Σκληρή στάση Çavuşoğlu για το Κυπριακό | Οι ελληνικές προτάσεις στη Διάσκεψη

21:41 4/7/2017 - Πηγή: iPop

ΣυνεχίζειΚυπριακό | τη σκληρή του στάση για το Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Çavuşoğlu, αποκλείοντας την απομάκρυνση των στρατευμάτων απ’ την Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή ο Νίκος Κοτζιάς σε νεότερες δηλώσεις του μίλησε για τις ελληνικές προτάσεις στη Διάσκεψη.

Προσερχόμενος το απόγευμα της Τρίτης στη συνεδρίαση στο Κραν-Μοντάνα της Ελβετίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τη συγκρότηση δύο ομάδων

εργασίας στην πρωινή συνεδρίαση της Διάσκεψης.

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο κ. Κοτζιάς, η μία πρόταση συμφωνήθηκε, ξεκίνησε και ήδη εξετάζει «το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου. Εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι η ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου».

Αναφορικά με τη δεύτερη ομάδα εργασίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ φάνηκε αισιόδοξος ότι θα συμφωνηθεί και θα συγκροτηθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι αφορά «την απομάκρυνση των στρατευμάτων. Αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, σχετικά με το εάν συμφωνεί και ο Τούρκος ομόλογός του, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει».

Çavuşoğlu: «Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» δεν είναι αφετηρία συζήτησης

Μιλώντας σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, ο Mevlüt Çavuşoğlu είπε πως το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους», προσθέτοντας πως οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.

Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις «κόκκινες γραμμές». Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισιμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας

Κληθείς να μιλήσει για τη ρήτρα σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας. Δεν θα υπάρξει τέτοια ρήτρα. Τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι».

Photo: SOOC /Nick Paleologos

The post Σκληρή στάση Çavuşoğlu για το Κυπριακό | Οι ελληνικές προτάσεις στη Διάσκεψη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα