Βρες μια δουλειά που να σου προσφέρει ταυτόχρονα προσωπική αλλά και επαγγελματική εξέλιξη και γίνε ο άνθρωπος που προορίζεσαι να γίνεις!

20:43 15/9/2022 - Πηγή: iPop

Η δουλειά είναι ευλογία! Παράγεις έργο, δίνεις ό,τι έχεις και λαμβάνεις αποτελέσματα. Από την προσωπική εξέλιξη μέσα από τη δουλειά που σε πάρα πολλούς ανθρώπους συμβαίνει, μέχρι την ανέλιξη μέσα στην εταιρεία. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που όπως πάνε έτσι γυρνάνε, όπως ήταν την day one, έτσι είναι και μετά από πέντε ή δέκα χρόνια. Γιατί βλέπουν τη δουλειά ως το μέρος που ζουν απο τις 9:00-17:00 Δευτέρα με Παρασκευή, από την οποία λαμβάνουν μόνο το μισθό τους και φεύγουν ήσυχοι για να ζήσουν τη ζωή τους μετά από αυτήν.

Τι συμβαίνει με εκείνους που έχουν προσωπική εξέλιξη μέσα από τη δουλειά;

Συνήθως αυτό συμβαίνει σε νέους ανθρώπους που πιάνουν την πρώτη τους δουλειά. Όχι ότι αν είσαι λίγο μεγαλύτερος αποκλείεται να εξελιχθείς και σε προσωπικό επίπεδο μέσα από την δουλειά σου. Είναι απίστευτο λοιπόν όταν βλέπεις το πώς αλλάζει τον άνθρωπο η δουλειά προς το καλύτερο.

Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή. Σε όλα τα αντικείμενα υπάρχει περιθώριο εξέλιξης του ανθρώπου. Δεν είναι προνόμιο μόνο κάποιων επαγγελμάτων. Εξελίσσεσαι καθημερινά μαθαίνοντας να κάνεις καλύτερα αυτό που κάνεις κάθε μέρα. Πολλές φορές όταν ξεκινάμε μια δουλειά αν μπορούσαμε να το βαθμολογήσουμε θα λέγαμε ότι είμαστε στο 5 ή στο 6. Εκπαιδευόμαστε στη δουλειά μας, την κάνουμε κάθε μέρα. Συχνά ίσως πιεζόμαστε κιόλας στην αρχή.

Δεν είναι εύκολο και απαιτεί προσπάθεια και προσήλωση στο να είσαι όσο γίνεται πιο άρτιος στη δουλειά σου, να δίνεις αποτελέσματα, να κάνεις ευτυχισμένο τον εργοδότη σου και σένα αλλά στο φινάλε, τον τελικό αποδέκτη, τον πελάτη, ή αυτόν που αποδέχεται τη δουλειά σου.

Ομάδα

Η ομάδα είναι το Α και το Ω. Το να είσαι με ανθρώπους που σου λένε τα μυστικά της δουλειάς, που σε εκπαιδεύουν σωστά χωρίς ανταγωνισμό, σε γλιτώνουν από τεράστιο κόπο να ανακαλύψεις μόνος σου την Αμερική. Επίσης το κεφάλαιο ανταγωνισμός δεν είναι μικρό κομμάτι μέσα στις δουλειές. Είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους που δεν βάζουν τον εαυτό τους πάνω από την ομάδα. Εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο.

Οι ομάδες οι ενωμένες, που κάνουν τη δουλειά τους καλά και περνούν και όμορφα στη δουλειά τους, είναι αυτές που κερδίζουν και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Αν βρεις ανθρώπους που μπορείς να στηριχτείς, που έχεις το θάρρος να τους ζητήσεις feedback ή οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, να ξέρεις ότι είσαι ένας τυχερός άνθρωπος.

Οι κατοπτρικοί νευρώνες του εγκεφάλου βοηθούν να κάνεις mirroring και να μοιάσεις με αυτούς που περνάς πολύ χρόνο. Δεν θέλει πολύ σκέψη το γεγονός ότι μετά από λίγο καιρό συνύπαρξης με μια συγκεκριμένη ομάδα θα αρχίσεις να μοιάζεις και με κάποια από τα μέλη της. Διάλεξε προσεκτικά την ομάδα μέσα στην οποία πρόκειται να μπεις.

Πώς αντιδράς στο Feedback

Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι αυτή που μας βοηθά να εξελιχθούμε σε όλα τα επίπεδα. Σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις θα έρθει να κρίνει κάποιος ένα κομμάτι της συμπεριφοράς μας και αυτό αν είναι κάτι πολύ δυσλειτουργικό για τη δουλειά, γιατί είναι δύσκολο όπως και να κάνουμε να πεις σε κάποιον: «Αυτό πρέπει να το αλλάξεις». Πάνω στη δουλειά όμως, είναι παραπάνω από απαραίτητο να υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει καλά τη δουλειά και να μας δίνει ανατροφοδότηση.

Η δουλειά δεν είναι σχολείο! Ακόμα και αν είσαι νέος, ακόμα και αν σήμερα είσαι στην πρώτη σου δουλειά και ακόμα θυμάσαι τα χρόνια τα σχολικά ή τα φοιτητικά, να ξέρεις ότι ο προϊστάμενος δεν είναι καθηγητής σου και οι συνάδελφοί σου δεν είναι συμμαθητές σου. Ο κάθε εργαζόμενος βάζει το λιθαράκι του, με τον καλύτερο τρόπο για έναν κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την ευημερία και τα καλά αποτελέσματα στην εταιρεία στην οποία ανήκουμε.

Σίγουρα έχει να κάνει με τον τρόπο που σου κάνουν ανατροφοδότηση, γιατί ας μη γελιώμαστε θέλει τέχνη να το κάνεις σωστά και όχι να ασκήσεις κριτική, αλλά αν δεν απαντήσεις αμέσως, δεν προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς, δεν πεταχτείς να πεις μια ατάκα του τύπου, «το ήξερα» και απλά ακούσεις τον άνθρωπο που ξέρει καλύτερα τη δουλειά από εσένα, θα πάρεις τεράστια βοήθεια ικανή να σου δώσει απίστευτα boost εξέλιξης.

Το να ακούς είναι το πρώτο πράγμα που ίσως καταφέρεις να πάρεις και θα σε βοηθήσει στη προσωπική σου εξέλιξη. Το θέμα δεν είναι να βγει στον εργασιακό χώρο ένας άρτιος επαγγελματίας, δίχως ενσυναίσθηση ή δίχως την ικανότητα της επικοινωνίας.

Το feedback όταν σου δίνεται να το αποδέχεσαι με χαρά, όσο και αν πονάει, όσο και αν δείχνει ότι δεν είμαι ακόμα καλός, ότι χρειάζεται να προσπαθήσω. Η επιτυχία δεν έρχεται κατά τύχη αλλά μετά από σκληρή δουλειά. Κανείς δεν θέλει στη δουλειά του έναν άνθρωπο τετράγωνο που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και δεν καταλαβαίνει ότι μέσω της ανατροφοδότησης θα εξελιχθεί συνολικά. Κανείς δεν είναι φτασμένος από την πρώτη μέρα.

Όταν αρχίσουν να το βλέπουν οι άλλοι

Η εξέλιξη σε κάποιους ανθρώπους είναι αλματώδης! Μέσα σε εβδομάδες βλέπεις τεράστια διαφορά από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα και όλο αυτό συμβαίνει γιατί ήταν μεθοδικοί, είχαν το potential και δεν τις άφησαν με εγωισμούς περιττούς και βεντετισμούς να πάνε χαμένες οι δυνατότητές τους.

Όταν εκτός από την επαγγελματική σου εξέλιξη αρχίζουν οι γύρω σου να εντοπίζουν και διαφορές στο πώς έχει εξελιχθεί η προσωπικότητά σου μέσα απ’τη δουλειά, αυτό είναι το ιδανικό. Εύχομαι το εργασιακό σου περιβάλλον να καλλιεργεί την εξέλιξη και να λαμβάνεις την έμπνευση που χρειάζεσαι για να γίνεις μια μέρα ο άνθρωπος που προορίζεσαι να γίνεις.

Όλα όσα έχει ο ανταγωνιστικός συνάδελφος μέσα στο μυαλό του και δεν φανταζόσουν ποτέ ότι τον απασχολούν

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βρες μια δουλειά που να σου προσφέρει ταυτόχρονα προσωπική αλλά και επαγγελματική εξέλιξη και γίνε ο άνθρωπος που προορίζεσαι να γίνεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα