Σκληρή η διαπραγμάτευση, άμεσα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το μήνυμα Κατρούγκαλου

09:16 21/2/2016 - Πηγή: iPop

Την άποψη ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας, η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 27 Μαρτίου.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμα πως πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία και με τους αγρότες, που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε

πως η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να γίνει άμεσα και από την στιγμή που θα έρθουν, σύντομα θα καταφθάσουν και οι επικεφαλής των Θεσμών.

«Υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς στην γενική γεωμετρία και την αρχιτεκτονική του νόμου για το ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. Υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα να λήξουν, θεωρώ όμως ότι η τεχνική προετοιμασία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, έχει προετοιμάσει το έδαφος και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πολύ σύντομα», τόνισε ο υπουργός.

Συμφωνούν οι εταίροι με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης;

Οι διαφορές σ’ αυτό το κομμάτι, τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, αφορούν το αν θα υπάρχει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, αλλά την αναλογία μεταξύ του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους, που εμείς το θέλουμε πιο έντονο, και αυτού που επιθυμούν περισσότερο οι ίδιοι, να υπάρχει μια ευθεία αναλογικότητα ανάμεσα στις εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές.

Η Κυβέρνηση όμως έχει ξεκαθαρίσει στους Θεσμούς: «Από το σημείο που εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας για την μείωση της δαπάνης, το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικών που θα ακολουθήσουμε είναι προφανώς εκτός μνημονίου και επομένως εκτός της ατζέντας διαπραγμάτευσης. Επιμένουμε σε αυτό. Αν θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο τους αδύναμους και τους φτωχούς, αυτό αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, όχι στην συζήτηση με τους εταίρους».

Αισιοδοξία δήλωσε ο υπουργός Εργασίας «χωρίς να αναιρώ το γεγονός ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι – και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση», ενώ παραδέχτηκε για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή του για την συμμετοχή και την επίβλεψη της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, όσον αφορά τους αγρότες και την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο ίδιος τόνισε πως: «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία».

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Σκληρή η διαπραγμάτευση, άμεσα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το μήνυμα Κατρούγκαλου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα