Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΔΝΤ

14:52 19/1/2016 - Πηγή: iPop

Νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΔΝΤ, έπειτα από τη δημοσιοποίηση εγγράφου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, αξιώνει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, στα πλαίσια του ελληνικού προγράμματος για τη ρύθμιση των ελληνικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Λίγο μετά την έμμεση απάντηση του ΔΝΤ, στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο

σχετικά με την εξέταση της ελληνικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το περίφημο «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» που φέρεται να ειπώθηκε από στέλεχος του ΔΝΤ, η δημοσίευση νέου εγγράφου από το euro2day, στο οποίο φαίνονται να υπάρχουν νέες αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέναντι στην ελληνική Κυβέρνηση, αναταράσσει εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στο ΔΝΤ πως δεν είναι διαθέσιμη να κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών, εστιάζοντας στις συναντήσεις που ο ίδιος είχε το τελευταίο διάστημα και μιλώντας γενικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο που αναφέρει τις θέσεις των δανειστών στη συνεδρίαση του Euroworking Group, της 8ης Νοεμβρίου, παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, υπογραμμίζεται πως: «Για τα δημοσιονομικά υπάρχουν ορισμένες ελλείμματα κι ορισμένες αποζημιώσεις, ίσως χρειαστούν το 2015 και κάποια μέτρα για να καλύψουν τα κενά του μέλλοντος».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται οι συνομιλίες του κρίσιμου EuroWorking Group της 8ης Νοεμβρίου του περασμένου έτους για το ελληνικό ζήτημα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θέτει ζήτημα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και για τις επόμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ντέλια Βελκουλέσκου «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος, στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες και κάποια μέτρα θα πρέπει να βρεθούν, για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται και η θέση του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος υπογραμμίζει πως «καμία εκταμίευση δεν θα είναι δυνατή μέχρις ότου να υπάρξει πλήρη συμφωνία για όλους τους στόχους και τους υπόλοιπους σημαντικούς όρους».

Γίνεται έτσι αντιληπτό πως το ΔΝΤ, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ουσιαστικά απαιτεί τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντικός δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιχειρεί να βρει «λύσεις» για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε πως στα άμεσα σχέδια του Ταμείου είναι η θέσπιση ενός ακόμα φόρου, για τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία.

Το επίμαχο έγγραφο, έτσι όπως δημοσιεύεται από το euro2day

photos:euro2day.gr

The post Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα