Σαν σήμερα (28/10/1940) – Επέτειος του ΟΧΙ

12:31 28/10/2014 - Πηγή: iPop

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα, Ιωάννη Μεταξά. Με αυτό η Ιταλία απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του στρατού της από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση

του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε, όχι το κλασσικό «ΟΧΙ», όπως πιστεύουμε, αλλά στα γαλλικά (την τότε επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (Μτφρ: Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο)

Η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον», γι’ αυτό και έμεινε στην ιστορία μέχρι σήμερα.

Συνέπεια της άρνησης αυτής, ήταν η είσοδος της Χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

The post Σαν σήμερα (28/10/1940) – Επέτειος του ΟΧΙ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα