Σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης που όλοι αγνοούμε

16:37 8/5/2017 - Πηγή: iPop

Σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης που όλοι αγνοούμε καθώς θεωρούμε ότι αφορά αποκλειστικά τη σωματική βία. Και, όμως, μία κακοποιητική σχέση δεν μένει στο σωματικό κομμάτι.

Η οικογενειακή βία και η κατάχρηση σχέσεων συσχετίζονται συχνά με μαύρα μάτια, σπασμένα οστά, σεξουαλική επίθεση, βιασμό ή/και δολοφονία. Αλλά τι γίνεται με τη μη φυσική βία; Τραύματα, χειραγώγηση, έλεγχος, συναισθηματικά βασανιστήρια; Μια λεπτότερη, πιο ύπουλη και τελικά ευκολότερη απόκρυψη του τύπου κατάχρησης;

Δεν χρειάζεται να «γλυστρίσεις στην μπανιέρα», να χτυπήσεις στο ντουλάπι», «να πέσεις από τη σκάλα»

για να χαρακτηρίσεις κακοποιητική την σχέση σου!

Η ψυχολογική βία είναι εξίσου βάρβαρη με την σωματική.

Οι δημοφιλείς απεικονίσεις, όπως το Wuthering Heights, Fifty Shades of Grey και το Twilight, παιρνούν ως φετιχιστικά στοιχεία ένα είδος ελέγχου αλλά και μία συναισθηματικά καταχρηστική σχέση. Σε αυτές τις ιστορίες, ένας σύντροφος που σας ακολουθεί σε όλη τη χώρα χωρίς την άδειά σας, σας παρακολουθεί ή υπαγορεύει με ποιον έχετε επικοινωνία και με ποιον δεν θα έχετε, παρουσιάζεται ως απίστευτα ρομαντικός, παρά επικίνδυνος.

Οπότε αν δεν υπάρχει αίμα ή μώλωπες πως ξέρεις ότι πρόκειται για μία καταχρηστική βίαιη σχέση από την οποία πρέπει να απομακρυνθείτε άμεσα;

Η κατάχρηση είναι σχεδόν πάντα σε συσχετισμό με το ποιος έχει την ισχύ, αλλά μπορεί να ξεκινήσει από κάτι τόσο διακριτικό ώστε να φαίνεται τελείως αβλαβές. Ωστόσο, η κατάχρηση μπορεί να συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, τόσο αργά που δεν θα μπορούσε κάποιος να το συνειδητοποιήσει άμεσα. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να δίνεις σημασία στις πιο μικρές, διακριτικές, μορφές βίας ώστε να αποφύγεις το να μεγενθυθεί!

Ποια είναι τα 5 πιο συχνά δείγματα κακοποιητικής σχέσης που αγνοούμε;Έλεγχος…Οι άνθρωποι υπαγορεύουν το πού οι σύντροφοί τους μπορούν και δεν μπορούν να πάνε και πότε, είναι ένα εξαιρετικά κοινό χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα σε μια οικογένεια όπου εμπλέκονται παιδιά και ο προγραμματισμός είναι κρίσιμος.Ωστόσο, όταν αυτή η συμπεριφορά γίνει μία μέθοδος του συντρόφους σου για να ελέγχει την δική σου συμπεριφορά, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως συναισθηματική βία και έλεγχο!Ενώ η επικοινωνία είναι σημαντική, πρέπει να είσαι ελεύθερη να παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις για το που και το πότε θα πας κάπου ή αν θα μιλήσεις με κάποιον άλλον άνθρωπο!
Απομόνωση!Η απομόνωση είναι ιδιαίτερα ύπουλη, επειδή ένας σύντροφος μπορεί να εκφράσει την επιθυμία να «σε έχει όλη δική του» ή να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να αντέξει να μην είναι μαζί σου και να το χαρακτηρίσεις ως ρομαντισμό.
Οι καταχραστές επιδιώκουν επίσης να απομονώσουν τα θύματα από ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη ή βοήθεια, όπως οι φίλοι και η οικογένεια.Να είσαι προσεκτική όταν ένας καταχραστής χρησιμοποιεί επίσης επιχειρήματα για να σου αποσπάσει την προσοχή και να σε απομακρύνει από τους φίλους σου.

Σε ρίχνει ψυχολογικάΣ’ όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια πειράζουν ο ένας τον άλλον αλλά όταν τα αστεία ή η «βοηθητική» κριτική και μικρογκρίνιες μαζεύονται μέσα στον χρόνο μπορεί να γίνει επικίνδυνο!
Το πρόβλημα προκύπτει επίσης όταν οι προσβολές είναι μεταμφιεσμένες ως αστεία, έτσι ώστε το θύμα «δεν επιτρέπεται» να είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο.Εάν παρατηρήσεις ότι αισθάνεσαι χειρότερα για τον εαυτό σου μετά από ένα διάστημα με τον σύντροφό σου, τότε μάλλονπρέπει να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι το πότε και πως μιλάει για σένα και κάθε πότε προσπαθεί αν σε ρίξει ψυχολογικά και να μειώσει την άποψη που έχεις για τον εαυτό σου!ΠαρακολούθησηΥπάρχει μια διακριτική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις «ρομαντικές εκπλήξεις», όπως η εμφάνιση έκπληξη για ένα αυτοσχέδιο γεύμα και να ακολουθήσεις τον σύντροφό σου χωρίς τη συγκατάθεσή του.Οι βίαιοι σύντροφοι έχουν την τάση να προσπαθούν να καλύψουν με την δικαιολογία «προσπαθώ απλά να είμαι προστατευτικός» το οτι σε κάνουν να νιώσεις φόβο για την ασφάλεια σου, αλλα επίσης είναι μια μορφή ελέγχου και μπορεί να αισθάνεσαι πολύ επιθετική για την ιδιωτικότητά σας.Ακόμα και αν οι προθέσεις οτυ είναι οι πιο αγνές θα πρέπει να κάνεις ξεκάθαρο το που μπαίνουν τα όρια σου και με τι νιώθεις άνετα και με τι όχι!Χειραγώγηση ή αλλιώς GaslightingΑυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί μία κατάσταση στην οποία ο ένας σύντροφος φέρνει σε θέση τον άλλον να αμφιβάλει για την νευρολογική του κατάσταση ή την αντίληψη όσων διαδραματίζονται γύρω του!Έτσι σε μια σχέση, εάν ο σύντροφός σου αρνείται να δει την δική σου πλευρά σε μία συζήτηση στο βαθμό που αμφισβητεί την κατανόησή σου για την πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι.Ο δράστης αναγκάζει το θύμα να αμφισβητήσει την πραγματικότητά του για να αποκτήσει τον έλεγχό του.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως κανένας άνθρωπος δεν είναι ανώτερος από σένα, σε κανενός τα χέρια δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι η ζωή σου και κανένας δεν αξίζει να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου! Αν έστω και ένα από τα παραπάνω σημάδια υπάρχουν στην προσωπική σου σχέση ενημέρωσε τα άτομα του στενού σου κύκλου και απομακρύνσου από αυτό το άτομο το συντομότερο δυνατόν!

The post Σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης που όλοι αγνοούμε appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα