Σε αναμονή η απόφαση για τους 15.000 συμβασιούχους ΟΤΑ

10:11 11/5/2017 - Πηγή: iPop

Σε αναμονή βρίσκεται η απόφαση για τους 15.000 συμβασιούχους ΟΤΑ, για τις παρατάσεις στις συμβάσεις τους, την οποία θα εκδώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντισυνταγματικές χαρακτηρίστηκαν οι επίμαχες παρατάσεις για τις συμβάσεις 15.000 ατόμων, σύμφωνα με την πλειοψηφία του Ανώτατου δικαστηρίου. Στην εν λόγω συζήτηση

υποστηρίχθηκε πως σύμφωνα με το σύνταγμα Σύνταγμα απαγορεύονται ρητά οι ανανεώσεις – παρατάσεις, αλλά και πως δεν επιτρέπονται ούτε οι μονιμοποιήσεις των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

σχέτως με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον τελευταίο λόγο έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο θα εκδώσει την τελική του απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας την αγωνία των 15.000 συμβασιούχων ΟΤΑ.

Αν κριθούν οι παρατάσεις παράνομες και αντίθετες με το Σύνταγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ενδιαφερόμενους που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση με αυτό το καθεστώς.

Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το 2019

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού γνωμοδότησε ότι οι επικείμενες μειώσεις είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε για τις περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές και τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτεί υποχρεωτικά επί κάθε νομοσχεδίου που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου τομέα.

Να τονίσουμε πως η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου επί των συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Κυβέρνηση. Βεβαίως και σ’ αυτή τη περίπτωση όλα δείχνουν πως η Κυβένρηση θα ακολουθήσει τα βήματα των τελευταίων περιπτώσεων επικαλούμενη ότι η σχετική τότε γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό αλλά δυνητικό χαρακτήρα.

The post Σε αναμονή η απόφαση για τους 15.000 συμβασιούχους ΟΤΑ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα