Σπουδαία ανακάλυψη: Λύθηκε το μυστήριο με τους δακτυλίους του Κρόνου

15:02 16/9/2022 - Πηγή: iPop

Είναι δεδομένο ότι ο πλανήτης Κρόνος θεωρείται από τους πιο εντυπωσιακούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος εξαιτίας των δακτυλίων του. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες γύρω από την δημιουργία τους και την ηλικία τους. Μια νέα έρευνα επιστημόνων έρχεται να δώσει φως για το πως δημιουργήθηκαν οι δακτύλιοι του Κρόνου και να εξηγήσουν την ασυνήθιστη τροχιακή του κλίση.

Νέα ανακάλυψη της NASA

αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα! Πόσοι εξωπλανήτες υπάρχουν τελικά;

Η εξήγηση των ερευνητών

Οι δακτύλιοι του Κρόνου παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο, ο οποίος επειδή δεν μπορούσε να εξηγήσει αυτό που έβλεπε καθώς επίσης και το ασυνήθιστο φαινόμενο της εξαφάνισης τους ανά περιόδους, υποστήριζε ότι πρόκειται για τρία ουράνια σώματα. Έτσι μέχρι σήμερα πολλοί ερευνητές προσπαθούσαν να εξηγήσουν αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη μελέτη, υποστηρίζουν ότι η καταστροφή ενός μεγάλου φεγγαριού που παρασύρθηκε πολύ κοντά στον Κρόνο είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται τόσο για τον σχηματισμό των υπέροχων δακτυλίων του τεράστιου πλανήτη όσο και για την ασυνήθιστη τροχιακή του κλίση περίπου 27 μοιρών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό το φεγγάρι, το οποίο δεν ήταν προηγουμένως γνωστό επειδή είχε εξαφανιστεί, μπορεί να είχε σχιστεί από παλιρροϊκές δυνάμεις από τη βαρυτική έλξη του Κρόνου πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι σχετικά πρόσφατο αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κρόνος σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα που ελήφθησαν από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA και χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπολογιστών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 99% των συντριμμιών του φυσικού δορυφόρου-φεγγαριού φαίνεται να έχει βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Παράλληλα, το υπόλοιπο 1% παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και τελικά σχημάτισε το μεγάλο σύστημα δακτυλίων που θαυμάζουμε σήμερα.

UnsplashΤι γνωρίζουμε για το μεγάλο φεγγάρι και για τον Κρόνο;

Οι ερευνητές ονόμασαν αυτό το υποθετικό φεγγάρι Χρυσαλλίδα, αναφερόμενοι στο στάδιο της νύμφης μιας πεταλούδας πριν μεταμορφωθεί στην ένδοξη ενήλικη μορφή της. «Όπως μια πεταλούδα αναδύεται από μια χρυσαλλίδα, οι δακτύλιοι του Κρόνου αναδύθηκαν από τον φυσικό δορυφόρο Χρυσαλλίδα», δήλωσε ο Jack Wisdom, καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η Χρυσαλλίδα είχε περίπου το μέγεθος του Ιαπετού, του τρίτου μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου, το οποίο έχει διάμετρο περίπου 1.470 χλμ.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου αποτελούνται κυρίως από σωματίδια πάγου νερού και εκτείνονται έως και 282.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη, αλλά γενικά έχουν μόνο περίπου 10 μέτρα πάχος. Ενώ οι άλλοι μεγάλοι αέριοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Δία, διαθέτουν επίσης δακτυλίους, είναι ασήμαντοι σε σύγκριση με εκείνους του Κρόνου, του έκτου πλανήτη από τον Ήλιο.

Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, πίσω από τον Δία, με όγκο 750 φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Ο Κρόνος, που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ διαθέτει 83 μεγάλα φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένου του Τιτάνα, του δεύτερου μεγαλύτερου φεγγαριού του ηλιακού συστήματος, που είναι μεγαλύτερο από τον πλανήτη Ερμή.

Ποια ήταν τα βήματα του σχηματισμού των δακτυλίων;

Το σύστημα του Κρόνου σχηματίστηκε με τη Χρυσαλλίδα ανάμεσα στα πολλά φεγγάρια που ήταν παρόντα, ανέφεραν οι επιστήμονες. Στην αρχή, ο άξονας περιστροφής του πλανήτη ήταν κάθετος στο τροχιακό του επίπεδο γύρω από τον Ήλιο, αλλά οι βαρυτικές επιδράσεις του μακρινού πλανήτη Ποσειδώνα στο σύστημα του Κρόνου έγειραν τον άξονα περιστροφής του Κρόνου.

Όταν η τροχιά του Τιτάνα γύρω από τον Κρόνο άρχισε να παρασύρεται προς τα έξω, είχε σαν αποτέλεσμα να αποσταθεροποιήσει την τροχιά της Χρυσαλλίδας. Έτσι η τροχιά της Χρυσαλλίδας άλλαξε και το φεγγάρι έφτασε τόσο κοντά στον Κρόνο που διαλύθηκε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σπουδαία ανακάλυψη: Λύθηκε το μυστήριο με τους δακτυλίους του Κρόνου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα