Μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών ανακοίνωσε από τη Νίσυρο ο Πρωθυπουργός

15:19 13/12/2016 - Πηγή: iPop

Μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών ανακοίνωσε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά του πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επίσκεψη του στη Νίσυρο τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η παρουσία του στο ακριτικό νησί δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά βαθύτατα ουσιαστική.

Το μήνυμα προς στους πολίτες του νησιού:

«Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα σημαντικό προς εσάς

τους πολίτες της Νισύρου αλλά και σε κάθε νησιώτη και νησιώτισσα στο Αιγαίο και το Ιόνιο» τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα μας είναι μία χώρα νησιωτική και αυτό είναι μία ιδιαιτερότητα, αυτό είναι ευλογία δηλώντας πως «πρέπει να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον για τα νησιά μας και τη στήριξη μας σε εκείνους τους ανθρώπους που τους θυμόμαστε οι στεριανοί συνήθως τα καλοκαίρια αλλά ο χρόνος έχει 12 μήνες, όχι μόνο καλοκαίρια».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να είναι δίπλα στους συγκεκριμένους πολίτες και να στηρίζει τη δυνατότητα να ζουν με ευημερία και αν έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

Για την πρώτη επίσκεψη του στο νησί:

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε πως είχε επισκεφτεί ξανά την Νίσυρο σαν φοιτητής, με μία σκηνή και ένα sleeping bag.

Για την πρώτη συνάντηση του με τον Καμμένο:

Ο Πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε ότι σε εκείνες τις διακοπές του ήταν η πρώτη φορά που τον συνάντησε, στο πανηγύρι της Παναγίας στην κυρά τον Πάνο Καμμένο σημειώνοντας πως τότε ο σημερινός Υπουργός ήταν πολιτευτής της δεξιάς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στον χώρο της αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον Π. Καμμένο «μπούλη» τονίζοντας:

Θεώρησα ότι ήταν ένας μπούλης και μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ήταν ένας λαϊκός ζεστός άνθρωπος που μιλούσε με όλους και το σχολίασα στην γυναίκα μου

Για τη συνεργασία του με τον Π. Καμμένο:

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον κυβερνητικό του εταίρο ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εξαιρετική συνεργασία παρά τις ιδεολογικές διαφορές, καθώς έχουν κοινό στόχο την ανάπτυξη της χώρας και συμπλήρωσε:

Πήραμε το θάρρος να συγκρουστούμε, να βγούμε μπροστά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Ελλήνων να ζήσουν με αξιοπρέπεια

Και δήλωσε: «Παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι, έχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες και τα βαριά μέτρα είχαμε και έχουμε πάντα έγνοια τους πιο αδύναμους. Καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία όλων των Ελλήνων πολιτών ακόμα και των ανασφάλιστων, πάνω από 2.5 εκατ. συμπολίτες μας μέχρι πρότινος δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα».

Για τα νοσοκομεία της χώρας:

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνησης δρομολογεί την κάλυψη 5000 θέσεων στα νοσοκομεία που, όπως τόνισε «ερήμωσαν κατά τις πρώτες πολιτικές των καταστροφικών μνημονίων», ενώ πρόσθεσε «πήραμε απόφαση όταν είδαμε ότι μέσα από τους κόπους των πολιτών και την υπεραπόδοση των στόχων του 2016».

Τη στήριξη των αδύναμων:

«Καταφέραμε και εξοικονομήσαμε πάνω από τον στόχο του προγράμματος (περίπου 900 εκατ) με έσοδα περί τα 2 δις. Αυτά τα έσοδα θα τα δαπανήσουμε τώρα, πριν τελειώσει η χρονιά για να κάνουμε πράξη μία υπόσχεση και όραμα στήριξης των πιο αδύναμων» δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, μίλησε για την 13η σύνταξη που προανήγγειλε λίγες μέρες νωρίτερα πως θα δώσει στους συνταξιούχους υπογραμμίζοντας:

Αποφασίσαμε να δοθεί σε όσους συμπολίτες παίρνουν κάτω από 850 ευρώ σύνταξη τη 13η σύνταξη. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που αντί να χαιρετήσουν αυτή την πολιτική ύψωσαν φωνή κατηγορίας και είπαν «πως είναι δυνατόν, κινδυνεύουμε να εκνευρίσουμε τους δανειστές μας με αυτές τις αποφάσεις» και θέλω αυτούς να τους θέσω στην δική σας κρίση. Εμείς θα τηρήσουμε το πρόγραμμα, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση στους στόχους υπάρξει δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να τα δώσουμε στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη

Για τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με την προσφυγική κρίση:

«Αποφασίσαμε και κάτι ακόμα, να δώσουμε μία μικρή ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης, τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης στο προσφυγικό» σημείωσε μιλώντας για το ΦΠΑ των νησιών:

Αποφασίσαμε τα νησιά πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο να απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ όπως προβλέπεται στη συμφωνία ακριβώς γιατί σηκώνουν αυτό το βάρος για όλη την Ευρώπη και σηκώνουν το ανάστημα της αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς ολόκληρης της Ευρώπης

«Έχουμε χρέος να κάνουμε όλους τους πολίτες αυτών των νησιών να αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφέροντας πως και ότι η ελληνική πολιτεία μεριμνά γι’ αυτούς.

«Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας έχει όλες τις ευλογίες κι τους κινδύνους μαζί» σημείωσε και κάνοντας ειδική αναφορά στην χώρας μας δήλωσε:

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα που κάθε Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου θα ήθελε να επισκεφτεί, μια χώρα με εξαιρετικό κλίμα, ενεργειακές πηγές, ενεργειακό διάδρομο των πηγών ενέργειας του μέλλοντος αλλά και μια χώρα που ανέκαθεν ήταν το μήλο της έριδας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης

Και σημείωσε αναφερόμενος στα νησιά και στις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες:

Οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα που είναι η μεγάλη έκταση των νησιών και η διασπορά του νησιωτικού πολιτισμού πρέπει να έχει μεγάλη σημασία και αξία γιατί ο ελληνικός νησιωτικός χώρος έχει τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης και των συνθηκών διαβίωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες

Επίθεση κατά όσων στρέφονται κατά της Κυβέρνησης:

Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά των τεχνοκρατών που όπως τόνισε προσπαθούν να βλάψουν την Κυβέρνηση λέγοντας:

Ακούω τους τελευταίους μήνες τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα, που τους έχουμε να μας λένε τους αριθμούς τους οποίους και αυτούς μας τους λένε λάθος, και τώρα μας λένε ενώ είχαν παραδεχθεί το λάθος τους ότι αυτό είναι το σωστό. Κάποιοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό

Για το ΦΠΑ στα νησιά και όσους το επέβαλαν:

Μιλώντας κατά των παλιότερων κυβερνήσεων της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «έρχονται αυτοί που επέβαλαν κάποια στιγμή αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας, δίχως να έχουν υπόψιν τους τι θα πει νησί, ίσως να έκαναν κάποτε διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη χωρίς να έχουν βρεθεί σε ένα μικρό νησί ακριτικό τον χειμώνα, όπου δεν υπάρχει συγκοινωνία και δεν μπορούν αν φτάσουν στο νοσοκομείο ή έχουν στέρηση γιατρού και δασκάλου».

Και τους απάντησε στους επικριτές λέγοντας:

Η Ελλάδα βεβαίως είναι χώρα της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Απευθυνόμενος στους νησιώτες όλης της χώρας:

«Έχοντας επεξεργαστεί με όλα τα υπουργεία ένα πλαίσιο ένα συνολικό πακέτο ενίσχυσης της νησιωτικής Ελλάδας, μέτρα που έχουν βασικό στόχο να διευκολύνουν τη παραμονή των κατοίκων στα νησιά και κυρίως τα πολύ μικρά με λιγότερους από 3000 μόνιμους κατοίκους» δήλωσε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει πως τα εν λόγω μέτρα έχουν στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία μία ευκολότερης διαβίωσηε και προοπτικής για τα νησιά.

Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών:

Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως ενεργοποιείται το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί και προωθείται προς υπογραφή το προεδρικό διάταγμα του ινστιτούτου νησιωτικής πολιτικής.

Να τονίσουμε, πως τα τρία σημαντικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός είχαν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές στα νησιά μας.

«Η εγγύηση που παρέχεται σε κάθε Έλληνα πολίτη ότι θα μπορέσει να ζήσει και να εργαστεί για την δική του προκοπή και του τόπου» είπε ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο και δήλωσε ότι δεν μπορούμε όλα να τα περιμένουμε από την ΕΕ, αν και είναι θεμέλιο της Συνθήκης της Ρώμης, αλλά και άρθρο του δικού μας Συντάγματος.

Για το δίκτυο της ακτοπλοΐας:

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για συνθήκες ώριμες έτσι ώστε να υπάρξει επανασχεδιασμός του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας και ανέφερε:

Το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση είναι η διαβούλευση με τους φορείς που απασχολούνται στον ακτοπλοϊκό κλάδο και τους φορείς των νησιών,ενίσχυση των νησιωτικών κοινωνιών σε θέματα γνωμοδότησης και ελέγχου των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών

Μίλησε επίσης και για σύσταση επιστημονικής επιτροπής για να διαμορφωθεί σχέδιο δικτύου μεταφορών στα νησιά με υδατοδρόμια, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις τονίζοντας «όσο κοστίζει η μεταφορά για όμοια μεταφορά στην ενδοχώρα να κοστίζει και για τους νησιώτες».

Για το θέμα της παιδείας:

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα όσα έκανε η Κυβέρνηση του δήλωσε πως «άνοιξαν σχολεία σε ακριτικά νησιά, τα παιδιά μας βρήκαν δασκάλους και διδακτικό υλικό» ενώ τόνισε πως πραγματοποιήθηκε πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών όλων των επιπέδων.

Για τον αθλητισμό:

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση του προέβη στην κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο το Αιγαίο, ξεπαγώνοντας έναν προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ και εξήγησε ότι δρομολογούνται ακόμα 7 νέα έργα.

Για τον τομέα της υγείας:

«Στον τομέα της υγείας βασική προτεραιότητα μας άλλωστε καθώς εκεί είναι η μεγάλη μας υποχρέωση να κάνουμε όλους τους νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς. Προτεραιότητα η αναβάθμιση νοσοκομείων, ιατρείων στα νησιά» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Κατά τον χρόνο που διανύουμε και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Για τον σκοπό αυτόν το Υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει ειδικά βαθμολογικά και οικονομικά κριτήρια ώστε να μην θεωρείται δυσμενής εξέλιξη και σημείωσε παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας δίνεται η ευκαιρία σε οπλίτες πτυχιούχους της ιατρικής να υπηρετούν στα νησιά.

Για την αναβάθμιση των νησιών:

«Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και αναβάθμιση νησιών μέχρι το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 τοπικές μονάδες υγείας σε νησιά προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ οι μονάδες θα είναι στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός και είπε πως ειδικό πρόβλημα είναι η αδυναμία άμεσης μεταφοράς σε οργανωμένα νοσοκομεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης συμπληρώνοντας αυτός είναι ο μεγάλος φόβος, η ανασφάλεια που αισθάνονται και αποτελεί αιτία ερήμωσης των νησιών μέσω του ΕΚΑΒ». Ενώ σημείωσε «προγραμματίζουμε μέσα στον επόμενο χώρο προμήθεια πλωτών μέσων για την διακομιδή ασθενών για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τη Νότια Κρήτη. Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο» και είπε: Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει και αντίστοιχη βάση στη Μυτιλήνη που θα καλύψει τα νησιά Βορείου Αιγαίου. Στην ίδια βάση έχουμε εξαγγείλει προσλήψεις 100 μόνιμων υπαλλήλων του ΕΚΑΒ για τα νησιά του Αιγαίου.

Για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά και συγκεκριμένα για το νερό:

Μιλώντας για το ζήτημα του νερού και την έλλειψη του ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρόβλημα «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την μεταφορά νερού με καράβια» προσθέτοντας «στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μονάδας αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά. Για την αφαλάτωση έχει ήδη ολοκληρωθεί στη Λέρο, την Αμοργό και τη Δονούσα
σε συνολικά 9 άνυδρα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός νερού μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα της αφαλάτωσης».

Για τα θέματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας:

Έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από άμεσα και μεσοπρόθεσμα έργα. Η χρηματοδότηση σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων προϋπολογισμός 40 εκατ ευρώ από το ΕΣΠΑ υλοποίηση για ενεργειακή διασύνδεση νησιών με την υπόλοιπη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως προωθείται στρατηγικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και είπε:

Στο μεγάλο και κρίσιμο θέμα της νησιωτικής ανάπτυξης, στόχος μας δεν μπορεί να είναι μόνο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η οποία θα έρθει αν υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη των νησιών. Γι ‘αυτό προχωράμε στην ενεργοποίηση δυο αναπτυξιακών προγραμμάτων για το βόρειο και νότιο Αιγαίο

«Τα πρώτα 50 εκατ. από το ΕΣΠΑ» τα οποία, όπως είπε «μπορεί να είναι περισσότερα αν πάμε καλά στην απορροφητικότητα, θα χρηματοδοτήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης λειψυδρίας και δράσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας» για να προσθέσει

Διασφαλίζουμε τη πρόσβαση σε ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «ακριτική επιχειρηματικότητα».

«Εκπαιδεύουμε στελέχη των δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας και για τους δήμους των μικρών νησιών δίνεται δυνατότητα ενίσχυσης από στελέχη μονάδας διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στον τουρισμό αλλά ταυτόχρονα είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που οι νησιωτικοί μας τόποι είναι έφοροι και έχουν τη δυνατότητα. Αυτό είναι πλεονέκτημα να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες να παράξουν ποιοτικά» εξήγησε και είπε:

Ανακοινώσαμε ήδη με υπουργική απόφαση την έκτακτη ενίσχυση για την ζωική παραγωγή, περίπου 4000 κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν το φθηνό ζωικό τους περιβάλλον

Πέραν από την ενίσχυση των ήδη εμπλεκόμενων στόχος μας και σκοπός μας είναι να δώσουμε κίνητρα για την ενασχόληση με την ντόπια παραγωγή σε νέους αγρότες και κίνητρα για να μείνει ο κόσμος στα νησιά ή να επιστρέψει είπε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων για την ενίσχυση των νέων νησιωτών με σχέδια και θέληση να μείνουν στον τόπο τους, προγράμματα όπως εγκατάσταση νέων αγροτών και στήριξης και αξιοποίηση των αγροτών

Τέλος, με αφορμή την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη της Νισύρου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για ακόμη φορά ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν νωρίτερα από το 2019. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως την άνοιξη του 2019 θα πάει στη Νίσυρο για να ψηφίσει στις περιφερειακές εκλογές και ανέφερε χαρακτηριστικά:

Τόσο εγώ όσο και οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτή η απόσταση την επόμενη φορά που θα έρθω να έχει μικρύνει. Τον φθινόπωρο του 2019 ψηφίζοντας στις βουλευτικές εκλογές θα κρίνουν το έργο της 4ετίας

Δείτε LIVE την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Διαβάστε επίσης:

Η νησιωτικότητα κατοχυρώνεται συνταγματικά

The post Μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών ανακοίνωσε από τη Νίσυρο ο Πρωθυπουργός appeared first on iPop.

Keywords
αλέξης τσίπρας, εν λόγω, τσιπρας, αιγαιο, καμμενος, δις, ΦΠΑ, χρεος, ελλαδα, μυκονος, συγκοινωνιες, σχολεια, νέα, εκαβ, κρητη, μυτιληνη, προυπολογισμος, εκλογες, υπουργοι, live, ipop, μεσα μαζικης μεταφορας, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, συνταγμα live, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, ξανα, αλέξης τσίπρας, ipop, το θεμα, γυναικα, δωδεκανησα, εκαβ, θαρρος, θεμα, κυκλαδες, μηλο, νησι, νησια, πλαισιο, προγραμμα, σαντορινη, σαμοθρακη, υγεια, αδυναμια, αυξηση, αρθρο, αμοργο, ανοιξη, ανθρωπος, αφαλατωση, αφορμη, γεγονος, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δις, δοθει, δωσει, δικτυο, ευλογια, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εν λόγω, εργα, εξελιξη, ερχονται, ευημερια, ευρωπη, ιδια, ομιλια, καστελοριζο, κυβερνηση, κλιμα, λαθος, λειτουργια, λερο, λογο, μεριμνα, μηνες, μικρο, νερο, νοσοκομεια, νοτια κρητη, παντα, οραμα, παιδια, παμε, υπογραφη, πολιτεια, προγραμματα, προσληψεις, συγκεκριμενα, συνταξη, σειρα, σχεδια, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τρια, υλοποιηση, φοιτητης, φθινοπωρο, φοβος, φωνη, φορα, χρονος, χαρα, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, μπροστα, μυκονο, νοσοκομειο, πακετο, πηγες, σκηνη, σωστο, θεματα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα