Στο «κόκκινο» οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς – Πιέσεις από τους δανειστές

12:44 11/3/2016 - Πηγή: iPop

Συνεχίζονται για ακόμα μια ημέρα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών. Αυξάνονται οι πιέσεις των δανειστών στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων «δανείων» , της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών των συντάξεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μπρα ντε φερ μεταξύ του ελληνικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τα κύρια «αγκάθια» παραμένουν η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η μείωση του

αφορολόγητου ορίου, αλλά και το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων.

Όσον αφορά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση του ελληνικού επιτελείου για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και όσων «κόκκινων» δανείων, έχουν υποθηκευμένη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, με αντικείμενο συζήτησης τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Υπενθυμίζουμε πως την Τετάρτη 9 Μαρτίου υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου της αναστολής πώλησης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει δεύτερη παράταση στο καθεστώς αναστολής πώλησης κόκκινων δανείων που αφορούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες εταιρείες και χορηγήσεις με την εγγύηση του δημοσίου. Η πρώτη παράταση είχε δοθεί μέχρι 15 Μαρτίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται πως οι διαπραγματεύσεις, όσον αφορά το ασφαλιστικό, είναι σκληρές, όμως εκφράζει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης «να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζει πως τα σενάρια για περικοπές στις συντάξεις είναι «εκτός πραγματικότητας τα περί, δήθεν, εθνικής σύνταξης 180 ευρώ».

Όσον αφορά τώρα το φορολογικό οι Θεσμοί, έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση σχετικά με την μείωση στο αφορολόγητο όριο για την φορολογία εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η πρόταση του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, οι δανειστές ζήτησαν την μείωσή του στις 5-5.500 ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου κατά το νέο ραντεβού το Σάββατο θα είναι η εύρεση μιας μέσης λύσης ανάμεσα στις δύο προτάσεις για την φορολογία εισοδήματος.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ φέρεται να λέει πως ενδέχεται να μην χρειαστεί να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ, όπως είναι η αύξηση της φορολογίας για τις ενοικιάσεις και η αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, εάν ισχύει, έρχεται ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Στο «κόκκινο» οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς – Πιέσεις από τους δανειστές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα