Μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης παίρνει η Κυβέρνηση

11:13 11/3/2016 - Πηγή: iPop

Την ώρα που μια μετά την άλλη όλες οι γειτονικές χώρες υψώνουν φράχτες και παραθέτουν στα σύνορα τους στρατό για να μειώσουν τις προσφυγικές ροές η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει νέα μέτρα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη αλλά και να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Πειραιά.

Η ελληνική Κυβέρνηση

αναμένεται τις επόμενες ημέρες να θα διανέμει φυλλάδια σε τρεις γλώσσες, στα αραβικά, παστούν και φαρσί στους καταυλισμούς με στόχο να ενημερώσει τους πρόσφυγες για την κατάσταση που επικρατεί. Τα φυλλάδια θα γράφουν:

Δεν μπορείτε να περάσετε στη γειτονική χώρα. Τα σύνορα έχουν κλείσει. Παρακαλούμε να συνεργαστείτε με τις επίσημες ελληνικές αρχές. Θα μεταφερθείτε σε δομές φιλοξενίας όπου θα σας παρασχεθούν στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Επίσης, πολύ σημαντική θεωρείται η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων ανακοίνωσε ο Δ. Βίτσας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου την Παρασκευή αναφέρθηκε στις γενικές γραμμές του σχεδίου της Κυβέρνησης για την εκκένωση της περιοχής της Ειδομένης από τους πρόσφυγες, αλλά και την μεταφορά τοτς στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα.

Όπως επιβεβαιώσει ο Δ. Βίτσας «δεν θα χρησιμοποιηθεί βία» και ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 2.000 ατόμων και τόνισε πως του φάνηκε «πολύ περίεργο» το εξής:

Ενώ την Τρίτη έφτασαν στη χώρα μας 770 την Τετάρτη έφτασαν 1.600 πρόσφυγες μόνο στην Χίο

Ο Δ. Βίτσας επιβεβαίωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει τους «λαθροκινητές που πουλούν ψεύτικη ελπίδα στους πρόσφυγες» χαρακτηρίζοντας τις πράξεις τους «απάνθρωπες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους πρόσφυγες και δήλωσε πως στη χώρα μας βρίσκονται σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις 42.214 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν σκηνές βίας» ανέφερε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Δ. Βίτσας.

Αποκλείει το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη ο Ν. Τόσκας

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απέκλεισε την Παρασκευή το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη ο Ν. Τόσκας και παράλληλα προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε 1-2 εβδομάδες λέγοντας:

Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο. Πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά

Επίσης τόνισε: «Ήδη υπάρχουν πρόσφυγες που γυρνάνε στην Αθήνα αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη» και συμπλήρωσε:

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση».

Ο Ν.Τόσκας επίσης αποκάλυψε πως από τον Ιανουάριο έχουν συλληφθεί 68 διακινητές.

Οι μεταφορές προσφύγων ξεκίνησαν:

Την Πέμπτη μεταφέρθηκαν 700 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα, ενώ η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες ανάλογα και με τον αριθμό των αφίξεων από τα νησιά του Αιγαίου.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., εξέφρασε την ανάγκη τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν βοηθώντας «υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., εξέφρασε την ανάγκη τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν βοηθώντας «υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα».

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος της Κυβέρνησης;

Στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή η Ελλάδα απαιτήσει να λειτουργήσει άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την χώρα μας σε άλλα κράτη-μέλη.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Μητσοτάκης

Κατά της Κυβέρνησης και της στάσης που κρατά τάχθηκε σε συνέντευξη του στο CNBC ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης:

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυο παράλληλες κρίσεις στο οικονομικό και ανθρωπιστικό πεδίο

Και πρόσθεσε:

«Σε οικονομικό μέτωπο, η Ελλάδα δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ανήμπορη να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Αν δε βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συνεργασία της Τουρκίας, η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη για τη χώρα μου» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν μπορούμε να δεχτούμε επιπλέον ροές».

Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ανέφερε:

Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν μπορεί να επιλυθεί από την Ελλάδα μονομερώς. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, οι δεσμεύσεις για επανατοποθέτηση προσφύγων εκτός Ελλάδος δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και άρα αν δεν υπάρξει πραγματική ηγεσία από τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια βιώσιμη λύση

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης παίρνει η Κυβέρνηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα