Σε αναβρασμό η Κυβέρνηση για το προσφυγικό- Κρίσιμη η συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ- Τι ζητούν οι Βρυξέλλες;

10:48 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Με γρήγορους ρυθμούς τρέχει η Κυβέρνηση να ετοιμάσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες των hot spots την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνεχίζονται. Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας

από τη Σένγκεν παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει πως «αυτή η πράξη δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε πολιτικά αποδεχτή».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, σε συνέντευξη του στην Bild επανέλαβε πως είναι κατά του κλεισίματος των συνόρων σημειώνοντας:

Δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα τόνισε επίσης:

Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά. Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη του Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών

Επίσης, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε: «Η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο μεταναστευτικό».

Ενώ στο τέλος της συνέντευξης του αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και διαβεβαίωσε:

Όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Μ. Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. Χρειαζόμαστε τη Μ. Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Μ. Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το μεσημέρι της Τετάρτης αξίζει να τονιστεί, πως αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, έχοντας ως βασικό του στόχο να θέσει τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και το προσφυγικό στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στην βελγική πρωτεύουσα.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα στις 18:30 με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Φυσικά τους δύο άντρες θα απασχολήσει η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και με την Κυβέρνηση να αγωνιά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη αναμένεται να συμμετάσχει και στην κρίσιμη τριμερή Ελλάδας- Γερμανίας- Τουρκίας με φόντο το προσφυγικό.

Σημαντική είναι, όμως και η 11μερής μίνι Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία της Τουρκίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα:

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

18: 30 Διμερής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

11:00 Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας- Τουρκίας12:00 Συνάντηση με θέμα τη συνεργασία με την Τουρκία (10 Κράτη μέλη, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία)15:45 Διμερής Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Bohuslav Sobotka.16:00 Πρώτη Συνεδρίαση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

10:00 Δεύτερη Συνεδρίαση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το επόμενο 20ήμερο μέχρι και την 7η Μαρτίου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup αναμένεται να είναι καθοριστικό.

Τι αναμένουμε;Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαμορφώσουν κοινή στάση αναφορικά με το θέματα της αξιολόγησης, αλλά και για το ασφαλιστικό.Να υπάρξει συμφωνία δανειστών- Ελλάδας, έτσι ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Βέβαια, ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς. Σημειώνεται πως εκτός από το ασφαλιστικό και το φορολογικό βασικό θέμα αποτελεί και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2016. Παράλληλα, όμως, οι Βρυξέλλες ζητούν να ληφθούν και νέα μέτρα έτσι ώστε να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2017 και του 2018.

The post Σε αναβρασμό η Κυβέρνηση για το προσφυγικό- Κρίσιμη η συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ- Τι ζητούν οι Βρυξέλλες; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα