Να δώσει εξηγήσεις ο Ολλανδός απεσταλμένος ζητάει η Τουρκία | Σύμμαχος της Ολλανδίας η Ευρώπη

09:57 13/3/2017 - Πηγή: iPop

Σύμμαχος της Ολλανδίας είναι η Ευρώπη στην διπλωματική αντιπαράθεση η οποία έχει ξεσπάσει με την Τουρκία μετά την απαγόρευση της Χάγης σε Τούρκους Υπουργούς να παρευρεθούν σε φιλο-ερντογανικές εκδηλώσεις στο ολλανδικό έδαφος. Η Τουρκία ζητάει εξηγήσεις από τον Ολλανδό απεσταλμένο την στιγμή που η Ολλανδία καλεί τους πολίτες της στην Τουρκάι να είναι σε επαγρύπνηση.

Η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση, αποκαλώντας τους Ολλανδούς «φασίστες κι απομεινάρια των Ναζί», ενώ ο Ολλανδός Πρωθυπουργός κάνει κάλεσμα για αποκλιμάκωση και διατηρεί πιο χαμηλούς τόνους.

Η

Άγκυρα ζητάει απ’ την Χάγη να πει συγγνώμη για την απέλαση της Τουρκάλας Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο Πρόεδρος Erdogan κάλεσε την Κυριακή τους διεθνείς οργανισμούς στην Ευρώπη και αλλού να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, ωστόσο, η Ευρώπη φαίνεται πως τάσσεται στο πλευρό της Ολλανδίας και κάνει έκκληση προς την Άγκυρα να ρίξει τους τόνους.

Ο Πρωθυπουργός της Δανίας πρότεινε την Κυριακή στον Τούρκο ομόλογό του να αναβάλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη εντός του Μαρτίου στην Κοπεγχάγη λόγω της έντασης με την Ολλανδία.

Απ’ την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΣ δήλωσε αντίθετος στο να προσέλθουν Τούρκοι Υπουργοί στην χώρα και να συμμετέχουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις. «Μια τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία».

Όμως, ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι προεκλογικές εκδηλώσεις λέγοντας: «Αλλά υπάρχουν όρια, πολύ καλά καθορισμένα όρια, στον ποινικό κώδικα, για παράδειγμα».

Ταξιδιωτική οδηγία από την Ολλανδία για τους πολίτες της στην Τουρκία

Νέα ταξιδιωτική οδηγία δημοσίευσε η Ολλανδία μέσω της οποίας καλεί τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Τουρκία: Να δώσει εξηγήσεις ο Ολλανδός απεσταλμένος

Στα Τούρκικα σημειώματα αναφέρεται πως η παρέμβαση της ολλανδικής αστυνομίας σε ειρηνική διαδήλωση ήταν δυσανάλογη και απαιτείται από την Ολλανδική Κυβέρνηση να δώσει πληροφορίες για τους Τούρκους πολίτες που τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τα ίδια διπλωματικά σημειώματα από την Τουρκική πλευρά, η Ολλανδία συμπεριφέρθηκε στους Τούρκους υπουργούς και αξιωματούχους με τρόπο που παραβιάζει τη Συνθήκη της Βιέννης και τους κλήτευσε τον ολλανδό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα προκειμένου να παραπονεθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά Τούρκων διαδηλωτών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητάει η Γαλλία

Η Γαλλία, η οποία επέτρεψε στον Τούρκο ΥΠΕΞ να πραγματοποιήσει ομιλία στην πόλη Μετς, έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης τόσο απ’ την πλευρά της Ευρώπης όσο απ’ της Τουρκίας.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, όμως, κάλεσε τους Τούρκους «να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις».

Τέλος, ο Alexander Graf Lambsdorff, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε να απαγορευτεί στους Υπουργούς της Τουρκίας να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ.

Η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή ότι οι Τούρκοι υπουργοί δεν θα επιτρέπεται να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ. Οι Ολλανδοί μας δείχνουν πώς γίνεται, η γερμανική Κυβέρνηση κάνει δειλά βηματάκια γύρω από το θέμα (…) με αυτό τον τρόπο η Τουρκία μπορεί να θέσει τη μία χώρα ενάντια στην άλλη

Photo: AP Photo/Emrah Gurel

The post Να δώσει εξηγήσεις ο Ολλανδός απεσταλμένος ζητάει η Τουρκία | Σύμμαχος της Ολλανδίας η Ευρώπη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα