Σύνοδος Κορυφής με «καυτά ζητήματα και αγκάθια»

11:13 9/3/2017 - Πηγή: iPop

Η διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, στη βελγική πρωτεύουσα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μεταβατική» καθώς τα κρίσιμα ζητήματα είναι αρκετά και οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν είναι μεγάλης σημασίας. Στόχος των Ευρωπαίων είναι να συζητήσουν το ζήτημα της επανεκλογής του Donald Tusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί συζήτηση των «27» για το μέλλον της Ευρώπης, με αφορμή την επετειακή συνεδρίαση στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Στις Βρυξέλλες και ο Τσίπρας:

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινούν το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν αύριο.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπως έχει γίνει γνωστό ο Αλ. Τσίπρας θα παρακολουθήσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι προπαρασκευαστική της πανηγυρικής συνόδου που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, εξήντα ακριβώς χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957) και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΟΚ).

Το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου έχει ως εξής:Αφίξεις των ηγετών στις 14:30 τοπική ώρα Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15:30Συνεδρίαση εργασίαςΣυνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 18:30.Δείπνο εργασίας στις 19:30.

Παρασκευή 10/3:

Αφίξεις των ηγετών στις 09:15Άτυπη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10:00Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Τι θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου;

Σήμερα στις συζητήσεις το παρών θα δώσει και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας και επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα όπως είναι τα οικονομικά, το προσφυγικό, αλλά και η κατάσταση η οποία επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή, πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία αλλά και η στάση την οποία κρατά ο πρόεδρος της, Recep Tayyip Erdoğan.

Εκτός ατζέντας το Brexit:

Όπως έχει διευκρινιστεί το Brexit δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, καθώς η Theresa May έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος της είναι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 στο τέλος του μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν μπορεί να τεθεί επί τάπητος ούτε επί της ουσίας ούτε απλά ως χρονοδιάγραμμα.

Τι θα γίνει τη δεύτερη ημέρα;

Το παρών στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα δώσουν μόνοι οι 27 ηγέτες, αφού δεν θα παρίσταται η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και κύριο θέμα θα αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης.

Τα κρίσιμα θέματα της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αναμένεται να επικεντρωθεί στον καλύτερο έλεγχο των ροών από τη Λιβύη αλλά επίσης και στη σύναψη προχωρημένων συμφωνιών με τις χώρες της Αφρικής έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Παράλληλα, θα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ενημερωθούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, όπου και επικρατεί έντονη ανησυχία.

Κύριο θέμα η ανανέωση της θητείας του Tusk:

Την Πέμπτη θα ληφθεί η απόφαση για την ανανέωση της θητείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Την αντίθεση της στον Tusk δείχνει η Πολωνία:

Η κυβέρνηση της Πολωνίας τονίζουμε, πως αντιτίθεται έντονα στην επανεκλογή του Tusk και έτσι την Πέμπτη απείλησε να οδηγήσει σε αποτυχία τη Σύνοδο των Βρυξελλών αν διεξαχθεί ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

Μιλώντας στο δίκτυο TNV24 ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να μην διεξαχθεί σήμερα. Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι θα απειληθεί όλη η σύνοδος, αν αναγκαστούμε να ψηφίσουμε

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στείλαμε στους Γερμανούς ένα μήνυμα για να τους πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκλέξουμε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζονται οι συναντήσεις που αφορούν τη στήριξη στους υποψήφιους».

Τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με τα πολωνικά ΜΜΕ:

Το πρώτο σενάρια αναφέρει, πως η Πολωνία ενδέχεται να ζητήσει την ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δεύτερο ξεκαθαρίζει, πως η Πολωνία βρεθεί απομονωμένη στη διάρκεια της ψηφοφορίας, θα αρνηθεί τελικά να υπογράψει στα συμπεράσματα της Συνόδου, κάτι που θα τα καταστήσει άκυρα.

Διαβάστε επίσης:

Τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο των Βρυξελλών με κύριο θέμα την εκλογή Προέδρου

The post Σύνοδος Κορυφής με «καυτά ζητήματα και αγκάθια» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα