είναι οι χώρες που βάζουν έντονα το ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Τουρκία; Οι χώρες του Βίζενγκραντ από όπου έρχονται χτυπημένοι και δαγκωμένοι! Ο σκοπός τους είναι να μην υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, να μην λειτουργήσει η Ευρώπη σαν Ευρώπη. Οι πρόσφυγες πρέπει να παραμένουν κάπου φυλασσόμενοι, όχι κρατούμενοι, μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους».

Πόσους πρόσφυγες αντέχει η χώρα;

«Πόσους μπορούμε να αντέξουμε; Θα πρέπει κανείς να δει πολιτικά αυτή την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί. Δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα στην Ευρώπη που σχεδόν καθολικά να επιδεικνύει ο κόσμος μια τέτοια αλληλεγγύη και είναι ζήτημα για την Κυβέρνηση αυτή η αλληλεγγύη να μην κουραστεί αλλά να ενωθεί!».

Ο Γιάννης Μουζάλας έκλεισε λέγοντας πως είναι τεράστια ευθύνη και τον τιμάει πολύ η θέση που έλαβε, τονίζοντας πως: «Πολλές φορές έχω διαδηλώσει για ανοιχτά σύνορα χωρίς να βλέπω ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μία άλλη πραγματικότητα».

Photo: Nikos Libertas/SOOC

The post Μουζάλας: Στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές – Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα