Στ. Θεοδωράκης: «Σημαντική για την επιβίωση της χώρας είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία η αλιεία»

17:08 18/1/2017 - Πηγή: iPop

Για την σημασία που έχει για τη χώρα μας η γεωργία, η κτηνοτροφία αλλά και η αλιεία μίλησε ο Στ. Θεοδωράκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας για το αγροτικό στη Βουλή την Τετάρτη.

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε πως «Η συζήτηση μέχρι τώρα δεν φανερώνει ότι έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική για την επιβίωση της χώρας είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία η αλιεία» και τόνισε:

«Στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν 14 ημέρες, 28 αγροτικοί φορείς επέδωσαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής στην οποία αναφέρουν:

1ον: Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και αντιπαραγωγικό στην χώρα μας.2ον: Εξι (6) εκατομμύρια στρέμματα έμειναν ακαλλιέργητα, από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση» τονίζοντας, πως «είναι σαφές, λιτό και ξεκάθαρο. Σ’ αυτά λοιπόν πρέπει να απαντήσουμε».

Εν συνεχεία ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε «συζητάτε για την φορολογία, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, το πετρέλαιο και τα αγροεφόδια, ως ξεχωριστές ενότητες. Όμως για τον παραγωγό, είναι μία μεγάλη ενότητα που λέγεται: ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» και χαρακτήρισε τη συζήτηση «μεγάλο τσουβάλι» το οποίο περιέχει:

« ΦΠΑ αγροεφοδίων 24%, ενώ στην Ιταλία είναι 4%, κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου 50% ακριβότερο
από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,κόστος ΌΣΔΕ, λογιστή και πιστοποίησης παραγωγής,κόστος διαχείρισης φυσικών πόρων (νερά, έδαφός) εξαιτίας της υπεράντλησης και κλιματικής αλλαγήςκανόνια από τους εμπόρους και πληρωμή σε 12 μήνες,και το κερασάκι: φορολογία και ασφαλιστικό».

Ενώ δήλωσε:

«Αν θέλουμε να μην σβήσει ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση θα πρέπει να δεσμευτούμε σε εθνικό επίπεδο πως θα περιορίσουμε:

το ΦΠΑ αγροεφοδίωντο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αγροτικού πετρελαίου ώστε να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκού Μέσους Όρουςτη φορολογία».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης ο Στ. Θεοδωράκης εξήγησε πως:

Το αποτέλεσμα είναι να κόβουν τιμολόγια κυρίως όσοι διακινούν τα προϊόντα τους μέσω των συνεταιρισμών ή πουλάνε στις βιομηχανίες. Τα δημοσιεύματα για φορτία ακτινιδίων και πορτοκαλιών χωρίς παραστατικά προς Ιταλία και Βουλγαρία, είναι δεκάδες. Το ίδιο και η διακίνηση χύμα κρασιού και το φαινόμενο θα επεκτείνεται

Επίσης μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο και είπε πως καταλαβαίνει τη συμβαίνει με μεγάλη καθυστέρηση και υπογράμμισε:

«Παραδέχεστε εμμέσως ότι μέχρι σήμερα η πολιτική σας έχει φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής και αύξηση της αδήλωτης εργασίας. Υπερφορολογείτε τους νομοταγείς και μειώνετε τα κρατικά έσοδα. Ελλάδα δηλαδή» και είπε «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσφορά της αγροτικής παραγωγής και των ιχθυοκαλλιεργειών, σε θέσεις εργασίας, σε προϊόντα και έσοδα είναι πολλαπλάσια του στενού Ακαθάριστου Γεωργικού Προϊόντος. Το πολιτικό σύστημα εδώ στην Αθήνα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραχθεί πλούτος στην περιφέρεια. Κομβικής σημασίας είναι η υιοθέτηση κινήτρων και αντικινήτρων για να υπάρξουν νέα ισχυρά συλλογικά σχήματα (ομάδες και οργανώσεις παραγωγών). Το φορολογικό σύστημα πρέπει να μην αποτρέπει τους παραγωγούς από το να παράγουν υπερφορολογώντας το στάρι. Καταλήγεις σαν χώρα να έχεις ψωμί από εισαγόμενο στάρι.

Οι προτάσεις του Ποταμιού:

«Οι γεωργοί να φορολογούνται ως επιχειρηματίες και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες» δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης και ζήτησε «επιπλέον, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με την συνεργασία ερευνητικών ιδρυμάτων, για την δημιουργία κλάστερ καινοτομίας με κίνητρα χρηματοδότησης και παραχώρηση δημοσίων υποδομών για πρότυπες καλλιέργειες. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την επιστροφή και εγκατάσταση νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο. Σήμερα μόνο το 16% των ασφαλισμένων αγροτών είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε πως πρέπει άμεσα να:

Να δημιουργηθεί υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντωνΝα τελειώνουμε με τις ακάλυπτες επιταγές να υπάρχει έλεγχος και τιμωρίαΗ εξόφληση των τιμολογίων αγροτικών προϊόντων να θεσμοθετηθεί στις 30 ημέρες.

Και συμπλήρωσε πως απαιτείται:

«Διαπίστευση ιδιωτών γεωπόνων-εκτιμητών για να μειωθεί το κόστος και να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις.Εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής (δεν μπορεί η μελισσοκομία να είναι εκτός ΕΛΓΑ)Να έχουν την δυνατότητα οι αγρότες να συμμετέχουν και σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα».

Ζητώντας άμεση κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και τα χαρακτηριστικά, των κατά κύριο επάγγελμα, των μη κατά κύριο επάγγελμα και των μικρών γεωργών των μειονεκτικών περιοχών λέγοντας:

Όλοι είναι χρήσιμοι. Κάθε ομάδα όμως χρειάζεται ειδική μεταχείριση ανάλογα με τις ανάγκες και την προσφορά της. Πάντως, το «κάθομαι στο καφενείο και παίρνω τσεκ» πρέπει να σταματήσει. Η κατοχύρωση του επαγγέλματος πρέπει να συνοδεύεται από την θεσμοθέτηση ενός ισχυρού και αξιόπιστου οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών. Η συζήτηση για την αγροτική πολιτική, δεν μπορεί να γίνεται στα μπλόκα – και φέρετε όλοι ευθύνες γι’ αυτό. Όλα τα παλιά κόμματα, όλοι εσείς που υπερηφανεύεσθε για τα πράσινα, κόκκινα, γαλάζια μπλόκα

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρο Αγροδιατροφικής Πολιτικής για την διατροφική αυτάρκεια της χώρας για την καλύτερη οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με στόχο οι εξαγωγές να συναγωνίζονται τις εισαγωγές και είπε: «Θέλουμε μια μακροχρόνια στρατηγική, με μετρήσιμους στόχους. Τι θέλουμε να παράξουμε, ποιοι θέλουμε να το παράξουμε και πόσο θέλουμε να το πουλήσουμε» ενώ ξεκαθάρισε πως «Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει φτηνή αγροτική παραγωγή. Χύμα προϊόντα χωρίς υψηλή προστιθέμενη αξία. Αγροτική πολιτική με συνθήματα δεν γίνεται. Ο αγροτικός κόσμος υπέφερε κατεξοχήν από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία, και τις πελατειακές σχέσεις».

Κλείνοντας την ομιλία του στην προημερησίας στη Βουλή για το αγροτικό είπε:

Συνθήματα τέλος λοιπόν. Η Ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες, πριν πεθάνει ο γίγαντας

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Στ. Θεοδωράκης: «Σημαντική για την επιβίωση της χώρας είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία η αλιεία» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα