Σύνοδος Κορυφής με φόντο την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

16:11 9/3/2017 - Πηγή: iPop

Με στόχο την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή Σύνοδος Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα. Επί τάπητος κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα τεθεί η επανεκλογής του Donald Tusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί συζήτηση των «27» η οποία θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης, με αφορμή την επετειακή συνεδρίαση στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Ποια ζητήματα θα απασχολήσουν τη Σύνοδο;

Επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα της ασφάλειας, με ειδικό θέμα συζήτησης τα δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ), ενώ επίσης βασικό θέμα αποτελεί η εκλογή νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τι αναμένουμε από τον Αλέξη Τσίπρα;

Στη Σύνοδο Κορυφής, όπου για πρώτη φορά να δώσει το παρών ο Mario Draghi, ο Αλέξης Τσίπρα εκτιμάται πως θα ζητήσει τη λήψη μέτρων κοινωνικής κατεύθυνσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει, ότι τα εν λόγω μέτρα απαντάνε στις δυσκολίες και προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν τα κράτη- μέλη στην ανεργία και την εργασία, ιδίως στο Νότο.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της Συνόδου έχει τετ α τετ για τη διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται εν τω μεταξύ στην Αθήνα.

Η μόνη επίσημη μέχρι στιγμής συνάντηση του Πρωθυπουργού η οποία έχει ανακοινωθεί είναι αυτή με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.\.

Όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος:

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

Η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης είναι μεν ενδιαφέρουσα, για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο, όμως, προϋποθέσεις: Πρώτον, δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης και, δεύτερον, οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις

Ξεκαθάρισε, πως η συζήτηση η οποία άνοιξε κρύβει τον κίνδυνο «να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη του σκληρού πυρήνα (Core Europe), τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε» και εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πραγματοποιήθηκαν διάρκεια της κρίσης εκτίμησε πως αυτές «καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά».

«Η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία την Ελλάδα κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη» υπογράμμισε και αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Ρώμης είπε:

Δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης, ότι όλα πάνε καλά

Οι δηλώσεις κατά την είσοδο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών:Angela Merkel:

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel υπογράμμισε, πως η συνεδρίαση θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

«Η Γερμανία θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Tusk και στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το μεταναστευτικό και την οικονομική ανάπτυξη. Θα μιλήσουμε κυρίως για τα θέματα του ελεύθερου εμπόριο» σημείωσε και τόνισε:

Τα θέματα τα εμπορικά με τις σχέσεις με την Κίνα επίσης θα συζητηθούν. Θα μιλήσουμε για τα δυτικά Βαλκάνια και τα θέματα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας

Για την πρόοδο της ΕΕ:

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε ειδική αναφορά «στη σημαντική πρόοδο» την οποία καταγράφηκε το καλοκαίρι. «Λέγαμε για το πως θα αξιοποιήσουμε τα θέματα που συζητήθηκαν στη Λισαβόνα
αύριο θα μιλήσουμε για την προετοιμασία της Ρώμης και το πως θα εξελιχθεί η πορεία της ΕΕ» σημείωσε.

François Hollande:

Τη στήριξη του στον Donald Tusk εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε:

Υποστηρίζω τον κύριο Tusk σαφώς και πριν από δύο χρόνια τον είχα στηρίξει και συνεχίζω να τον στηρίζω

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε:

Σ΄αυτούς τους καιρούς θέλουμε μια Ευρώπη η οποία θα πρέπει να είναι σταθερή έναντι των πιέσεων που ασκούνται πάνω την. Η Ευρώπη θα πρέπει να προστατευτεί και να σημειώσει πρόοδο. Θα πρέπει να προστατέψει την άμυνα της και τα σύνορά της

Ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του υπογράμμισε:

«Η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» και διαβεβαίωσε, πως στόχος είναι «Η Ευρώπη να είναι χρήσιμη στον κόσμο και να γίνει παράδειγμα σταθερότητας, Δημοκρατίας και ελευθερίας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα εργασιών της Συνόδου:

Πέμπτη:

Αφίξεις των ηγετών στις 14:30 τοπική ώρα Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15:30Συνεδρίαση εργασίαςΣυνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 18:30.Δείπνο εργασίας στις 19:30.

Παρασκευή:

Αφίξεις των ηγετών στις 09:15Άτυπη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10:00Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής με «καυτά ζητήματα και αγκάθια»

photo:EPA/RAINER JENSEN

The post Σύνοδος Κορυφής με φόντο την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνοδος Κορυφής, Ευρώπη,synodos koryfis, evropi